Nak jadi jutawan bukan boleh bersenang lenang pengorbanan,kesabaran elemen utama dalam kejayaan.Jadi Jutawan bukan kerana dunia sahaja tapi untuk Agama Bangsa Negara tercinta.
Pages
Friday, 16 December 2011
Jutawan beriman pilihan pengasas sendayu tinggi
Tuesday, 6 December 2011
Kopitiam Tan Cina Muslim Halal
Aroma En. Tan Kopitiam
Foto HAFIZH KHOSMAT
BERBEKALKAN pengalaman selama 15 tahun dalam bidang makanan dan minuman, Muhammad Nazri Tan Abdullah memberanikan diri melangkah setapak lagi dengan membuka restoran ala kopitiam.
Biar pun tanpa modal yang besar, ditambah pula kedudukan kedai agak terlindung dari pandangan orang ramai, namun dia bersyukur kerana sejak dibuka pada 16 Oktober lalu, restorannya tidak putus dikunjungi pelanggan.
"Alhamdulillah, walaupun baru dua bulan dibuka sambutan yang diperolehi amat baik sekali," katanya.
Berkonsepkan masakan Cina, En. Tan Kopitiam Muslim menawarkan pelbagai pilihan makanan oriental dan barat dengan resipi yang diolah sendiri oleh pemilik.
Terletak di Rampai Business Park, Kuala Lumpur, restoran itu dibuka setiap hari dari pukul 8 pagi hingga 11 malam dan ditutup pada pukul 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang setiap hari Jumaat.
Muhammad Nazri yang memeluk Islam sejak 18 tahun lalu memberitahu bahawa masakan Cina mementingkan aroma yang wangi dalam setiap hidangan bagi membangkitkan selera.
"Untuk memperolehi sajian begini, pemilihan bahan yang berkualiti serta cara masakan dengan api yang bersesuaian amat penting mendapat hasil enak dan asli.
"Sebagai contohnya hidangan nasi goreng Yong Chaw yang terkenal dalam menu di restoran Cina dimasak menggunakan kuning telur dan api yang kuat bagi membangkit aroma yang harum dan menyelerakan," ujarnya.
Salah satu makanan yang menjadi permintaan hangat di restoran itu adalah chicken chop yang disajikan dengan dua pilihan sos istimewa iaitu mongolia dan lada hitam.
Rasa sos mongolia yang masam manis sememangnya unik dan memberikan pengalaman berbeza kepada tunas rasa yang kebiasaannya menikmati makan barat dengan sos lada hitam atau cendawan sahaja.
Kesukaran untuk mencari restoran ala kopitiam yang dijamin halal menjadi pendorong untuknya memulakan perniagaan itu.
Keistimewaan lain yang ada pada restoran ini adalah terdapat ruangan kreatif untuk kanak-kanak melukis dan mewarna di samping dilengkapi dengan kemudahan surau dan WiFi.
Menu lain disediakan adalah nasi goreng ikan masin, bubur nasi ayam, kuey teow sup ayam, char kuey teow, assam laksa, dumpling noodle, sup cendawan, fish and chips fried rice, dan spaghetti bolognese.
Selain itu, pelanggan juga dihidangkan dengan pelbagai pilihan roti bakar seperti roti bawang putih, roti black and white, dan roti arab yang di sapu dengan mentega berkualiti tinggi.
Sementara itu, kopi putih asli dari Ipoh boleh dinikmati dalam minuman En. Tan White Coffee yang 'kaw' dan Mrs. Tan White Coffee yang lebih lembut.
Bagi yang tidak menggemari kopi anda pasti tertarik dengan pilihan minuman dengan nama yang begitu mempersonakan seperti Fall in Love, Blue Angel, Labrum Flame, Second Heaven, Virgin Mohito dan Midnight yang merupakan campuran beberapa perisa minuman buah-buahan, soda dan susu.
Dalam pada itu, pemilik juga bercadang memperkembangkan lagi menu kepada masakan lain seperti tomyam bagi mengikut selera dan permintaan pelanggan.
Asparagus tanaman bernilai tinggi
Asparagus tanaman bernilai tinggi
ASPARAGUS merupakan antara sayur yang menjadi kegemaran rakyat negara ini. Biasanya ia ditanam secara komersial oleh para pengusaha dan jarang di tanam secara kecil-kecilan.
Namun, bagi yang gemar berkebun boleh mencuba untuk menanam asparagus di kawasan rumah mereka.
Penyediaan kawasan
Tanah perlu dibajak dan digembur sedalam antara 20 dan 30 sentimeter (sm) untuk memudahkan pertumbuhan akar.
Batas disediakan menggunakan jentera atau secara manual mengikut saiz yang disyorkan. Lebar batas satu meter, tinggi antara 20 dan 30 sm dan panjang batas mengikut kesesuaian tempat. Jarak antara batas ialan 0.6- 1.0 meter.
Nilai pH yang sesuai ialah antara 5.5 dan 6.5, jika pH tanah kurang dari yang disyorkan pengapuran perlu dilakukan tidak kurang 14 hari sebelum penanaman dilakukan. Kadar pengapuran antara tiga dan lima tan/hektar bagi tanah.
Batas di tambak dengan bahan organik tahi ayam atau kompos antara satu hingga tiga kg/meter persegi atau antara tiga hingga enam tan/hektar bagi tanah mineral.
Bahan ini hendaklah digaulkan ke dalam tanah satu minggu sebelum menanam bagi membekalkan zat makanan kepada pokok.
Penanaman dan penjagaan
Biji benih perlu disemai dalam polibeg hitam yang sesuai dengan menggunakan media tanah campuran tiga bahagian tanah atas: Dua bahagian bahan organik: Satu bahagian pasir dan ditambah ½ bahagian sabut kelapa.
Letak satu atau dua biji benih dalam polibeg dan biji benih akan bercambah antara tujuh dan 14 hari dan anak benih dibiarkan selama antara lapan dan 10 minggu ditapak semaian.
Ia perlu disiram setiap hari dan sekurangnya 50 peratus teduhan.
Rumpun asparagus yang berumur lebih setahun boleh dibelah dan dipindahkan sebagai bahan tanaman. Pastikan tunas sulur subur dan mempunyai akar yang mencukupi. Tanam tunas sulur secepat mungkin. Pendedahan kepada cahaya matahari dan angin akan menjejaskan pertumbuhan tunas sulur.
Jarak tanaman yang sesuai ialah satu meter antara barisan pokok dan penanaman sebaris didalam batas adalah sesuai bagi asparagus kerana memudahkan pengurusan tanaman.
Kawalan rumpai
Pengawalan rumpai penting untuk menjamin hasil yang tinggi. Kawasan tanaman perlu sentiasa bersih bagi mengelakkan persaingan dalam mendapatkan zat makanan, air, cahaya dan ruang.
Rumpai juga menjadi perumah bagi perosak dan penyakit tanaman. Kerja merumpai perlu dilakukan setiap minggu
Pembajaan
Baja yang disyorkan ialah 120 kg N:60 kg P2O5:60 kg K2O setiap hektar. Tetapi ia bergantung pada kesesuaian tanah di sesuatu kawasan, keperluan nutrien tanaman,masa dan cara pembajaan .
Pembajaan dibuat antara tiga dan empat minggu selepas mengubah anak benih ke ladang, penggunaan baja organik 8: 8:8: (80-100 gm/rumpun diselangkan dengan baja NPK biru 12:12:17 (50-80 gm/rumpun) adalah disyorkan dan ditambah bila rumpun membesar.
Ia ditabur keliling tanaman dengan jarak 15-20 sm dari rumpun tanaman dan dikambus bagi mengelakkan larut resap ke udara. Pembajaan dibuat setiap bulan dan diselangkan baja kimia dengan baja organik.
Pemangkasan
Proses pemulihan dilakukan supaya keseimbangan bilangan batang dan daun yang cukup untuk aktiviti fotosintesis serta kegunaan pembesaran selepas melalui aktiviti kutipan hasil.
Program pemulihan memerlukan antara dua dan tiga bulan dan tinggalkan tiga dan empat pokok matang setiap rumpun.
Asparagus perlu dicantas tiga atau empat kali setahun mengikut kesesuaian pokok. Semua pokok matang perlu dicantas di paras tanah dan tinggalkan sulur baru yang dipotong sebagai hasil segar dan yang tidak sesuai biarkan ia membesar.
Perosak dan penyakit
Serangan penyakit layu pucuk (Fusarium sp) menyebabkan pucuk muda hitam ,layu dan terus kering. Serangan kulat Puccinia asparagi menyebabkan tanda bintik hitam atau merah pada batang dan daun.
Penyakit ini dikawal dengan memotong dan musnahkan bahagian yang diserang atau dibuat semburan racun kulat yang sesuai.
Ulat ratus (Spodoptera sp) yang menyerang bahagian pucuk dan dahan dan ulat pangkas memakan bahagian pucuk dan daun,jika serangan serius lakukan semburan menggunakan racun yang sesuai.
Penuaian hasil
Hasil pertama boleh dituai selepas lapan hingga 10 bulan ditanam. Aparagus boleh dituai dalam bentuk tunas putih atau tunas hijau .
Asparagus hijau dimakan segar dan yang putih ditinkan. Bagi mendapatkan asparagus putih rumpun ditimbus tanah dan tunas akan membesar dalam tanah.
Kutipan hasil akan bermula selepas proses cantasan dilakukan,bagi satu musim tempoh kutipan hasil antara satu dan dua bulan. Sulur muda dipotong dengan pisau tajam di bawah paras tanah,elakkan kecederaan sulur muda lain.
Sulur berukuran 15-17 sm sahaja yang dituai. Kelewatan dituai menyebabkan sulur panjang meruncing, berserabut dan hujung sulur akan berkembang menjadi daun. Tuaian hasil antara 25 dan 30 kg seminggu sehektar boleh didapati dan boleh mencapai tiga atau lima tan sehektar/tahun.
Asparagus digred mengikut garis pusat dan panjang rebung, warna, kerapuhan, kesegaran, tahap kecederaan dan serangan penyakit. Ia boleh bertahan selama dua hingga tiga minggu jika disimpan dlam suhu 0-2 darjah celsius.
Saturday, 3 December 2011
Rahsia Warong Soto
Resipi rahsia Warong Soto Berlada
maria.zakaria@utusan.com.my
Gambar HAFIZH KHOSMAT
ADUNAN rempah ratus yang disebatikan dengan ramuan tersendiri akhirnya menjadikan soto menu istimewa di Warong Soto Berlada.
Malah, tidak lengkap sekiranya soto tidak disajikan dengan bahan-bahan sampingan seperti isi ayam, begedil dan juga sambal cili kicap.
Sajian tradisional tersebut bukan sahaja mampu membuat anda terliur malah tidak sah sekiranya tidak mencuba barang sepinggan.
Warung terletak di Jalan AU 1A/2, Bengkel Mara, Taman Keramat, Selangor. Menurut Pengurusnya, Mohamad Ramadan, 31, resipi yang digunakan adalah resipi turun temurun.
Katanya, perniagaan tersebut pada asalnya diusahakan oleh arwah bapanya, Ahmad Safari Yunus bersama ibunya, pelakon veteran, Ruminah Sidek, yang dikenali dengan panggilan Mak Mah.
Tetapi kini ia diusahakan oleh adik-beradiknya yang lain dalam usaha mengingati usaha ibu bapa mereka itu.
"Jika hendak berbicara tentang perniagaan ini panjang ceritanya. Ia sememangnya diusahakan oleh arwah bapa dan juga ibu pada awal 70-an.
"Mereka mula berniaga di pasar-pasar malam sekitar Kuala Lumpur dan juga di gerai di Dataran Merdeka yang ketika itu terkenal dengan gerai hidangan sate dan mi Jawa.
"Kemudian ia terhenti lebih kurang lima tahun selepas arwah ayah meninggal dunia sebelum ia beroperasi semula di Jalan Enggang dan diusahakan oleh kakak dan abang," ujarnya ketika ditemui di warung sotonya, baru-baru ini.
Tambahnya, selepas beroperasi selama tiga tahun di situ, gerai tersebut telah berpindah ke lokasi hari ini.
Bercerita lanjut mengenai perniagaannya, mereka mempertaruhkan menu-menu berasaskan kuah dan sup. Sememangnya kesemua masakan yang disediakan di Warong Soto Berlada boleh diberikan pujian lima bintang.
Cukup sekadar menyajikan hidangan seperti soto, mi Jawa, mi kari, laksa, nasi ayam, nasi lemak dan rojak buah. Ia sudah memadai bagi peminat-peminat hidangan berkuah seperti itu.
Jelas Ramadan lagi, keistimewaan soto, mi Jawa dan mi karinya terletak pada kuahnya.
"Kesemua kuah yang dihasilkan sememangnya resipi asli turun temurun daripada ayah cuma kami olah sedikit untuk menyedapkannya lagi.
"Bahan-bahan yang digunakan sudah pasti yang segar dan berkualiti agar para pelanggan datang lagi pada masa akan datang.
"Alhamdulillah setakat ini pelanggan-pelanggan yang datang tidak hanya yang tinggal di sekitar Lembah Klang malah boleh dikatakan dari seluruh negara termasuk pelancong-pelancong luar," katanya.
Turut menjadi tempat persinggahan bagi selebriti-selebriti tanah air, Warong Soto Berlada memberi pelbagai pilihan soto kepada pelanggan seperti soto biasa, soto special dan juga soto taukeh.
Begitu juga dengan mi Jawa di mana anda boleh memilih sama ada mahukan yang biasa ataupun yang special.
Bagi hidangan nasi lemak pula, selain dibungkus dalam daun pisang, ia juga lebih sedap sekiranya dinikmati bersama paru goreng.
Kesemua hidangan yang terdapat di warung tersebut ditawarkan pada harga serendah RM1.20 sehingga RM9.
Bukan itu sahaja, anda juga berpeluang menikmati karamel sebagai pencuci.
Tambah Ramadan, selain menerima tempahan, mereka kini dalam perancangan untuk menambah menu seperti sate dan juga pecal untuk memberikan kelebihan menu buat pelanggan.
Thursday, 1 December 2011
Cara tanam petola
Tips tanam petola
Taman Pertanian Universiti zujang@putra.upm.edu.my
Persediaan tanah
Petola segi akan mengeluarkan hasil yang tinggi jika ditanam di tanah yang gembur berpasir, mengandungi banyak bahan organik dan mempunyai saliran yang baik.
Tanah perlu dibajak dan digembur sedalam antara 20 dan 30 sm untuk memudahkan pertumbuhan akar.
Batas disediakan menggunakan jentera atau secara manual mengikut saiz yang disyorkan, biasanya lebar batas antara 1-1.2 meter,tinggi batas antara 20 dan 30 sm dan panjang batas mengikut kesesuaian tempat. Jarak antara batas ialah 0.6 meter.
Batas di tambak dengan bahan organik tahi ayam atau kompos antara satu hingga tiga kg/meter persegi,bahan ini hendaklah digaulkan ke dalam tanah satu minggu sebelum menanam bagi membekalkan zat makanan kepada pokok.
Penanaman
Jarak tanaman yang disyorkan ialah antara 50 dan 60 sm antara pokok dan 60 dan 100 sm antara barisan.
Biji benih boleh ditanam terus ke batas atau disemai dulu ditapak semaian sebelum di ubah ke ladang.
