Home » » 'Bukan Salah Kami' - Inmarsat

'Bukan Salah Kami' - Inmarsat

Written By kall on Sunday, 30 March 2014 | 16:18


Info Menarik & Cerita Menarik

'Bukan Salah Kami' - Inmarsat


pa yang mendorong Najib buat kesimpulan sendiri??
Syarikat satelit yang berpangkalan di Britain, Inmarsat, berkata pihaknya tidak terbabit dalam membuat kesimpulan bahawa pesawat MH370 telah “berakhir di Lautan Hindi”.
Pada malam 24 Mac lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan sidang akhbar untuk mengumumkan bahawa pesawat MH370 telah “berakhir di Lautan Hindi” dengan memetik analisis data satelit Inmarsat.
Bagaimanapun, pengumuman telah membangkitkan kemarahan dikalangan keluarga penumpang China, yang enggan menerima kesimpulan itu sehinggalah pesawat tersebut ditemui.
Jurucakap Inmarsat Jonathan Sinnatt berkata Inmarsat hanya menyediakan maklumat dan terpulang kepada kerajaan Malaysia untuk membuat kesimpulan sendiri, laporan China Daily.
“Kami menyediakan maklumat kita kepada rakyat Malaysia, dan mereka menggabungkannya dengan maklumat yang lain yang mereka ada, yang kita tidak tahu tentangnya, dan kemudian mereka membuat kesimpulan daripadanya dan membuat pengumuman mereka sendiri.
“Kami tidak terbabit dengan apa yang Malaysia umumkan, itu terpulang kepada mereka, kerana mereka melihat gambaran penuh. Kami hanya menyumbang satu set maklumat,” jurucakap itu dilaporkan berkata.
Sementara itu, Reuters melaporkan Xinhua hari ini berkata sebuah pesawat China telah mengesan tiga objek yang mencurigakan di kawasan carian baru di Lautan Hindi. Barang-barang itu masing-masing berwarna putih, merah dan oren, kata Xinhua.
zahid cap ayam

Menteri Cap Ayam
Manakala Astro Awani pula memetik Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata hari ini bahawa protokol keselamatan baru di pintu masuk negara, terutamanya KLIA, sedang dikaji dan diperbaiki jika perlu.
Imigresen akan memasang APSS atau sistem pemeriksaan penumpang yang akan dilaksanakan pertengahan bulan Jun.
Bagaimanapun beliau enggan menjawab ketika ditanya mengenai protokol ruang udara, sambil berkata ia terletak di bawah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) dan Kementerian Pengangkutan.
Mengenai pelanggaran keselamatan ruang udara kita seperti yang berlaku terhadap lencongan penerbangan MH370, Zahid berkata ia adalah satu perkara yang melibatkan Kementerian Pertahanan.
Katanya, ketika beliau menjadi menteri pertahanan, Tentera Udara diberi tanggungjawab untuk memintas apa-apa unsur asing, tetapi bukan pesawat komersial, kerana radar primary dapat mengenal pasti antara sebuah jet pejuang, pesawat tentera dan pesawat komersil.
Malaysiakini
Ulasan:
Rakyat dilarang membuat kesimpulan sendiri atau lebih tepat lagi spekulasi.. tapi bagaimana pula dengan pengumuman Najib kononnya pesawat MH370 telah berakhir di Lautan Hindi? Apa yang mendorong Najib membuat kesimpulan itu sedangkan pihak yang empunya data juga mengelak dari terbabit dengan pengumuman yang dibuat oleh Najib? Benarkah ada sesuatu yang disembunyikan oleh Najib sebagaimana yang dituntut oleh rakyat negara China?
Kes ini semakin rumit bila ada pihak yang tidak jujur dan tidak telus dalam menyampaikan maklumat. Hanya disebabkan kelemahan beberapa orang menteri, seluruh rakyat Malaysia juga terpaksa menanggung malu dan risiko. Saya sendiri malu dengan tahap profesionalism menteri-menteri Malaysia dalam menangani isu global seperti ini. Tidak cukup menipu rakyat di negara sendiri, kini Najib tipu pula rakyat di seluruh dunia??
Mengenai Zahid Hamidi pula, hanya selepas insiden ini berlaku dan selepas ditempelak oleh interpol, barulah dia terhegeh-hegeh melaksanakan protokol keselamatan baru di pintu masuk negara?? Berpuluh tahun lamanya negara ini terlalu mudah dibolosi oleh warga asing, dan hanya selepas dunia melihat kelemahan itu barulah mereka terhegeh-hegeh mahu bertindak


0 comments: