Home » » Othman, Saadah majukan Blue-T Communications

Othman, Saadah majukan Blue-T Communications

Written By kall on Friday, 22 June 2007 | 10:02

MUKADIMAH
MENGECAP kejayaan selepas siri jatuh bangun sudah pastinya cukup bermakna sekali gus menjadi pemangkin semangat dan batu loncatan untuk terus tabah mengharungi dunia perniagaan.

Hakikatnya, selagi ada kemahuan di situ ada jalan malah sebagai insan yang mengakui kekuasaan Allah s.w.t., kita hanya perlu perbanyakkan usaha kerana hasilnya hanya kehendak-Nya jua.

Berbekalkan kerja keras, persefahaman dan keyakinan diri inilah telah membawa kejayaan kepada pasangan suami isteri lulusan University of Louisiana, Lafayette Amerika Syarikat (AS), Othman Mohamed dan Saadah Taib yang berusia 43 tahun dalam mengukuhkan syarikat pengiklanan, percetakan dan penerbitan serta berusaha gigih membina rangkaian Blue-T Communications Sdn. Bhd.

Ikuti wawancara wartawan, ZUARIDA MOHYIN dan jurufoto, AHMAD ZHAFARAN NASIB dengan anak kelahiran Johor di Wangsa Melawati, Kuala Lumpur, tentang jerit perih dan perancangan masa depan beliau dalam dunia perniagaan.

UTUSAN MALAYSIA: Saudara mengatakan apa yang dikecapi kini ialah setelah mengharungi pelbagai cabaran. Boleh saudara ceritakan penglibatan awal dalam dunia perniagaan?

OTHMAN: Semuanya bermula sekembalinya saya dan isteri dari luar negara selepas tamat pengajian di universiti yang sama pada 1987.

Kebetulan pada masa itu berlaku kegawatan ekonomi dan kami dibebaskan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam.

Perniagaan pertama yang kami usaha ialah membuka pusat fotokopi di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Jalan Semarak, Kuala Lumpur. Alhamdulillah, dengan modal pemberian bapa serta minat selain pengalaman mengendalikan koperasi masjid di AS.

Ia adalah satu bisnes yang memenatkan kerana setiap hari rutin saya, isteri dan seorang anak yang dilahirkan di AS bermula seawal pagi hingga lewat malam. Apa tidaknya dengan ketiadaan kenderaan sendiri, kami terpaksa menaiki bas yang pertama dan pulang menggunakan bas yang terakhir.

Masalahnya berniaga dalam kawasan universiti ini, apabila mereka cuti bermakna tidak adalah pendapatannya. Bila dikira-kira dalam setahun, tempoh para pelajar ini bercuti lebih kurang lima bulan.

Bermula 1990, saya mempelajari selok belok bidang percetakan selama lebih kurang setahun sebelum menjual kedai di UTM. Saya mula ambil ‘job’ yang mudah-mudah seperti membuat kepala surat (letter head), kad nama dan lama-kelamaan, perniagaan semakin baik. Saya pun mula mengambil pekerja untuk mengendalikan operasi di Taman Melawati.

Sekali lagi saya mendapat modal daripada bapa dan wang tersebut dibeli mesin cetak dan komputer. Perniagaan ini mula berkembang di mana saya mengambil pereka grafik dan mula mengambil ‘job’ pengiklanan seterusnya membuat cenderamata. Kemudiannya membeli mesin yang lebih besar.

Ini bermakna saya telah mempunyai tiga buah mesin dan berpindah pula ke dua lot kedai di Taman Perindustrian Bolton, Baru Caves sekitar 1996.

Sayangnya sedang kami rancang berkembang sekali lagi negara mengalami kegawatan ekonomi iaitu pada 1998. Saya terpaksa menjual mesin cetak, tutup bahagian percetakan dan memberhentikan pekerja yang sudah mencecah 26 orang.

Dengan kesetiaan beberapa staf bahagian grafik, saya bangkit semula biarpun dengan ‘kosong’ pada 2000. Pada 2003, apabila kerajaan mula menggunakan bahasa Inggeris dalam subjek Sains dan Matematik, saya masuk tender dan berjaya membekalkan buku teks Sains Tahun 1 dan 2. Pada tahun berikutnya membekalkan Sains Tahun 3.

Di situlah kami mula bernafas kembali dan membina perancangan untuk terus berkembang dalam industri penerbitan.

Sehingga kini apakah penerbitan yang saudara banggakan dan paling bermakna?

OTHMAN: Blue-T Publication Sdn. Bhd. adalah anak syarikat Blue-T Communications Sdn. Bhd. yang dimiliki 100 peratus Bumiputera. Kami juga berdaftar dengan Kementerian Kewangan serta memiliki Lesen Kementerian Kewangan dan Lesen Taraf Bumiputera dari Kementerian Kewangan Malaysia.

Pencapaian Blue-T dalam bidang penulisan, penerbitan dan pengedaran terbukti dengan penghasilan buku-buku teks di peringkat sekolah rendah dalam subjek Sains, Kementerian Pelajaran Malaysia di mana pernah terpilih sebagai penerbit buku teks Tabika Perpaduan, Tadika JAIS dan Tadika Awam di seluruh negara semenjak tahun 1996 hinggalah sekarang.

Pada 2006, Blue-T Publication menerbitkan sebuah majalah berkala yang didaftarkan atas nama Ana Muslim, setelah membuat penyelidikan hampir setahun. Kemudian kami mula mengeluarkan barangan berjenama Ana Muslim seperti buka nota, butang, rantai kunci, kemeja T dan banyak lagi.

Pada 2007 diterbitkan pula majalah Sayang Muslim. Kedua-dua penerbitan ini mempunyai permit dari Kementerian Keselamatan Dalam Negeri (KDN). Majalah ini disasarkan kepada kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dengan mesej membentuk peribadi mulia.

Apakah perancangan saudara dalam dunia perniagaan ini?

OTHMAN: Memandangkan kini kerajaan giat mengusahakan Kempen Membaca, jadi kami sebagai pengeluar bahan bacaan berhasrat menyahut seruan dan perkara ini diakui memerlukan didikan awal terutamanya daripada ibu bapa.

Saya juga sedang berusaha membekalkan buku-buku import kepada institusi pengajian tinggi terutamanya buku-buku berbentuk ilmiah dan teknikal. Saya berharap akan muncul sebagai pembekal utama buku-buku import.

Saya juga sedang merancang satu konsep kelainan dalam bentuk francais di mana pembeli boleh mendapatkan produk kami secara langsung. Ia secara tidak langsung membina sebuah rangkaian atau jaringan yang kukuh. Kami telah memilih dua lokasi untuk dijadikan projek percubaan iaitu di Desa Melawati dan Bangi.

Melihat kepada apa yang dilalui saudara dalam bisnes sebegini memang terbukti cukup mencabar, di manakah datangnya kekuatan itu?

OTHMAN: Sesungguhnya sebagai seorang Muslim kita kena percaya, rezeki itu datangnya daripada Allah. Maka sebagai umatnya kita kena berkeyakinan bahawa selagi ada usaha dan tawakal pasti ada ganjarannya.

Malah Baginda Rasulullah sendiri berjaya bergelar usahawan terbilang dalam dunia perniagaan.

Memanglah diakui tidak ada penerbitan yang membawa kepada keuntungan kecuali yang berbentuk hiburan. Namun, apabila kita membuat sesuatu yang dapat pulangan di dunia dan di akhirat itulah yang lebih menjadi keutamaan kerana setiap apa yang dilakukan di atas muka bumi ini kelak akan ditanya Allah s.w.t.

Di samping itu, sebagai seorang Islam kita diajar supaya bekerja secara yang terbaik. Tamadun Islam hebat kerana mereka pada masa itu bermatlamat kepada yang terbaik. Selepas itu berserah kepada Allah.

Di samping itu, saya amat bersyukur memperoleh sokongan dan keyakinan daripada bapa, keluarga isteri, kesetiaan staf, kerajaan dan pelanggan kerana merekalah syarikat yang diusahakan mampu bertahan.

Harapan saya semoga lebih banyak penerbit bumiputera lahir di Malaysia kerana industri buku ada tempatnya. Bagi saya tidak perlu berasa malu bertemu dengan penerbit yang lebih berpengalaman kerana itulah yang saya lakukan awal-awal dahulu.

Blue-T Communications Sdn. Bhd. boleh dihubungi menerusi talian 03-4149 4119 atau layari laman web www.bluetcom.net untuk sebarang pertanyaan.

0 comments: