Pages

Monday, 30 December 2013

Jutawan Segera SSPN Jadi Takut Pulak!


“Sebaik mengetahui saya memenangi wang bernilai RM1 juta, saya menangis kerana gembira ditambah takut memikirkan keselamatan diri selepas ini,” kata suri rumah, Rokeah Mohd Sidek, 77, yang menerima ‘durian runtuh’ sebaik diumumkan pemenang Cabutan Istimewa Sijil Simpanan Premium (SSP) oleh Bank Simpanan Nasional (BSN), kelmarin.
Lebih menarik, ibu kepada empat anak itu bercadang mahu mengeluarkan semula wang simpanan dalam SSP itu minggu ini berikutan tidak nampak hasil selama 23 tahun melabur, sebelum dibantah anak lelakinya berusia 40 tahun yang juga seorang guru. 
“Sepatutnya minggu ini saya mengeluarkan wang simpanan itu kerana memikirkan tidak mahu lagi menyimpan dengan BSN, sebelum anak lelaki meminta supaya membiarkan saja. 

“Tidak sangka belum sempat saya mengeluarkan wang itu, semalam (kelmarin) saya diumumkan memenangi wang RM1 juta,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, semalam.
Foto
Rokeah Mohd Sidek

Katanya yang sudah kematian suami berkata, dia mula menyimpan RM300 hingga RM400 sebulan menggunakan wang pencen suami yang dulu bertugas sebagai guru.

Tuesday, 24 December 2013

Bantahan larangan dedah payu dara gagal

Rio de Janeiro: Bantahan yang diuar-uarkan secara meluas bagi mempertahankan hak untuk tampil separuh bogel di pantai bandar raya ini tidak mendapat sambutan Sabtu apabila hanya segelintir wanita yang berbuat demikian.
Lebih 100 jurugambar bersesak di pantai berpasir Ipanema apabila wanita pertama menanggalkan bahagian atas bikininya bagi sebagai membantah undang-undang itu. Hanya tiga atau empat lagi wanita menyusulinya. 
“Payudara tidak berbahaya,” kata Olga Salon, 73, penduduk asal Rio sambil menanggalkan colinya. 

Brazil mempunyai reputasi sebagai negara seks liberal di peringkat antarabangsa dan berbogel bukan saja boleh diterima, malah turut diamalkan ketika karnival.
PETUGAS media mengelilingi seorang wanita yang menanggalkan colinya sebagai bantahan terhadap larangan agar tidak tampil separuh bogel di pantai Ipanema, di Rio de Janeiro, Brazil, Sabtu lalu.

Ratusan ribu warga asing yang akan mengunjungi Brazil tahun depan untuk Piala Dunia dan Olimpik dua tahun berikutnya bakal menyaksikan bikini yang mendedahkan bahagian belakang pemakainya.

Namun, mengikut kanun jenayah Brazil bertarikh 1940-an, perbuatan separuh bogel dalam kalangan wanita ialah “tindakan lucah” dan boleh dijatuhkan hukuman penjara tiga bulan hingga setahun atau denda. 

Malah, pengkritik undang-undang mengakui beberapa individu sudah disabitkan dengan kesalahan itu. 

Bantahan Sabtu lalu itu adalah kejadian terbaru dalam perdebatan mengenai bahagian tubuh yang dibenarkan didedah di pantai Rio. 

Penganjur memberitahu media, langkah itu adalah reaksi terhadap insiden November lalu apabila aktres Cristina Flores dimarahi pengawal pantai selepas dia menanggalkan bajunya ketika sesi penggambaran di pantai Ipanema. 

“Mereka meluru ke arah saya dan menjerit sambil mengarahkan saya memakai semula baju, seolah-olah ada bom yang akan meletup jika saya tidak mematuhi arahan,” katanya. - AP

Monday, 23 December 2013

Tol Naik BN Cari Pasal

Kenaikan kadar tol yang bakal dialami rakyat merupakan tindakan yang tidak bertanggungjawab pihak kerajaan sekali gus membuktikan janji tidak ditepati dalam manifesto Barisan Nasional (BN) ketika Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Mei lalu.

Ketua Pemuda Pas Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari berkata, jika ia dilaksanakan, ternyata janji kesediaan kerajaan untuk mengurangkan tol antara bandar secara berperingkat adalah tidak benar.

“Diakui rakyat Kelantan secara umumnya tidak terlibat dengan kenaikan kadar tol berikutan tiada lebuh raya di negeri ini, namun kenaikan tersebut bakal memberi kesan kepada kenaikan harga barangan keperluan dan tempiasnya tetap akan dirasai oleh rakyat negeri Kelantan.

“Saya yakin, tindakan kerajaan ini hanyalah kerana merasakan tempoh untuk menempuhi PRU14 nanti masih panjang dan rakyat bakal melupakan keperitan ini menjelang empat tahun lagi.

"Namun perlu diingat, rakyat Malaysia pada hari ini bukan lagi mudah diperkotak-katikkan,” katanya, kelmarin.

Beliau turut diiringi beberapa pemimpin Pemuda Pas negeri menyampaikan sumbangan sebuah komputer riba kepada Amir Zuhaidi Razali, pelajar kurang upaya (OKU) yang mendapat keputusan cemerlang 5A di dalam peperiksaan UPSR yang lepas.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Fadhli berharap sumbangan komputer riba kepada Amir Zuhaidi dapat membantu beliau belajar dengan lebih berkesan sekali gus mendapat keputusan yang lebih cemerlang selepas ini.

