Home » » TIP PILIHAN: MENTOR JUTAWAN ANDA! IRFAN KHAIRI

TIP PILIHAN: MENTOR JUTAWAN ANDA! IRFAN KHAIRI

Written By kall on Tuesday, 5 August 2008 | 01:00

Kall, sejak tahun lepas, saya telah diberi peluang untuk
mengemudikan rancangan bicarawara radio saya sendiri; "Jutawan!
bersama Irfan Khairi" di Radio 24, Bernama.

Di dalam artikel ini, adalah kumpulan 8 nasihat terpilih yang
memaparkan ikon-ikon jutawan berkongsikan kisah, strategi dan tips
bagaimana anda juga boleh mencapai kejayaan yang cemerlang.

Mentor Jutawan #1: Dato' Dr. Fadzilah Kamsah (Motivator)
*Mengenai rahsia kejayaan perniagaan!

Untuk berjaya dalam apa perniagaan pun, kita mesti ada niche atau
bidang yang kita pakar. Sebenarnya Irfan Khairi berjaya kerana
pakar dalam bidang yang orang lain tidak nampak sebelum ini.
Motivasi pula saya adalah antara kalangan yang tertua. Jadi kita
jadi yang pioneer.

Satu lagi kita mesti ada satu bidang yang luar biasa dan orang lain
perlukan. Ertinya kalau kita nak berniaga, kita perlu berniaga yang
orang lain tak boleh nak beri. Jadi orang mendapatkan khidmat
daripada kita.

Mentor Jutawan #2: Azizi Ali (Jurulatih Jutawan)
*Cara yang lebih bijak menjadi jutawan

Untuk menjadi seorang jutawan dengan cara yang lebih bijak adalah
dengan adanya 'multiple streams of income'. Ini bermakna wang kita
yang masuk ke dalam kita punya akaun biar datang dari banyak aliran
pendapatan.

Sebagi contoh saya sendiri di mana saya masih seorang juruterbang
saya mendapat gaji saya setiap bulan tetapi saya juga mendapat
royalti daripada hasil penulisan buku saya serta saya juga mendapat
hasil daripada sewaan rumah saya. Saya juga mendapat dividen
daripada beberapa pelaburan saya yang lain.

Saya juga tahu yang kebanyakan kenalan jutawan saya punyai MSI ini
iaitu 'Multiple sources of Income'. Dan untuk mendapatkan multiple
inilah di mana kita perlu buat 'after burner income' di mana kerja
itu sekali dan mendapat pulangannya datang berkali-kali.

Mentor Jutawan #3: Dato Dr Azman Ching (Jutawan Jualan Langsung)
*Mengenai matlamat

Hari ini kita hidup dalam dunia ni beberapa puluh tahun sahaja dan
akhirnya kita akan meninggalkan dunia ini, tetapi manusia meninggal
dengan meninggalkan nama. Tapi nama kita boleh ditinggalkan atau
diingati oleh keluarga kita. Tetapi yang paling penting adalah
apakah matlamat yang kita capai.

Tak kisahlah matlamat kita apa pun samada nak mejadi seorang peguam
ataupun doktor, tapi yang paling penting adalah matlamat kita
tercapai. Kita boleh tengok yang baru-baru ini, matlamat seorang
angkasawan yang telah tercapai untuk sampai ke angkasa. Kita nampak
apabila matlamat kita tercapai, itu akan menjadikan kita sebagai
manusia menjadi lebih positif dan akan meneruskan perjuangannya
dalam kehidupannya.

Bila kita punyai matlamat kecil maka kecillah hasilnya, dan
sekiranya kita punyai matlamat yang besar maka besarlah hasilnya.

Mentor Jutawan #4: Chef Li (Jutawan Senyap)
*Mengenai perlunya idola/mentor

Kita memerlukan idola dalam bidang yang kita nak kerjakan. Sebab,
bisnes ini bukan suatu yang mudah buat terus menjadi, selalunya
lari jauh daripada apa yang kita rancang. Jadi apabila kita jumpa
dengan idola yang tepat, kita akan mendapat nasihat-nasihat yang
positif. Jadi maknanya, dalam berkawan pun kena pilih juga dah jadi
usahawan-usahawan ini. Tak sesuai lagi kita dah jadi usahawan ini
kita berkawan dengan orang yang minat memancing, minat burung dan
sebagainya.

Bila kita meluahkan susah payah kita pada beliau, dia akan kata
'dah kata dulu dah, bisnes memang macam tu, susah', tapi kalau kita
jumpa satu rakan ataupun seorang idola, ataupun seorang mentor yang
memang seorang usahawan yang tulen, bila kita mengadu padanya 'aku
berniaga ni dah dua minggu, merosotlah, tak mencapai sasaran'. Dia
akan tanya 'Berapa jualan engkau sekarang?'. 'Dulu-dulu selalu lima
ratus, sekarang cuma empat ratus'. 'Empat ratus bagus lagi, aku
dulu pernah lima puluh saja'.

Mentor Jutawan #5: Billi Lim (Jutawan berani gagal)
*Mengenai kegagalan

Pada saya 'When you lose, don't lose the lesson'. Maksudnya bila
anda gagal, jangan lupakan pelajarannya. Setiap yang kita buat
adalah pelajaran. Mungkin bukan hasil apa yang kita nak, tapi apa
sahaja yang terjadi, anda akan belajar dari kesilapan dan tugas
anda adalah tidak mengulangi kesilapan yang sama.

Sebagai contoh, dalam satu temuduga dengan Bill Gates 'What type of
people you would like to employ?. Bill Gates jawab 'I would employ
a person, who have failed before, the reason I want to employ is
because I don't want him to fail in my company, so he must fail in
other people's first!

Boleh katakan sekiranya seseorang itu diberi peluang ke dua,
kesetiaan dan tenaga akan bertambah. Memang betul, daripada
pengalaman saya, sesiapa yang pernah gagal, akan menjadi lebih baik
kemudian. Tiada sebarang inovasi akan terjadi sekiranya seseorang
itu takut gagal!

Mentor Jutawan #6: Abang Abu (motivator)
*Mengenai strategi mencapai matlamat semudah A-B-C-D

A itu adalah Aim. Ada orang yang tiada aim, ada juga yang banyak
sangat aim. Kita kena tanya diri kita, apa matlamat kita buat
sesuatu perkara. Matlamat kena satu, kerana ramai selalunya
mempunyai banyak sangat matlamat.

B pula adalah believe, iaitu percaya akan matlamat kita. Ramai
mempunyai impian besar tetapi tidak mencapainya, kerana kita mesti
percaya akan impian tersebut. Contohnya Edison, ramai yang
mengatakan beliau gila kerana cuba mencipta lampu beratus kali.
Tetapi beliau percaya dalam matlamat beliau.

C adalah courage. Berani untuk apa? Mungkin berani untuk gagal.
Misalannya kita tidak perlu takut jika kita membuat sesuatu itu
gagal atau tidak menjadi Keberanian menerima kegagalan sendiri dan
berubah!

D pula Do it, kalau nak duit kena do it. Kalau kita nak sesuatu,
kita kena lakukan sesuatu untuk mencapainya. Jangan berhenti
sehingga kita mencapai apa yang kita nak.

Mentor Jutawan #7: Dato' Hussamuddin (Pengasas Kumupan Karangkraf!)
*Mengenai mengendalikan kakitangan

Di Karangkraf sekarang kita ada 1100 karyawan. Tetapi saya tak rasa
susah handle mereka, kerana saya memberi ruang kepada setiap insan
yang ada di Karangkraf untuk berkembang dengan pace mereka sendiri.

Saya percaya, kalau kita beri seseorang kepercayaan, dia akan boleh
berkembang. Jadi di Karangkraf, saya percaya kepada memberi
peluang. Saya beri mereka tanggungjawab, dan biar mereka
berkembang. Setiap team diberi autonomi untuk mengendalikan majalah
mereka sendiri.

Saya bagi peluang, saya bagi ruang, saya bagi guideline dan saya
delegate kuasa dan authority kepada setiap orang untuk berkembang.
Ia ibarat anak, kalau kita kongkong sangat, anak itu akan jadi
memberontak. Tapi kalau kita bagi galakan, garis panduan, anak
tersebut boleh berjaya. Itulah prinsip yang kami amalkan.

Mentor Jutawan #8: IK- Saya sendiri!
*Mengenai pengorbanan dalam menuntut ilmu

Kerja yang saya lakukan sebagai tukang cuci memberikan pengalaman
kepada saya, setiap pagi selama dua tahun, sebelum memasuki kelas
ataupun kuliah di universiti, saya akan bekerja sebagai tukang cuci
pasaraya dan tandas untuk mendapatkan wang tambahan. Saya lakukan
ini selama 2 tahun.

Dengan wang tambahan tersebut saya akan ke kedai buku pada hujung
minggu untuk membeli buku-buku kejayaan untuk melengkapkan lagi
diri saya tentang ilmu-ilmu kejayaan. Jadi di situ, saya dapat
mempelajari bahawa kita perlu mempunyai satu disiplin yang kuat
untuk berjaya dalam bidang apa sahaja yang kita masuki.

Kemudian barulah saya memulakan perniagaan dan mempelajari tentang
ilmu perniagaan ini iaitu perniagaan Internet. Di situ rezeki mula
berpihak kepada saya.

Sumber: http://www.irfankhairi.com

0 comments: