Home » » Samakan tragedi #MH17 dengan MH370, PAS memalukan!

Samakan tragedi #MH17 dengan MH370, PAS memalukan!

Written By kall on Friday, 18 July 2014 | 16:45


Pilihan Anda

Samakan tragedi #MH17 dengan MH370, PAS memalukan!

Berita mengejut yang diterima di mana pesawat MAS, MH17 yang didakwa ditembak dan terhempas di Timur Ukraine berlaku tengah malam tadi benar-benar meragut perasaan seluruh rakyat Malaysia di kala umat Islam bakal menyambut lebaran Syawal tidak lama lagi. Perasaan hiba dan sedih amat dirasai lebih-lebih lagi buat keluarga mangsa yang terlibat dalam nahas ini.

Ini kerana, selepas empat bulan tragedi MH370 berlaku dan masih lagi diingati oleh rakyat, nahas MH17 pula terjadi yang benar-benar menguji negara Malaysia.

Di saat ini, situasi cemas berlaku di mana-mana sahaja kerana semua pihak seboleh mungkin berusaha mendapatkan maklumat terperinci mengenai nahas yang berlaku ini. Bahkan, keluarga mangsa nahas pesawat ini sendiri mencuba untuk menguatkan diri menerima berita pilu pemergian insan yang disayangi.

Namun, tragedi pilu ini dilihat oleh pihak-pihak tertentu sebagai ‘medan’ untuk meletakkan kesalahan secara total terhadap kerajaan.

Menerusi laporan Harakahdaily.net, Ketua Dewan Muslimat PAS Malaysia, Siti Zailah Mohd Yusof seakan-akan sudah menyalahkan pihak kerajaan di atas tragedi buruk yang baru berlaku ini.

Kata Siti Zailah, beliau mendesak kerajaan agar menyiasat perkara dan punca yang berlaku dalam kes MH17.

Malah, beliau menyatakan Menteri Pengangkutan, Dato’ Seri Liow Tiong Lai harus bertanggungjawab di atas tragedi yang berlaku ini. Juga, seharusnya memberikan jawapan sebenar disebalik apa yang berlaku dengan segera.

“MH17 merupakan tragedi hitam selepas MH370 hilang dari radar dan rakyat masih belum mendapat jawapan yang jelas daripada kerajaan,” katanya.

Nampaknya, PAS cuba menyamakan tragedi yang berlaku semalam dengan nahas MH370 di mana pelbagai spekulasi dan tuduhan yang tidak berasas cuba dilemparkan kepada pihak kerajaan.

Tragedi MH17 belum cukup tempoh 24 jam ia terjadi dan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Sri Najib Tun Razak sendiri terkejut dengan berita ini. Jadi, proses siasatan masih lagi dilakukan.

Justeru, persoalannya, adakah wajar bagi Dewan Muslimat PAS mendesak kerajaan dalam tempoh masa yang singkat untuk memberikan pelbagai jawapan mengenai tragedi ini? Ini kerana, tragedi MH17 merupakan tragedi besar yang melanda negara Malaysia dan bukanlah isu kecil yang boleh dipandang remeh serta, setiap sudut perlu dilihat agar proses siasatan bagaimana ia berlaku tidak terlepas pandang.

Sama jugalah dengan nahas MH370, sejak ia berlaku hingga ke hari ini, pihak kerajaan masih lagi bertungkus-lumus menjalankan pencarian dan sebab-musabab ia terjadi.

Cuma, pembangkang memainkan isu MH370 dengan menuduh apa yang terjadi adalah konspirasi yang dilancarkan oleh kerajaan. Ia sama sekali tuduhan yang tidak masuk akal.

Maka, tidak wajar buat pembangkang memulakan tuduhan tidak berasas dalam tragedi MH17 pula dan meletakkan kesalahan kepada pihak kerajaan memandangkan ia masih lagi dalam proses siasatan lebih-lebih lagi tragedi seperti ini adalah satu keadaan yang tidak boleh dikawal oleh pihak kerajaan.

Seharusnya, semua pihak termasuklah pembangkang harus berganding bahu dan bekerjasama dalam menyelesaikan tragedi MH17 dengan kerajaan.

Sumber: mykmu.net
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
new innity_adZone("c5b270a763686e776039618cc709f3a6", "45838", {"origin": "MY", "width": "300", "height": "250"}); adv_username = "amjadanas"; adv_gid = "amjadanas_default"; adtype = "336x280";


0 comments: