Home » » Restoran Kelantan Delights

Restoran Kelantan Delights

Written By kall on Wednesday, 18 June 2008 | 09:55


Bekas wartawan buka Restoran Kelantan Delights angkat martabat, popularkan masakan tempatan

PENUTUPAN Restoran Kelantan Delights di Suria KLCC menyebabkan pemiliknya terpaksa mencari lokasi lain untuk mengembalikan semula kemasyhuran restoran menjual makanan eksotik Melayu itu yang pernah membarisi senarai restoran ternama di Kuala Lumpur.

Berpegang kepada prinsip bahawa lokasi adalah kunci utama dalam perniagaan makanan, Juhaidi Yean Abdullah, 49, terpaksa membuat penelitian dan kajian mendalam dalam mencari lokasi baru untuk restorannya.
Beliau akhirnya memilih KL Sentral sebagai tempat 'pertaruhan' baru selepas mengucapkan selamat tinggal kepada KLCC.

Pemilihan restoran di lokasi sekarang, katanya, dibuat setelah beliau meneliti dan meninjau banyak lokasi serta tawaran yang diterimanya daripada pemilik premis beli-belah.

“Ada banyak pihak yang meminta saya membuka restoran di tempat mereka menunjukkan orang sudah kenal jenama Kelantan Delights. Namun, saya amat berhati-hati dalam membuat pemilihan dan akhirnya memilih KL Sentral sebagai tempat pertaruhan baru selepas mengucapkan selamat tinggal kepada KLCC,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Ditanya mengapa memilih KL Sentral, bekas setiausaha akhbar kepada Menteri Pertanian dan Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed itu menjelaskan, selain kadar sewa yang jauh lebih murah, lokasi KL Sentral yang strategik menjadi faktor utama dalam perniagaan makanan.

“Tempat ini akan terus dikembangkan sehingga tempoh 15 tahun akan datang. Ini adalah denyut nadi Kuala Lumpur. Saya yakin perniagaan saya mampu menjadi lebih berjaya di sini,” katanya yang meletakkan jawatan berkenaan baru-baru ini untuk menumpukan perhatian terhadap restorannya.

Juhaidi yang pernah bertugas sebagai wartawan meja jenayah di New Straits Times dari 1988 hingga 1995 berkata, mana-mana usahawan baru yang ingin membuka perniagaan perlu mencari lokasi yang mudah dikunjungi dan tempat itu menjadi tumpuan orang ramai.

“Perniagaan ini bergantung kepada 'volume' atau jumlah pelanggan yang datang,” katanya.

Sememangnya kita sentiasa belajar daripada kesilapan. Begitu juga Juhaidi.

Asal-usulnya beliau menyedari bahawa lokasi itu penting dalam perniagaan makanan adalah daripada pengalamannya sendiri.

Sebelum membuka restoran di Suria KLCC, beliau sebenarnya pernah membuka restoran makanan Thai di Plaza Warisan, terletak berhampiran Perhentian Bas Klang di sebelah stesen LRT Pasar Seni, Kuala Lumpur.

“Sayangnya, ramai yang tidak tahu tempat ini. Saya pernah cuba menaiki teksi dan meminta di hantar ke Plaza Warisan, malangnya pemandu teksi pun tak tahu tempat ini.

“Fikir saya, kalaulah pemandu teksi yang tiap-tiap berputar di tengah-tengah Kuala Lumpur tak tahu tempat itu, ini petanda buruk,” katanya.

Telahannya benar belaka. Setelah dibuka selama dua tahun pada 1995, perniagaannya di situ ditutup kerana kekurangan pelanggan dan beliau mula mencari lokasi baru.

“Kebetulan pada masa itu iaitu pada 1997, saya tahu KLCC akan dibuka, saya pun cepat-cepat memohon untuk membuka perniagaan di medan seleranya di tingkat dua. Di situlah bermulanya cerita Kelantan Delights yang bermula di medan selera.

“Hanya setelah tiga tahun di medan selera dan pengunjung pula terpaksa beratur panjang kami membuka restoran di Suria KLCC, tetapi yang sedihnya ia terpaksa ditutup juga akhirnya,” katanya.

Di awal pembukaan Menara Berkembar KLCC sekitar 1997 dulu, antara tempat utama pilihan pengunjung untuk menjamu selera apabila mengunjungi bangunan tertinggi di dunia ketika itu adalah di medan selera Suria KLCC yang terletak di tingkat dua.

Antara gerai makanan di situ yang sentiasa menjadi pilihan pengunjung adalah Kelantan Delights yang terkenal dengan masakan istimewa Kelantan seperti nasi dagang dan nasi kerabu.

Keenakan masakan di situ terutama nasi dagangnya dengan pantas menjadi bualan ramai. Namun kini, semuanya hanya tinggal sejarah apabila restoran berkenaan terpaksa ditutup atas pelbagai sebab, termasuk kadar sewa yang tinggi.

Menceritakan detik awal pembukaan Kelantan Delights di KLCC, Juhaidi berkata, pada waktu itu negara mengalami kegawatan ekonomi menyebabkan tidak ramai pihak berani membuat pelaburan berjumlah beratus-ratus ribu.

Yakin dengan potensi perniagaan di situ, beliau mula mencari sumber kewangan untuk perniagaan barunya.

Nasib menyebelahinya, hubungan baik dengan Tun Mohd Hanif Omar meyakinkan bekas Ketua Polis Negara itu membantunya menyediakan modal awal perniagaan.

“Dengan modal kira-kira RM300,000 akhirnya saya berjaya membuka perniagaan di situ di sebalik pandangan sinis setengah pihak yang kurang yakin nasi dagang Kelantan boleh berjaya di KLCC yang dianggap sebagai tempat bertaraf dunia,” katanya.

Juhaidi menambah, personaliti terkemuka lain yang menjadi pendorong kepadanya membuka perniagaan restoran makanan Melayu ialah bekas Ketua Pengarah Arkib Negara, Datuk Zakiah Hanum.

“Datuk Zakiah Hanum pernah mencabar saya dan berkata, teruk sangatkah makanan Melayu ini sehingga tiada sesiapa pun yang nak membuka restoran lima bintang khusus bagi menjual makanan eksotik Melayu di Kuala Lumpur ini.

“Tercabar dengan cabaran budayawan itu, saya nekad untuk membuka Kelantan Delights sehingga jenama itu kini sebaris dengan restoran terkemuka lain di negara ini,” katanya.

INFO: Restoran Kelantan Delights

  • Beroperasi di KL Sentral

  • Jual masakan istimewa Kelantan seperti nasi dagang dan nasi kerabu

  • Sebelum ini beroperasi di Suria KLCC.
  • 0 comments: