Home » » Bisnes nangka madu menjadi

Bisnes nangka madu menjadi

Written By kall on Wednesday, 16 October 2013 | 13:22

SEPERTI kebanyakan pengusaha lain yang bermula sekadar hobi tidak terkecuali bagi Abdul Halek yang berminat menceburi bidang pertanian dan seterusnya memberi dorongan kepadanya untuk terus membabitkan diri dalam sektor itu.
Oleh kerana ladang yang berada di kawasan berisiko mudah dilanda banjir, bukan mudah bagi Abdul Halek untuk menjaga dan memastikan projek tanaman nangka varieti CJ3 yang diusahakan di atas tanah seluas tujuh hektar (ha) itu berjaya.
Namun, cabaran itu tidak pernah mematahkan semangatnya, malah dia dianggap sebagai pemangkin untuknya supaya berusaha lebih gigih.
Berkat usaha yang tidak kenal putus asa, bekas kontraktor itu kini mampu berbangga dengan pencapaian muncul pengeluar utama buah berkenaan di TKPM Bera.
Tambahan pula, ladang yang telah berjaya mengeluarkan hasil selama empat tahun ini turut berjaya memasarkan hasilnya ke seluruh daerah Bera dan Pahang.
Sementara itu, Pegawai Pertanian Daerah Bera, Noor Iliana Anour, 33, berkata projek TKPM ini adalah untuk membangunkan kawasan yang kekal bagi pengeluaran buah buahan dan sayur sayuran.
Jelasnya, fokus utama yang akan diberikan melalui program ini adalah penglibatan sektor swasta yang bertindak sebagai syarikat peneraju dan usahawan tani yang berminat dalam pengeluaran bahan makanan yang selamat dan berkualiti untuk pasaran domestik dan eksport.
Seramai 13 peserta dipilih bagi membangunkan TKPM ini yang mendapat tanah yang diperuntukkan daripada pihak kerajaan negeri di samping mendapat peruntukan daripada kerajaan persekutuan dari segi infrastruktur.
"Pemilihan peserta yang memenuhi kriteria akan dipilih bagi memastikan peserta yang benar-benar layak sahaja menyertai projek tersebut.
"Kami hanya menyediakan kemudahan dan infrastruktur untuk peningkatan kualiti projek sedia ada," katanya ketika sesi taklimat dan lawatan Agrochallenge ke tapak projek TKPM, di Bera baru-baru ini.
Jelasnya lagi, projek yang dibangunkan sejak 2006 itu mempunyai keluasan keseluruhan sebanyak 80 ha yang mana 50 ha diperuntukkan untuk tanaman nangka, mangga (10 ha) manakala 12 ha untuk tanaman sayur-sayuran.
Selain itu, setiap peserta turut dikenakan bayaran sewa sebanyak RM100 setiap satu ekar selama setahun.
Melihat kepada permintaan nangka madu yang yang meningkat secara mendadak terutama nangka madu jenis Mastura dan CJ33, Pengerusi Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK), Abu Hanipah Majid berkata pihaknya memerlukan lebih ramai lagi pengusaha untuk diketengahkan bagi menampung permintaan yang semakin tinggi.
"Nangka madu semakin mendapat permintaan yang tinggi, jadi kita perlukan lebih ramai pengusaha bagi meningkatkan pengeluaran.
Jelasnya, dengan adanya penyelidikan berkenaan teknik pembungkusan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) bagi menjamin kualiti produk terpelihara, pengusaha sepatutnya tidak perlu bimbang untuk mengeluarkan hasil dalam jumlah yang besar.
"Eksport nangka madu sedang berkembang dan mengorak langkahnya untuk ke pasaran luar negara.
"Kami telah bersedia untuk memasarkan nangka madu ini ke Hong Kong dan Macau," katanya ketika ditemui selepas sesi taklimat kepada peserta Agrochallenge di Temerloh, Pahang baru-baru ini.
Nangka madu bakal menjadi produk pertanian terbaharu negara yang berpotensi untuk menembusi pasaran luar.
Melihat potensi itu, pihaknya juga telah membantu ahli-ahli PPK Temerloh untuk mendapatkan pendapatan tambahan dengan membekalkan anak benih nangka madu untuk digantikan tanaman pokok machang, dimana tidak mendapat pasaran.
Jelasnya, pokok yang lama akan ditebang dan digantikan dengan pokok nangka yang mana tanaman nangka ini boleh menghasilkan pendapatan sekurangnya RM300 sehingga RM400 sebulan.
"Saya menggalakkan lebih ramai pengusaha ladang terutamanya kawasan Temerloh untuk menanam pokok nangka.
"Kita akan bekalkan setiap ahli sebanyak lima anak pokok untuk ditanam di samping saya ada memohon peruntukkan sebanyak RM100 ribu anak pokok untuk diberikan kepada pengusaha yang berminat," katanya.- MASZUREEN HADZMAN