Jika ditanam terus, gali lubang sedalam satu hingga dua sm dan letak dua atau tiga biji benih dengan menjarakkan dua sm antara satu sama lain, benih dikambus menggunakan tanah halus.
Kadar biji benih yang diperlukan ialah lima kg/hektar.
Selepas seminggu anak benih bercambah, ia perlu dijarangkan dengan mencabut anak benih yang kurang segar, tidak sihat, tinggalkan satu pokok sahaja setiap lubang penanaman bagi mengelakkan persaingan dari segi makanan, ruang, cahaya dan air.
Tanah di keliling anak benih dipadatkan supaya pokok lebih kuat dan akar tidak terdedah
Pemangkasan
Pemangkasan dilakukan dengan mencantas dahan sisi dan pucuk terutama cabang sisi yang tumbuh 30 sm dari paras tanah,ia bagi menggalakkan pertumbuhan batang utama supaya cepat memanjat "trelis "/junjung yang disediakan dan memperbaiki pengudaraan tanaman, mengurangkan pertumbuhan vegetatif dan menggalak pengeluaran buah.
penyediaan junjung
Petola segi memerlukan junjung atau penyokong untuk membolehkan pokok memanjat dan memudahkan proses penuaian.
Sistem trelis boleh digunakan iaitu dengan memacakkan kayu beruti berukuran 5 sm x 5 sm x 6.5 meter panjang setiap jarak 3 meter.
Kemudian regangkan dawai kasar antara puncak kayu beluti dan sambungkan tiang kayu yang bertentangan antara kedua hujung batas, gunakan paku untuk memasang dawai dibahagian atas dan bahagian bawah antara antara 20 dan 30sm dari permukaan tanah batas.
Tali rafia diikat antara dua dawai halus bagi membantu anak pokok memanjat bila telah berumur dua minggu
Pengairan
Pokok petola segi memerlukan air yang banyak untuk kelembapan yang cukup bagi pertumbuhan yang lebih subur,
Penyiraman dibuat dua kali sehari di peringkat awal penanaman dan dikurangkan sekali sehari bila pokok besar dan sehingga memungut hasil. Pengairan dibuat secara manual atau menggunakan sistem pengairan.
Perparitan diperlukan bagi kawasan yang menghadapi masalah saliran. Parit ladang dibina bagi menyalirkan air yang berlebihan ke parit utama
Pengawalan rumpai
Pengawalan rumpai adalah penting untuk menjamin hasil yang tinggi, kawasan tanaman perlu sentiasa bersih bagi mengelakkan persaingan dalam mendapatkan zat makanan, air, cahaya dan ruang. Rumpai juga menjadi perumah bagi perosak dan penyakit tanaman. Kerja merumpai perlu dilakukan setiap minggu sama
ada secara manual atau secara kimia ia dilakukan dua atau tiga bulan sekali, elakkan semburan pada tanaman.
Pembajaan
Baja yang disyorkan ialah 70 kg N:140 kg P2O5:200 kg K2O setiap hektar, tetapi ia bergantung pada jenis tanah di satu satu kawasan, keperluan nutrien tanaman, masa dan cara pembajaan .
Penggunaan baja NPK Hijau 15:15:15 untuk pembajaan pertama boleh di gunakan dengan kadar 30gm/pokok dan ditabur keliling dengan jarak 15-20 sm dari rumpun pokok serta dikambus
Pembajaan ulangan kedua dan ketiga boleh menggunakan NPK biru 12:12:7 dengan kadar 40-50 gm/pokok diselangkan setiap dua minggu dan sebelum tanaman berbunga.
Kawalan perosak dan penyakit
Serangga yang biasa menyerang petola segi ialah lalat buah (Dacus sp), serangan pada buah yang menyebabkan buah berlubang dan busuk, buah muda yang diserang menjadi teruk dan berubah bentuk dan terbantut, pastikan buah petola dibungkus dan musnahkan buah yang diserang perosak.
Serangan kumbang daun (Aulacophora sp) pada bahagian akar dan daun oleh kumbang dewasa dan larva kumbang menyebabkan kerosakan teruk pada tanaman, gunakan racun yang sesuai sebagai kawalan
Penyakit utama ialah kulapuk berdebu (Erysiphe cichoracearum) yang menyebabkan tompok putih dan berdebu di permukaan daun dan merebak pada keseluruhan daun dan bertukar menjadi kuning, perang dan kering dan berkedut.
Pokok yang diserang kurang berbuah dan kecil bentuknya. Jika terdapat tanda serangan musnahkan daun yang diserang dan sembur dengan racun kulat yang sesuai.
Serangan kulapok downy (Pseudopereronospora cubensis) ialah pada daun,terdapat bintik berbentuk bersiku siku ,berwarna hijau pucat kekuningan di atas daun, lapisan bawah diselaputi spora dan akhirnya menjadi perang dan mati,buah akan terbantut, pastikan daun yang diserang dimusnahkan.
Jika serangan teruk sembur dengan racun kulat yang sesuai.
Penuaian
Petola segi boleh dituai antara enam dan tujuh minggu selepas penanaman.
Tuaian hasil dibuat selang sehari dan berterusan antara antara 50 dan 60 hari.
Anggaran hasil ialah 12-20 tan/hektar. Tangkai buah dipotong 1.5 sm dari tangkai buah,ia digred mengikut saiz, kesegaran dan tahap serangan penyakit serta serangga. petola segi tahan selama tiga hari tanpa menjejaskan kualiti jika disimpan pada suhu ambian.
Pada suhu 15 dan kelembapan kira-kira 95 peratus tahan disimpan selama dua minggu.
Friday, 25 November 2011
Tanam labu 3 bulan sahaja
Labu perlu banyak air
Taman Pertanian Universiti zujang@putra.upm.edu.my
Persediaan tanah dan kawasan
LABU akan mengeluarkan hasil yang tinggi jika ditanam pada tanah yang gembur berpasir, mengandungi banyak bahan organik dan mempunyai saliran yang baik.
Nilai pH yang sesuai ialah antara 5.5-6.5. Jika pH tanah kurang dari yang disyorkan pengapuran perlu dilakukan tidak kurang 14 hari sebelum penanaman dilakukan.
Kadar pengapuran antara tiga dan lima tan/hektar bagi tanah mineral.
Tanah perlu dibajak dan digembur sedalam antara 20 dan 30 sentimeter (sm) untuk memudahkan pertumbuhan akar.
Batas disediakan menggunakan jentera atau secara manual mengikut saiz yang disyorkan, biasanya lebar batas antara satu hingga 1.2 meter, tinggi batas di antara 20 dan 30 sm dan panjang batas mengikut kesesuaian tempat. Jarak antara batas ialah satu meter.
Batas ditambak dengan bahan organik tahi ayam atau kompos antara satu dan tiga kg/meter persegi. Bahan ini hendaklah digaulkan ke dalam tanah satu minggu sebelum menanam bagi membekalkan zat makanan kepada pokok atau antara tiga hingga enam tan/hektar bagi tanah mineral.
Penanaman
Labu boleh ditanam terus ke batas dengan meletakkan dua biji benih bagi setiap lubang yang telah dikorek sedalam satu atau dua sm, selepas itu biji benih dikambus nipis dengan tanah halus atau disemai dahulu ditapak semaian sebelum diubah ke ladang.
Selepas seminggu anak benih bercambah, ia perlu dijarangkan dengan mencabut anak benih yang kurang segar dan tidak sihat.
Tinggalkan satu pokok sahaja setiap lubang penanaman bagi mengelakkan persaingan dari segi makanan, ruang, cahaya dan air.
Tanah di keliling anak benih dipadatkan supaya pokok lebih kuat dan akar tidak terdedah Jarak tanaman yang disyorkan ialah antara 60 dan 100 sm antara barisan pokok dan digalakkan ditanam dalam satu barisan sahaja.
Keperluan biji benih antara 0.8 dan satu kg/hektar.
Pengairan
Tanaman labu memerlukan air yang banyak untuk kelembapan yang cukup bagi pertumbuhan yang lebih subur.
Penyiraman dibuat dua kali sehari di peringkat awal penanaman dan dikurangkan sekali sehari bila pokok besar dan sehingga memungut hasil.
Pengairan dibuat secara manual atau menggunakan sistem pengairan.
Perparitan diperlukan bagi kawasan yang menghadapi masalah saliran. Parit ladang dibina bagi menyalirkan air yang berlebihan ke parit utama.
Pengawalan rumpai
Merumput dilakukan secara manual atau menggunakan bahan sungkupan seperti lalang, rumput kering atau agrosheet, sebarang penyemburan rumpai hendaklah dilakukan sebelum pokok labu berbuah.
Pembajaan
Baja yang disyorkan ialah 70 kg N:140 kg P2O5:200 kg K2O setiap hektar, tetapi ia bergantung pada jenis tanah di sesuatu kawasan, keperluan nutrien tanaman, masa dan cara pembajaan .
Penggunaan baja NPK Hijau 15:15:15 untuk pembajaan pertama boleh di gunakan dengan kadar 30g/pokok dan ditabur keliling dengan jarak antara 15 dan 20 sm dari rumpun pokok serta dikambus.
Pembajaan ulangan kedua dan ketiga boleh menggunakan NPK biru 12:12:7 dengan kadar 40-50 g/pokok diselangkan setiap dua minggu, dan sebelum tanaman berbunga.
Kawalan perosak dan penyakit
Penyakit utama ialah kulapuk berdebu (Erysiphe cichoracearum) yang menyebabkan tompok putih dan berdebu di permukaan daun dan merebak pada keseluruhan daun dan bertukar menjadi kuning, perang dan kering dan berkedut.
Pokok yang diserang kurang berbuah dan kecil bentuknya. Jika terdapat tanda serangan musnahkan daun yang diserang dan sembur dengan racun kulat yang sesuai.
Serangan kulapok downy (Pseudopereronospora cubensis) ialah pada daun, terdapat bintik berbentuk bersiku siku, berwarna hijau pucat kekuningan di atas daun. Lapisan bawah diselaputi spora dan akhirnya menjadi perang dan mati, buah akan terbantut. Pastikan daun yang diserang dimusnahkan.
Jika serangan teruk sembur dengan racun kulat yang sesuai.
Perosak utama ialah kumang labu (Aulacophora sp.) akan menyebabkan pokok layu dan mati dan menyebabkan daun rosak.
Serangan kutu daun (Aphids sp) menyebabkan daun berkerekot dan pokok terbantut.
Gunakan racun serangga yang sesuai bagi serangan yang teruk.
Penuaian
Hasil labu lemak boleh dituai selepas antaar 60 dan 80 hari penanaman, kematangan boleh dikesan melalui perubahan warna pada kulit buah dari hijau ke kuning sekurangnya 80 peratus warna kekuningan pada buah.
Tangkai buah dipotong antara lima hingga tujuh sm dari pangkal buah dan dimasukkan ke dalam bakul hasil.
Dalam tempoh 90 hari pertumbuhan labu boleh mengeluarkan lima hingga enam biji labu bagi setiap pokok.
Buah labu yang kotor terkena tanah perlu dilap dengan kain yang lembap bagi menghilangkan kotorannya sebelum dijual.
Berat setiap buah labu antara satu dan dua kg sebiji. Ia boleh disimpan selama satu dan dua bulan pada suhu bilik. Hasil sehektar ialah antara 20 dan 25 tan/hektar.
Friday, 18 November 2011
Kuih Apam pun boleh buat duit
Inovasi kuih apam
Gambar NOOR AZLINA JAAFAR
Azahari Abdul Aziz bersama isteri Noor Harnani Ab. Halim gembira melihat apam polka dot yang dihasilkan. |
WARNA-warna terang apam polka dot mudah menarik perhatian ramai lebih-lebih lagi kanak-kanak. Ditambah dengan corak yang cantik, apam polka dot turut sesuai dijadikan sebagai cenderahati di majlis-majlis.
Permintaan terhadap apam polka dot baik untuk dimakan sendiri, sebagai hadiah kepada saudara-mara yang mengadakan majlis, hantaran pertunangan atau perkahwinan, majlis cukur jambul dan sebagainya membuatkan Azahari Abdul Aziz tidak lagi mempunyai masa terluang.
Setiap malam setelah selesai makan, Azahari akan ke dapur untuk membancuh adunan apam polka dot sambil dibantu isterinya, Noor Harnani Abdul Halim.
Telah setahun pasangan suami isteri ini membuat apam polka dot bagi memenuhi tempahan pelanggan dan jumlahnya juga tidak terkira, mungkin sudah beratus ribu biji.
Dalam sebulan Azahari menerima tempahan sehingga 7,000 biji dan semakin banyak pada musim cuti sekolah dan musim kahwin.
Bekerja di bahagian pemasaran sebuah syarikat swasta, kata Azhari, dia membuat kuih ini pun secara kebetulan sahaja.
''Sebetulnya saya tertarik dengan apam polka dot ini apabila pergi ke rumah mak cik isteri saya yang membuatnya untuk makan sendiri. Saya memintanya mengajar saya cara membuatnya. Pulang ke rumah, saya mencuba membuat sendiri.
''Bagaimanapun beberapa kali mencuba, apam yang saya buat tidak menjadi dan tidak secantik yang dibuat oleh mak cik isteri saya itu. Ada yang pecah, kembang, leper dan sebagainya. Saya hampir putus asa dan mengambil keputusan untuk menyimpan sahaja barang-barang yang digunakan seperti kukus, bekas kuih dan mangkuk,'' kata Azahari yang ditemui baru-baru ini di rumahnya di Desa Pandan, Kuala Lumpur.
Tambahnya, selepas beberapa hari, seorang kawannya hendak menempah sebanyak 100 biji apam polka dot daripadanya setelah terlihat facebook Azahari yang menunjukkan apam yang dibuatnya.
Menurut Azahari, dia tidak mahu memberitahu kawannya bahawa dia belum mahir lagi membuat apam polka dot. Dia mencuba sekali lagi dan kali ini menjadi. Namun ketika itu dia hanya membuat apam polka dot sahaja kerana belum pandai membuat corak lain.
Tiga bulan selepas itu kata Azahari, dia mula mencuba membuat corak-corak lain di atas apam seperti angry bird, lady bird, strawberi dan manggis. Selepas ini, dia ingin mencuba corak kun ais krim pula.
Pelanggan juga boleh memilih inti yang dikehendaki untuk dimasukkan ke dalam apam seperti strawberi, blueberi, mentega kacang, kaya dan coklat.
''Sebenarnya membuat apam ini amat cerewet. Api kukusan perlu paling perlahan. Kalau api terlalu besar, apam akan pecah dan tidak masak. Sebelum apam dikukus, air perlu dididihkan dahulu. Kemudian perlahankan api untuk mengurangkan panas dan barulah dikukus.
''Semasa membuat apam ini juga perlu berada dalam keadaan tenang dan menumpukan konsentrasi. Jangan menggelabah dan hendak cepat siap. Nanti apam tidak menjadi dan warnanya akan kembang,'' jelas Azahari yang menjual sebiji apam dengan harga di antara 30 sen hingga 60 sen bergantung kepada corak.
Katanya, apam polka dot yang dibuatnya boleh tahan sehingga empat hari tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk. Tetapi jika disimpan di dalam peti sejuk boleh tahan sehingga dua minggu dan hanya perlu dikukus semula untuk melembutkannya.
Selain menerima tempahan daripada pelanggan di sekitar Lembah Klang, Azahari turut menerima tempahan dari Terengganu, Johor dan Perlis. Tempahan jauh akan dihantar melalui pos laju.
Usahawan Muda Keli
Usahawan muda ternak ikan keli
PROSES suntikan penggalak akan memudahkan ikan keli betina menjalani proses bertelur. |
KETIKA mula-mula bapanya menyerahkan urusan penternakan kolam ikan keli kepada Mohd. Aminudin Mohd. Zaibani, dia baru berusia 19 tahun.
Kepercayaan itu diberikan selepas dia selesai menamatkan pengajian di Institut Skill Tech Mara, Melaka dalam kursus Sijil Kemahiran Perikanan.
Bermula waktu itu, kolam yang telah diusahakan sejak tahun 1991 perlu dikendalikannya secara bersendirian.
''Cabarannya cukup besar kerana bukan mudah untuk menguruskan operasi kolam ternakan di kawasan yang besar ini.
''Tambahan pula, saya langsung tidak mempunyai pengalaman selain hanya ada sedikit ilmu yang diperolehi ketika belajar dahulu,'' katanya ketika ditemui di kolam ternakannya di Sungai Besar, Selangor baru-baru ini.
Bercerita mengenai tempoh masa lima bulan pertama selepas mengambil alih kolam berkenaan, dia berhadapan dengan masalah yang cukup besar.
Waktu itu, operasi ternakannya terbantut disebabkan kehabisan makanan ikan dan ubat-ubatan selain keadaan kewangan yang tidak stabil untuk tujuan pusingan modal.
Semuanya gara-gara dia gagal menguruskan perjalanan aktiviti jualan, penternakan dan pembenihan ikan secara konsisten.
''Selepas kejatuhan itu, saya mula berfikir untuk bekerja lebih keras dan memberi fokus terhadap aktiviti penternakan kerana tidak mahu perniagaan yang ayah usahakan selama ini terkubur begitu sahaja.
''Jadi, saya bertekad untuk bangun semula. Saya bermula secara kecil-kecilan dengan membeli benih ikan daripada pengusaha lain, menternak dan kemudian menjualnya kembali.
''Dalam masa enam bulan, saya berjaya mengumpul modal untuk membina perusahaan ternakan baru,'' jelas anak ketujuh daripada lapan orang adik-beradik itu.
Dia yang ketika ini berusia 21 tahun kemudian mengatur pelbagai strategi penternakannya yang didaftarkan di bawah penjenamaan High Tech Aquaculture.
Antara usaha tersebut adalah mencari lebih ramai pelanggan berpotensi selain menimba pengalaman serta ilmu daripada penternak berjaya.
Operasi penternakan dan pembenihan miliknya semakin stabil menjelang Jun 2010.
Melihat daripada segi aktiviti pemasaran, Mohd. Aminudin mengambil pendekatan menjual anak benih dan ikan matang pada harga yang rendah.
''Tujuannya untuk meningkatkan kepercayaan pelanggan dan penternak. Saya juga akan membantu penternak-penternak ini mencari pemborong bagi membeli hasil ikan mereka.
''Apabila anak benih dijual pada harga rendah di samping mempunyai pasaran tetap, saya yakin para penternak pasti akan lebih seronok dan bersemangat untuk meneruskan aktiviti penternakan ini.
''Secara tidak langsung, saya juga akan dapat mengekalkan lebih 80 peratus pelanggan tetap,'' katanya yang mengusahakan operasi penternakan serta pembenihan ikan keli, puyu, sepat dan tilapia.
Di samping itu, Mohd. Aminudin turut membekalkan spesies ikan lain seperti patin, baung dan jelawat mengikut permintaan.
Setakat ini, dia mempunyai 17 buah kolam simen, 14 kolam separuh simen dan enam kolam tanah yang dibina di kawasan seluas satu ekar dengan pengurusan operasi kolam dibantu oleh tiga orang kakitangan.
Pada masa depan, dia bercadang untuk menukar sistem kolamnya kepada yang lebih moden menggunakan permukaan marmar.
Sistem tersebut mempunyai kelebihan boleh mengurangkan bau selain ikan dapat membiak dengan lebih selesa, tidak mudah luka dan berkualiti.
Saturday, 5 November 2011
Kedai Roti Untung RM43 juta setahun
Kedai roti dibuka 1992, kini peroleh RM43 juta setahun
BUDAPEST, Hungary - Sebuah kedai roti, Lipoti Bakery yang bermula sebagai satu perniagaan kecil usaha sama keluarga pada 1992 di Lipot, barat Hungary kini memiliki lebih 100 buah cawangan di negara ini dan Slovakia di Eropah.
Ia menggaji lebih 750 pekerja dan memperoleh perolehan kira-kira 10 juta euro (RM43 juta) setahun.
Pada tahun ini, kedai tersebut disenaraipendek sebagai antara sepuluh usaha niaga yang terbaik di Eropah oleh Anugerah Perniagaan Eropah. - Reuters
Mudah menjual barang kelengkapan haji
Persediaan material ibadah
rencana@kosmo.com.my
AMRAN di hadapan kedainya Juita One di SACC Mall Shah Alam. |
MUSIM haji diibaratkan pintu rezeki terutamanya kepada peniaga-peniaga yang menjual barangan kelengkapan haji dan umrah.
Meskipun perniagaan itu dilihat berkembang menjelang musim haji sahaja namun, bagi anak jati Selangor ini, Amran Yahya, 53, beliau melihat prospek perniagaan tersebut semakin cerah dari semasa ke semasa.
Tambahan pula, Malaysia sentiasa memperoleh pertambahan kuota daripada kerajaan Arab Saudi berikutan populasi penduduk Malaysia yang kian meningkat.
Menyedari hakikat itu, Amran memberanikan diri menceburi bidang perniagaan tersebut dengan menjual barangan seperti telekung, mini telekung, sarung kaki, beg, jubah ihram, singlet, tasbih dan lengan tawaf serta kasut.
Dalam erti kata lain, semua barangan kelengkapan untuk menjalani kedua-dua ibadah itu boleh didapati di kedainya yang terletak di SACC, Mall Shah Alam, Selangor.
Menurutnya, premis kedua yang dibukanya sejak dua tahun lalu memudahkan orang ramai yang ingin menunaikan haji dan umrah untuk membeli kelengkapan yang diperlukan.
“Harga yang ditawarkan pula murah dan berbaloi bertepatan dengan kualiti barangan. Bagi harga jubah lelaki atau wanita ia dijual dari RM89 ke RM200, manakala kanak-kanak harganya dari RM49 ke RM79. Setakat ini sambutan adalah amat memberangsangkan, malah saya mempunyai pelanggan-pelanggan tetap yang membuat tempahan barangan kelengkapan haji dari semasa ke semasa,” katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.
Berbicara lanjut mengenai perniagaannya itu, Amran memberitahu dia mula berkecimpung dalam bisnes tersebut sejak tujuh tahun lalu.
“Ketika itu, saya mohon untuk menyewa tapak perniagaan di Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Shah Alam.
JUBAH moden yang direka khas oleh tukang jahit Amran di Indonesia. |
“Pada masa itu, pihak pengurusan mensyaratkan untuk membuka perniagaan menjual peralatan ibadah haji dan umrah sahaja. Oleh itu, saya tidak mempunyai pilihan lain. Lagi pun, tidak pernah terlintas untuk membuka perniagaan itu memandangkan sebelum ini saya hanya menjalankan perniagaan jamu dan makanan sahaja,” jelasnya.
Gabungan cita rasa
Pada permulaan perniagaan akui Amran, beliau memang menghadapi persaingan sengit memandangkan ramai peniaga yang turut membuka jenis perniagaan itu.
“Bagaimanapun, saya cuba menghadapi saingan tersebut dengan mengutamakan kualiti barangan. Oleh itu, saya membawa masuk barangan kelengkapan ibadah ini terutamanya telekung dan jubah dari negara Indonesia, Vietnam, Turki dan Dubai,” ujarnya.
Bapa kepada empat orang anak itu menambah, produk yang paling laris sepanjang musim haji dan umrah kebiasaannya jubah, telekung, kain ihram, kasut, sarung tangan, beg serta kelengkapan lain yang digunakan untuk menunaikan kedua-dua ibadah itu.
Dalam usaha memberikan kelainan dalam perniagaannya, Amran mempelbagaikan produk di butiknya yang berkonsepkan luar negara namun, mengikut cita rasa rakyat di negara ini.
“Memandangkan ramai peniaga yang membuka perniagaan yang sama, barangan yang dijual pun sama jadi saya mengambil langkah membawa masuk barangan dari luar negara.
“Alhamdulillah, pelanggan saya semakin bertambah setiap hari dan untuk itu saya boleh terus bersaing dengan produk-produk yang sedia ada hari ini,” jelasnya lagi.
Akui Amran, dengan berkat kesabaran dan bantuan isteri serta anak-anak, beliau akhirnya mampu meneruskan perniagaan itu sehingga hari ini.
“Setakat ini, saya sudah mempunyai dua cawangan yang terletak di Kompleks PKNS dan SACC Mall, Shah Alam.
“Insya-Allah, pada tahun depan saya akan membuka sebuah lagi cawangan di Bukit Jelutong,” katanya.
Di sebalik perniagaan barangan haji dan umrah, Amran memberitahu dia turut menjual jubah moden untuk wanita.
“Jubah moden di kedai ini diterima daripada pembekal di negara Indonesia. Ia berikutan fesyen di negara - negara itu lebih terkini namun, kebiasaannya pemilihan warna jubah itu akan dibuat mengikut cita rasa wanita di negara ini.
“Di Indonesia, saya ada tukang jahit sendiri. Jadi, jubah-jubah yang dijual di kedai saya sememangnya mempunya kelainan terutamanya dari segi corak. Kebiasaannya jubah moden yang dijual berharga dari serendah RM99 hingga RM250,” ujarnya.
Sehubungan itu, orang ramai yang berminat untuk membeli barangan tersebut boleh mengunjungi Juita One yang terletak di Tingkat 1, Kompleks PKNS, Shah Alam dan Tingkat 3 SACC Mall, Shah Alam.