Amir Zuhaidi Razali merupakan seorang pelajar OKU dari Sekolah Kebangsaan Ketereh mula mendapat tumpuan ramai apabila mencatat keputusan cemerlang 5A di dalam peperiksaan UPSR yang lepas.

Friday, 20 December 2013

Malaysia Kalah AKhir Nya

MALAYSIA terpaksa tunduk kepada Indonesia selepas gagal mempertahankan pingat emas Sukan SEA dalam penentuan sepakan penalti dalam perlawanan separuh akhir bola sepak lelaki Sukan SEA ke-27 di Stadim Zeyar Thiri, Myanmar malam ini.
Kemenangan berpihak kepada Indonesia 4 - 3 selepas dua cubaan pemain negara A Thamil Arasu dan Shahrul Saad berjaya diselamatkan penjaga gol Indonesia untuk melayakkan mereka mara ke final. 
Terdahulu, separuh akhir itu menyaksikan Malaysia dan Indonesia terikat 1 - 1. 

Indonesia membuka jaringan yang dihasilkan oleh Bayu Gatra Sanggiawan pada minit ke-30.

Bagaimanapun, Malaysia berjaya menyamakan kedudukan menerusi A Thamil Arasu pada minit ke-85 untuk mengikat Indonesia 1-1.

Selepas 90 minit perlawanan, Malaysia masih terikat 1-1 dengan Indonesia dan perlawanan terpaksa berlangsung dalam masa tambahan. 

Namun, kedua pasukan gagal menambahkan jaringan setelah tamat masa tambahan dan kemenangan ditentukan menerusi sepakan penalti.

Wednesday, 18 December 2013

300 Ayam di rogol do indon


-->


Seorang remaja, AS, 17, yang dibicarakan semalam atas tuduhan mencabul seorang kanak-kanak berusia enam tahun, mengejutkan mahkamah apabila mengaku turut mencabul ratusan ayam. Hakim yang mengetuai perbicaraan itu, Motur Panjaitan berkata, ini kali pertama dia mendengar kes seumpama itu. “Tertuduh mengaku memperkosa lebih 300 ayam dan kebanyakan haiwan itu mati akibat perbuatannya,” kata Motur. Perbicaraan itu diadakan secara tertutup tetapi keadaan di luar penuh sesak dengan beberapa orang membawa ayam mereka kerana mahu menuntut ganti rugi. Peguam AS Ramadanil S Daulay berkata, remaja itu memiliki kelainan seks. “Kami memohon kepada mahkamah supaya mengarahkan tertuduh menjalani rawatan,” katanya kepada wartawan selepas perbicaraan itu. AS ditangkap selepas memperkosa seorang kanak-kanak dan mencampakkan mangsa ke laut beberapa bulan lalu. Kanak-kanak berkenaan ketika itu dirawat di sebuah hospital tempatan. Sementara itu, seorang penduduk yang berada di luar mahkamah berkata, dia dan beberapa jirannya mahu AS membayar ganti rugi terhadap kematian ayam mereka.

Monday, 16 December 2013

Gay di Malaysia? Jahanan Negara!

 Harap2 x jadi laa COMANGO kt Malaysia.. kalo idak.. hancur.... en mazidul.. kelmarin ade saye tgk kat post kawan saye.. gambar 2 lelaki yg berisi... kedua2 nya bermisai.. were kissing... lagi lah geli.. misai bukan penentu kelelakian.. mmg x leh lupe gmbr tu.. sungguh geli..

Kaya hanya jadi pendandan rambut

BARU sekejap melabuhkan punggung, Bambang Sutrisno Soteto ditembak soalan klise: “Awak orang Malaysia ke Indonesia?” Tertawa kecil lelaki 32 tahun itu dan serentak menjawab: “Saya orang Malaysia, lahir, bersekolah dan membesar di negara ini.” Barangkali orang terkeliru dengan nama Bambang yang kedengaran Indonesia, itu punca soalan sedemikian dikitar hampir setiap orang.
Kemeja berkotak dan seluar panjang celoreng merangkul kemas tubuh Bambang. Sengaja dibiarkan misai dan jambang sedikit meliar pada wajah, agar terserlah pesona maskulin. Rambut dirapi semula jadi, sesuai dengan kerjaya Bambang sebagai pendandan rambut profesional.
Memasuki usia tujuh tahun, salon Hairkunst di The Curve, Mutiara Damansara, Selangor itu masih beroperasi secara teratur. Bezanya, bilangan pelanggan yang hadir kian bertambah. Itu belum lagi dicampur cawangan salon tersebut di Mont Kiara.
Hairkunst kendalian Bambang merupakan antara salon terawal di Malaysia yang menggunakan konsep servis berasaskan janji temu sepenuhnya. Tiada istilah datang, gunting dan balik sesuka hati di Hairkunst, pelanggan perlu menghubungi salon terlebih dulu sebelum datang.
Tujuh tahun yang lalu juga, Bambang tidak mempunyai ramai kenalan di Malaysia, apatah lagi ketika itu dia baru pulang ke tanah air selepas bermukim di bumi Eropah kira-kira enam tahun. Entah dari mana datang kekuatan diri anak jati Kuala Lumpur itu untuk membuka salon berkonsep sedemikian, tambahan pula lokasi Hairkunst di The Curve sedikit tersembunyi daripada bangunan utama.
“Saya buka Hairkunst pada tahun 2007. Memang tak kenal ramai orang dan untuk promosi, saya edar baucar di sekitar The Curve. Waktu itu saya hanya dibantu adik dan pelanggan yang datang kebanyakannya orang asing.
BERGURU dengan pendandan profesional Jerman selama tiga tahun, kepakaran Bambang tentang rambut dapat dilihat menerusi hasil kerjanya.


“Alhamdulillah, selepas tiga bulan beroperasi, saya dihubungi pihak astro dan ditawarkan sebagai pendandan rambut untuk rancangan realiti Akademi Fantasia musim ke-6.
“Sejak itu, saya banyak menerima kerja dandanan untuk program televisyen dan fotografi majalah. Dalam masa dua tahun, baru saya dapat mengukuhkan nama dan jenama Hairkunst dalam kalangan orang tempatan,” teruja terbias pada wajah Bambang saat mengimbau memori permulaannya ketika ditemui Stailo.
Asrama
Anak kedua daripada lima adik-beradik itu mula menggunting rambut pada usia 14 tahun, ketika menuntut di Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah, Melaka.
Kehidupan berasrama menyulitkan kebanyakan pelajar lelaki sepertinya untuk memotong rambut di kedai mamak atau salon. Duit belanja juga satu hal, penjimatan wang untuk kegunaan sekolah sahaja sudah menyekat keperluan menggunting rambut. Sudahnya, Bambang menawar diri menjadi tukang gunting untuk kawan-kawannya.
Tanpa kepakaran dan pengetahuan asas, Bambang bermula dengan menipiskan bahagian tepi rambut, menggunting sekadar perlu dan akhirnya berani bereksperimen menggunakan pewarna rambut.
“Kawan saya yang minta saya warnakan rambutnya, alih-alih dengan saya sekali dimarah cikgu,” berderai tawa Bambang mengenang kisah lucu tersebut.
Berbekalkan gunting dan sikat biasa, Bambang menerima upah bernilai 50 sen untuk setiap rambut kawan yang digunting. Nilai itu kecil, namun hari ini dia menerima ganjaran berlipat kali ganda menerusi khidmat dandanannya. Bambang amat berterima kasih kepada pengalaman remajanya.
Menjengah fasa awal 20 tahun, Bambang dihantar ibu bapanya ke Mannheim, Jerman bagi melanjutkan pelajaran dalam bidang ijazah sarjana kejuruteraan kimia. Seperti anak perantau lain, Bambang juga berhajat mencari duit poket untuk kelangsungan hidupnya di negara orang.
Sedang berjalan-jalan, Bambang ternampak iklan kerja kosong sebagai pembancuh kopi di sebuah salon. Tanpa berfikir panjang, Bambang mengisi posisi itu dan menunggu kesempatan terbaik sebelum menyuarakan hasrat untuk mendalami dunia dandanan rambut.

SALON Hairkunst di The Curve dibuka secara rasmi pada tahun 2007 dan masih mengekalkan konsep servis berasaskan janji temu.


Hanya selepas lima bulan menyediakan minuman buat pelanggan di salon Mod’s Hair, Bambang dijadikan perantis kepada pemilik salon tersebut, Christina Wegschneider. Minat dan kecintaannya terhadap rambut mengungguli ambisinya meskipun dibayar dengan separuh gaji.
“Pernah sekali, saya sedang memotong rambut seorang pelanggan dan dia merungut kepada rakannya di sebelah mengatakan saya tidak pandai bekerja.
“Mungkin mereka tidak tahu bahawa saya boleh bertutur dan memahami bahasa Jerman. Sedikit terguris dengan kenyataan itu, saya meminta bos (Christina) mengambil alih dan memberitahu apa yang terjadi,” imbas Bambang dan memberitahu majikannya tidak putus-putus memberi semangat kepadanya.
Hari graduasi Bambang di Universiti Fachochschule Mannheimm berlangsung serentak dengan penamatan sesi pembelajarannya di Mod’s Hair. Belum mahu pulang ke Malaysia, Bambang yang ketika itu menerima tawaran bekerja di sebuah salon di London terpaksa membohongi keluarganya bahawa dia mendapat pekerjaan dalam bidang kelulusan pendidikannya.
Rahsia besar Bambang itu akhirnya terlerai selepas dia ke Vienna, Austria untuk belajar sambil bekerja di sebuah akademi dan salon rambut bagi tempoh tiga tahun. Bambang menyampaikan sendiri berita itu kepada ibu bapanya. Mengamuk bapanya hingga menyebabkan dua anak-beranak itu saling tidak berkomunikasi selama enam bulan.
BUHA
Lebih 10 tahun berada dalam industri dandanan rambut, Bambang bangkit mengubah industri rambut tanah air. Bersama beberapa pendandan rambut bumiputera, Bambang menubuhkan Persatuan Pendandan Rambut Bumiputera (BUHA) Selangor dan Kuala Lumpur.
BAMBANG mula menggunting rambut ketika berumur 14 tahun.


Selaku presiden, Bambang berhasrat untuk mengembangkan potensi pendandan rambut Melayu dan bumiputera agar lebih berdaya saing. Persepsi masyarakat terhadap keupayaan salon Melayu memberikan perkhidmatan berkelas profesional jarang positif, malah kerap diperlekehkan.
Menerusi kursus setiap bulan, kelompok bumiputera yang masih baharu atau telah bertaraf profesional dapat berkongsi kepakaran masing-masing, sekali gus meningkatkan kemahiran dandanan untuk diaplikasikan di salon masing-masing.
“Visi BUHA adalah membuka sebuah akademi dandanan rambut untuk kumpulan bumiputera yang akan dilatih sendiri pemilik salon dan pendandan rambut profesional bumiputera.
“Jangan pilih bidang dandanan sebagai suka-suka jika ingin berjaya. Kalau anda bersungguh-sungguh dan sedia belajar, percayalah bahawa bidang ini boleh memberikan pulangan yang menguntungkan,” berkobar-kobar Bambang meraih sokongan golongan bumiputera khususnya anak-anak muda.


Sunday, 15 December 2013

Usahawan Kambing Hebat!


PERJALANAN dari Kuala Lumpur ke Puncak Mutiara Cafe yang terletak di Kampung Pelet, Bukit Mertajam, Pulau Pinang dirasakan sangat berbaloi apabila kru Jurnal dihidangkan dengan pemandangan indah restoran ala resort tersebut.
Sangkaan restoran tersebut seperti sebuah kandang kambing yang diselubungi bau yang kurang menyenangkan ternyata meleset. Sebaliknya kebersihannya boleh dibanggakan malah suasananya begitu menenangkan.
Selain restoran dan pusat ternakan kambing, kawasan berkonsepkan agropelancongan seluas lima hektar milik Mutiara Kristal Corporation Sdn. Bhd. itu juga mempunyai sebuah pusat ternakan haiwan, kolam memancing dan dusun buah-buahan.
Menurut pemiliknya, Datuk Abd. Halim Ahmad, penggunaan teknologi mikroorganisma efektif (EM) iaitu sejenis bakteria baik yang membantu mengurangkan bau di kandang kambing. Pihaknya juga sangat mementingkan tahap kebersihan kandang dengan melakukan kerja pembersihan sebanyak dua kali sehari.
Beritahu beliau, cecair EM akan dicampurkan ke dalam air minuman binatang ternakan manakala semburan di sekitar kawasan kandang dilakukan seminggu sekali.
"Saya bermula dengan menternak kambing pada tahun 2004. Selepas dua tahun, kami membesarkan lagi perniagaan dengan membuka sebuah restoran.
"Idea ini sebenarnya datang daripada pelanggan yang mahukan sebuah restoran dibuka untuk mereka beristirahat dan menjamu selera tanpa perlu ke lokasi lain selepas selesai melakukan urusan jual beli kambing.
"Apabila difikirkan kembali, tidak salah kita membuka sebuah pusat sehenti yang menyediakan pelbagai kemudahan kepada pelanggan," ujarnya sambil memberitahu, ada pelancong dari luar negara yang secara berseloroh mahu tidur di kandang kambing itu kerana persekitarannya yang bersih.
Tambah Abd. Halim, pada awal pembukaannya, sebanyak empat buah pondok ditawarkan kepada pelanggan yang datang dalam kumpulan kecil.
Ujarnya, restoran yang boleh memuatkan sehingga 1,600 tetamu pada satu-satu masa itu menawarkan lebih 200 menu makanan dan minuman.
"Bermacam-macam jenis hidangan dapat disediakan sama ada makanan ala kampung, Thai, Barat mahupun Cina. Begitupun, menu berasaskan daging kambing adalah yang paling digemari di sini.
"Kami juga akan menyediakan menu baharu pada setiap bulan bagi memberikan pilihan kepada pelanggan," katanya yang turut menawarkan menu telur burung unta mengikut musim.

PENGGUNAAN mikroorganisma efektif membantu mengurangkan bau di restoran yang terkenal dengan pusat ternakan kambing ini.


Kolam memancing
Jelasnya, keunikan kawasan itu terletak pada pusat ternakan kambing yang sememangnya sudah terkenal di daerah itu.
"Disebabkan keunikan itu jugalah, kami menamakan setiap pondok makan di restoran ini berdasarkan nama baka kambing seperti Boer, Jamnapari, Dopper, Faral, Kalahari, Saanen dan Kadjang.
"Terdapat 200 buah pondok dan pelanggan boleh memilih untuk menjamu selera di pondok, di tepi kolam renang atau di dewan yang dikhaskan untuk majlis tertentu seperti perkahwinan, sambutan hari lahir atau majlis makan malam," ujarnya sambil memberitahu, lingkungan harga menu makanan dan minuman bermula dari RM1 hingga RM600.
Tambahnya, pihaknya memberi tambah nilai kepada kawasan itu kerana selain menjamu selera, pelanggan juga berpeluang melakukan aktiviti lain seperti memancing atau membuat lawatan ke pusat ternakan haiwan.
Beritahu beliau, bermacam-macam jenis ikan seperti baung, patin, rohu, pacu, haruan dan puyu boleh didapati di kolam memancing dengan kadar bayaran RM50 bagi tiga jam memancing.
"Pelanggan dibenarkan memilih sama ada untuk membawa balik hasil tangkapan mereka atau dimasak oleh cef restoran. Caj untuk masakan dikenakan mengikut jenis ikan iaitu antara RM15 hingga RM20.
"Kami juga turut mengadakan pertandingan memancing. Selain itu, pelanggan akan dibawa ke dusun buah-buahan bagi menikmati buah durian, rambutan, sentul, mangga, anggur dan nangka khususnya pada musim buah," ujarnya yang turut menyediakan kemudahan kolam renang dengan kadar bayaran RM8 untuk sekali masuk.

KEMUDAHAN kolam renang turut disediakan dengan kadar bayaran sebanyak RM8 sekali masuk.


Bayar guna kad
Beritahu beliau, melihatkan kesukaran pelanggan membuat bayaran selepas selesai menjamu selera, beliau mewujudkan satu sistem pesanan dan bayaran menggunakan kad.
"Pada awal perniagaan dahulu, kami mengamalkan sistem manual dengan pesanan yang dibuat oleh pelanggan akan dicatat di atas sehelai kertas yang dibahagikan kepada lapan item berlainan.
"Tetapi sejak tahun 2008, kami memakai sistem kad elektronik kerana ia lebih mudah.
"Sistem yang menelan kos pemasangan sebanyak RM100,000 itu merupakan idea isteri saya, Datin Safiah Mat Nasir yang mempunyai latar belakang dalam bidang teknologi maklumat," ujarnya yang dibantu seramai 120 orang kakitangan.
Katanya, pelayan akan mencatatkan pesanan pelanggan dan kemudiannya setiap pesanan makanan dan minuman itu akan direkodkan di dalam kad tersebut. Pelanggan hanya perlu memberikan kad itu kepada juruwang apabila membuat pembayaran.
"Pelayan juga tidak perlu bersusah payah untuk mengingati nombor meja pelanggan kerana menerusi sistem kad ini, setiap pesanan dihubungkan terus kepada bahagian yang terlibat.
KONSEP dapur terbuka diaplikasikan di restoran ini.


"Malah, pelanggan juga hanya perlu menekan butang yang disediakan di setiap ruang makan untuk memanggil pelayan restoran," beritahu beliau yang mengamalkan konsep dapur terbuka bagi membolehkan pelanggan menyaksikan sendiri cara operasi di dapur.
Ujarnya, setiap perniagaan pasti ada cabarannya. Beliau juga tidak terkecuali apabila idea untuk mengetengahkan konsep agropelancongan terbabit menerima pandangan negatif.
"Pada mulanya ada individu yang mempertikaikan lokasi restoran ini tetapi saya tidak mempedulikannya kerana percaya keunikan persekitaran yang ditawarkan.
"Malah, ada juga yang cuba meniru resipi yang kami tawarkan tetapi sudah tentu rasanya berlainan.
"Tetapi saya menganggap itu sebagai satu persaingan yang sihat selagi kita boleh mengekalkan konsep sebenar yang dibawa," tambahnya yang menyediakan kemudahan penghantaran untuk pelanggan yang tinggal di sekitar Kulim, Seberang Perai dan Kepala Batas dengan pembelian minimum sebanyak RM50.
Beritahu beliau, pihaknya juga merancang untuk membangunkan 10 buah inap desa dan zoo mini selain membuka cawangan di Kelantan dan Selangor. Beliau turut bercadang mewujudkan peluang francais.
Seorang pelanggan, Zuraidah Mohamed Isa, 34, memberitahu, beliau berkunjung ke restoran itu sejak tahun 2008 lagi untuk mengadakan majlis istimewa.
"Kawasan ini terkenal dengan pusat ternakan kambing.
"Persekitarannya juga sangat santai dan menyenangkan, malah kesemua menu sungguh istimewa serta jarang diperoleh di restoran lain," ujar ibu kepada empat orang anak ini.


Thursday, 12 December 2013

Niaga hasil laut


                                                                      PUTEH menunjukkan pilihan ikan kering yang dijual di premisnya.


JIKA anda telah melewati simpang masuk ke Pekan Pasir Penambang, Kuala Selangor, perhatikan betul-betul papan tanda di sebelah kanan yang memaparkan lokasi Kompleks Pusat Gerai Pasir Penambang.
Biarpun lokasinya terpisah daripada kawasan pekan Pasir Penambang, kompleks tersebut juga menawarkan aneka produk hasil laut setanding dengan lot-lot kedai menjual hasil laut di pekan itu.
Sudah menjadi kebiasaan, kalau bertandang ke Kuala Selangor pada hari bekerja pasti keadaannya kelihatan lengang berbanding hujung minggu. Rata-rata yang datang pada waktu tersebut ialah pelanggan tetap yang mahu membeli-belah dengan tenang.
Antara barisan lot kedai, paling menarik perhatian di kompleks tersebut ialah sebuah kedai di bahagian tepi yang menggabungkan tiga buah premis menjadi sebuah lot yang besar.
Melihat saiznya sebegitu sudah pasti pilihan barangan jualan bukan setakat banyak tetapi pelbagai termasuk yang bergantungan di atas siling.
Pelanggan
Ketika kunjungan Kosmo!, pemiliknya, Puteh Saidin, 63, dan isteri, Rohmah Yusof kelihatan sedang melayan pelanggan yang membelek ikan kering. Biarpun suasana kedai tidak ramai pengunjung tetapi pelanggan datang silih berganti.
“Kebanyakan yang datang pada hari biasa merupakan pelanggan berulang,” kata Puteh sambil disambut dengan senyuman isterinya yang sedang membungkus ikan kering.
Puteh menawarkan hampir kesemua jenis produk hasil laut termasuk ikan kering yang jika dibilang satu persatu boleh mencecah angka 44.
“Bagaimanapun, bidang perikanan segar ini tidak mesra industri kerana jika cuaca tidak baik, para nelayan tidak turun ke laut sekali gus bekalan akan berkurangan.
“Jika air laut mati, nelayan juga tidak dapat membawa naik ikan pada kuantiti banyak,” katanya.
Berbanding perniagaan hasil makanan laut kering, ia boleh dipastikan sentiasa mempunyai stok seperti yang berjaya dilakukan Puteh dalam memastikan produk sentiasa cukup di kedainya tanpa mengira musim.

HASIL laut yang dijual di Kompleks Pusat Gerai Pasir Penambang ini dijamin bersih dan segar.


Bekalan stok
Ekoran itu, Puteh mempunyai sebuah peti sejuk besar untuk simpanan stok sekali gus dapat memastikan stok bekalan sentiasa mencukupi setiap waktu.
Bekalan stok produk tidak terhad daripada pembekal di Kuala Selangor malah Puteh mendapatkannya daripada pembekal dari seluruh tanah air terutamanya dari Kedah dan Kelantan.
Puteh juga mencari sendiri pembekal tersebut bagi memastikan kesemua produk yang dijual di kedainya halal dan bersih dengan melihat sendiri cara pembuatan, bahan yang digunakan dan tempat pembuatan.
“Memang makanan berasaskan hidupan laut ini hukum asalnya halal tetapi cara penyediaan dan tempat dibuat sangat penting untuk diteliti,” tegasnya.
Mengulas mengenai industri ikan segar dan kering di Kuala Selangor, Puteh yang telah berniaga sejak berusia 50 tahun berkata, ia sangat berpotensi untuk terus berkembang sejak Tan Sri Abu Hassan Omar menjadi Menteri Besar Selangor lagi.
Katanya, Kuala Selangor merupakan lokasi terakhir yang mempunyai industri sebegitu jika diteliti dari arah utara sehingga ke selatan.
Maka, kalau mahu kembangkan industri ikan kering di pantai negeri Johor dan Melaka pun amat bertepatan.
Puteh turut menjual secara pukal kepada pembekal-pembekal atau peniaga dari Pahang dan Johor.
Di kedai Puteh juga terdapat kelengkapan bahan masakan yang sesuai dimasak bersama ikan kering seperti sos dan rempah campuran.


Monday, 9 December 2013

Kambest best

BERADA dalam zon selesa membuatkan ramai yang tidak berani mengambil risiko untuk mencabar diri melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kehendak dan kemampuan mereka.
Begitu juga dengan dua figura yang mempunyai karier idaman dalam lapangan masing-masing. Dunia korporat menjadi pilihan Mawarni Hassan, 51, manakala Muhd. Huzaimi Razhi, 31, selesa menyarung jubah peguam.
Namun demikian, tidak mahu berada dalam takuk yang sama, mereka mengambil langkah drastik dengan melepaskan jawatan sedia ada untuk menceburi kerjaya lain iaitu sebagai seorang usahawan.
Bagi Muhd. Huzaimi, keputusan bertukar kerjaya tersebut mengambil masa panjang untuk dipertimbang secara mendalam.
“Pada awalnya, ia sangat mencabar kerana kerjaya baharu itu berbeza dengan dunia guaman. Saya bertekad untuk serius dalam bidang perniagaan pada tahun 2010,” katanya yang kini mengambil alih syarikat milik keluarganya, Perfect Agro (M) Sdn. Bhd. (Perfect Agro)
Syarikat itu menceburi pemasaran dan dagangan produk hiliran yang berasaskan aktiviti penternakan kambing dan bebiri.
Walau berat hati, dia percaya segala yang berlaku mempunyai hikmah tersendiri. Bagi mendapatkan pengetahuan terperinci mengenai haiwan itu, Muhd. Huzaimi ke negara sebarang untuk mempelajari segala aspek yang berkaitan .
“Usaha pencarian itu banyak mengajar saya tentang dunia perniagaan dan kehidupan,” imbasnya yang pernah bekerja di sebuah firma guaman selama tiga tahun.
Dia menambah, melalui hasil kajian yang dilakukan, dia mendapati penternakan kambing mempunyai potensi yang besar untuk dikembangkan ke industri makanan.
Mempunyai tiga buah ladang kambing dan bebiri di Kedah, Perak dan Selangor, syarikat yang diasaskan oleh Datuk Razhi Yahaya itu kemudiannya melebarkan sayap perniagaannya dengan menceburi bidang pembuatan dan pemprosesan makanan.
“Kami meluaskan bidang perniagaan melalui penghasilan produk makanan berasaskan kambing di bawah jenama KamBest,” kongsi graduan Sarjana Muda Undang-Undang Universiti Teknologi Mara itu kepada Kosmo! baru-baru ini.
Ubah persepsi
Jenama KamBest merupakan rangkaian makanan sejuk beku yang berasaskan daging kambing termasuk burger oblong Chevon, frankfurter Chevon dan burger bulat Chevon yang dijual di pasar raya besar Mydin di seluruh negara.
Sambutan pasaran yang memberangsangkan telah membuka ruang perniagaan baharu kepada Perfect Agro dengan memperkenalkan kios burger yang menggunakan produk KamBest.
“Melalui kios tersebut, ia membuka peluang perniagaan kepada peniaga-peniaga kecil. Mereka hanya perlu memilih salah satu daripada tiga pakej yang ada dan kami akan menyediakan segala bahan-bahan yang diperlukan,” jelas Muhd. Huzaimi.
Terdapat tiga pakej kios iaitu KamBest Silver, KamBest Gold dan KamBest Platinum yang ditawarkan dari harga RM6,000 seunit dan dibezakan melalui bentuk kios, peralatan dan kuantiti bekalan produk KamBest yang disediakan.
Diperkenalkan pada pertengahan tahun 2010, kini terdapat 16 buah kios KamBest yang diberikan kepada peserta Program Peningkatan Pendapatan (3P). Ia disertai oleh penduduk miskin tegar dengan tujuan membantu ekonomi kehidupan mereka selain mengubah persepsi pasaran mengenai daging kambing.
Keluar kepompong
Meninggalkan dunia korporat pada tahun 2011, Mawarni optimis dengan kerjaya baharunya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Vanity Cosmeceutical Sdn. Bhd. (Vanity Cosmeceutical) , sebuah syarikat bumiputera yang mengeluarkan rangkaian produk penjagaan diri berjenama Cosmoderm. Ia merupakan antara produk halal terawal dalam pasaran yang dikilang di Malaysia.
Produk tersebut jelas beliau menggunakan tumbuh-tumbuhan dan produk sintetik yang mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.
“Bidang kerja saya sebelum ini fokus kepada latihan dan motivasi pekerja. Sering saya menasihatkan mereka untuk keluar dari kepompong dan mencuba sesuatu yang baharu.
“Sampai satu tahap, saya sendiri terfikir untuk melakukan sesuatu yang di luar dari tugas harian,” ujar Mawarni.


Ketika mengambil alih syarikat itu pada tahun 2011, Mawarni mendapati ruang niaga produk Cosmoderm hanya berlingkar dalam margin yang sederhana tetapi mempunyai pelanggan setia.
“Selama sedekad, Cosmoderm dijual di farmasi-farmasi tempatan dan buat seketika, menerusi jualan langsung. Pada hakikatnya ia mempunyai potensi untuk dikembangkan ke pasaran yang lebih luas,” katanya.
Pengiktirafan sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang diterima sejak tahun 2005 untuk lebih 50 rangkaian produk Cosmoderm merupakan faktor utama keyakinan wanita itu terhadap jenama tersebut.
Justeru, Mawarni telah merekrut pasukan pengurusan pemasaran yang muda, bertenaga dan berdedikasi untuk mengukuhkan jenama Cosmoderm agar dapat diperluaskan ke peringkat yang lebih tinggi.
Salah satu kaedah pemasaran yang dilakukan Mawarni adalah meningkatkan penggunaan teknologi maklumat yang mudah mendapat perhatian pelanggan-pelanggan baharu.
Sebagai permulaan, dia menggunakan laman sosial, Facebook sebagai medium komunikasi dan promosi bersama pelanggan.
“Pelanggan hari ini lebih gemar mencari maklumat menerusi laman-laman web atau sosial. Disebabkan itu, penting untuk syarikat mempunyai maklumat-maklumat tepat dan memberi maklum balas yang pantas, di samping memberi konsultasi kepada pengguna,” jelasnya mengenai strategi untuk menambat hati pelanggan itu.
Pusat sehenti
Pertemuan bersama portal DagangHalal ketika menghadiri satu persidangan perdagangan antarabangsa dua tahun lalu, membawa sinar baharu kepada perniagaan Vanity Cosmeceutical.
“Portal itu menyediakan platform perniagaan yang luas kepada kami. Melalui pembinaan pautan laman web rasmi syarikat, ia kini boleh diakses oleh pelanggan dan pengeluar seluruh dunia. Malah, Vanity Cosmeceutical telah mengeksport produk Cosmoderm ke Lebanon berdasarkan komunikasi melalui portal DagangHalal” jelas beliau.
Kini Cosmoderm didapati di 1,000 buah farmasi di seluruh negara termasuk rangkaian Guardian dan Vitacare serta mengorak langkah ke negara-negara ASEAN lain seperti Brunei dan Singapura serta pasaran di Timur Tengah.
Ditubuhkan pada tahun 2007, portal DagangHalal telah menjadi pusat sehenti kepada pembeli dan pengilang produk dan perkhidmatan halal seluruh dunia. Ia berperanan dalam memberikan khidmat nasihat kepada pengilang dari segi pemasaran dan penyediaan platform perniagaan menerusi internet.
Sebagai contoh, pembeli dari Australia yang mencari daging lembu halal di Malaysia akan mencari pembekal yang mempunyai sijil halal daripada pihak berkuasa agama tempatan. Melalui maklumat syarikat dan pautan portal DagangHalal, proses pencarian itu bertambah mudah.


“Sekiranya pembeli bersetuju dengan proses pembelian, mereka boleh mendapatkan kesahihan yang penjual mempunyai sijil halal tersebut menerusi portal DagangHalal,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan DagangHalal (DagangHalal), Mohamed Hazli Mohamed Hussain dalam satu pertemuan bersama Kosmo!.
Setakat ini, portal itu mempunyai lebih 13,793 produk daripada 2,804 syarikat pembekal.
“Oleh yang demikian, kami mengambil berat terhadap syarikat-syarikat yang ingin menyertai DagangHalal. Ini jelas memandangkan terdapat syarikat yang masih kurang bersedia untuk dibawa ke pasaran global,” jelasnya.
Mohamed Hazli menambah, produk yang ingin dipasarkan ke peringkat antarabangsa mesti melengkapi piawaian yang telah ditetapkan, termasuk mempunyai pembungkusan yang menarik.
DagangHalal pernah mengikuti beberapa pameran produk halal di serata dunia antaranya di China, Jerman, Brunei, Perancis dan Thailand.
Pasaran dagangan barangan halal yang meningkat saban tahun perlu direbut oleh pengusaha-pengusaha tempatan.
Berdasarkan statistik Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), jumlah dagangan produk halal Malaysia yang menembusi pasaran dunia pada tahun lalu mencatatkan angka RM33 bilion. Ia mencakupi permintaan 1.8 bilion pengguna barangan dan servis halal seluruh dunia.
Dijangkakan pasaran eksport barangan halal Malaysia akan meningkat RM60 bilion pada tahun 2020.

Thursday, 5 December 2013

Uustaz Kazim Alias Tolak Jawatan MT Umno

Penceramah bebas, Mohammad Kazim Elias (gambar) atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim mengumumkan keputusannya menolak pelantikan sebagai Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO.
Pengumuman tersebut dibuat beliau di hadapan kira-kira 2,000 hadirin dalam program ceramah agama di Taman Ria di sini, malam tadi.
Ustaz Kazim berkata, beliau akan terus memainkan peranan sebagai pendakwah bebas dan tidak berhajat meneruskan perjuangannya melalui platform politik.
"Ramai hari ini tunggu kenyataan saya berkenaan MT. Saya tak pernah minta jawatan ini, tapi tak apalah, malam ini juga saya nak umum. Saya memilih untuk tidak terima jawatan yang ditawarkan kepada saya sebagai Ahli MT UMNO," katanya.
Tambah Ustaz Kazim, adalah lebih sesuai bagi beliau bergerak secara bebas dan tidak terikat dengan mana-mana parti politik.
"Saya sebelum ini ada berjumpa dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan mendengar penjelasan panjang lebar berhubung keperluan melantik saya jadi Ahli MT. Namun, saya mempunyai alasan tersendiri untuk bergerak secara bebas.
"Saya juga tegaskan kepada beliau bahawa saya ini adalah seperti harta awam, jadi tak elok saya dimiliki satu parti sahaja," katanya.
Sementara itu di IPOH, Kazim ketika ditemui di Pusat Pendidikan Al-Barakah di Manjoi hari ini memberitahu bahawa keputusan itu bukan dipengaruhi atau desakan pihak tertentu.
Sebaliknya, beliau berkata, keputusan itu diambil kerana beliau tidak mempunyai sebarang kepakaran dan pengalaman dalam dunia politik, selain lebih selesa menjalankan kerja-kerja dakwah seperti biasa.


Tuesday, 3 December 2013

Muka di toreh suami

Seremban: "Hanya Allah mengetahui kesakitan yang saya alami ketika suami mengelar pipi, dahi, bibir dan tangan saya dengan pisau lipat,” kata Nor Hafazalina Mohd, 30, yang menerima 80 jahitan akibat tindakan kejam suaminya itu.
Menurutnya, kejadian berlaku jam 5 petang Jumaat lalu di rumah mereka di Ampangan, di sini, selepas dia minta diceraikan kerana tidak tahan dengan sikap lelaki itu yang tidak bertanggungjawab dan kerap keluar masuk penjara.
Nor Hafazalina berkata, suaminya yang berusia 30-an seperti naik hantu apabila mengelar muka dan tangannya lebih 18 kali biarpun dia meraung kesakitan dan merayu agar dikasihani. 

“Puas saya merayu supaya dia menghentikan perbuatan itu, namun dia bagaikan naik hantu apabila tangan kanan menoreh muka manakala tangan kirinya menarik rambut saya,” kata ibu kepada dua anak lelaki itu yang ditemui di wad sebuah hospital, di sini, semalam.
Menurutnya, dia meminta cerai daripada suaminya yang dikahwini hampir 10 tahun lalu selepas berasa seperti digantung tidak bertali dan terpaksa menumpang di rumah ibunya di Ampangan, di sini.

Ustaz Kazim keluar PAS masuk UMNO

MOHAMMAD Kazim Elias menunjukkan isyarat bagus kepada wartawan dan jurugambar selepas mengadakan perjumpaan dengan Perdana Menteri di bangunan Parlimen, Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/SAIFUL BAHARI ASHARI
KUALA LUMPUR 2 Dis. - Penceramah bebas, Ustaz Mohammad Kazim Elias mengumumkan keluar daripada Pas selepas kecewa dengan pelbagai fitnah serta tohmahan yang dilemparkan oleh pimpinan serta ahli parti itu terhadapnya selama ini.
Malah menurutnya, fitnah dan tohmahan itu semakin 'menjadi-jadi' selepas beliau ditawarkan sebagai ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO sehingga ada yang sanggup menggelarnya dengan panggilan binatang, munafik serta barua UMNO.
"Belum pun saya beri kata putus menerima atau menolak (jawatan MT UMNO), saya diserang dengan panggilan binatang, munafik. Ada pimpinan Pas kata saya seperti kambing yang akan dimakan serigala, ahli agama yang bercelaru, seolah-olah akan jadi berhala atau patung sembahan dalam UMNO dan macam-macam.
"Ini menggores hati saya. Kesabaran pun ada hadnya. Tetapi saya sudah lama berkecil hati dengan Pas. Serangan terhadap saya bermula sejak 2004 sedangkan saya aktivis Pas, mereka boikot saya, kata saya anjing, macai dan barua UMNO, walhal saya tak pernah jadi ahli UMNO," katanya.
Beliau berkata demikian selepas mengadakan pertemuan hampir sejam dengan Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak di bangunan Parlimen, hari ini.
Ustaz Kazim berkata, kesabarannya terhadap segala fitnah dan tohmahan yang dilemparkan sampai ke kemuncak apabila ada suara-suara biadab yang menggelarnya anak babi dan anjing.
"Kalau ibu saya masih hidup, bayangkan perasaannya, mendengar anaknya dipanggil babi. Inikah yang dikatakan perjuangan Pas yang cuba nak martabatkan Islam?
"Oleh itu, saya ambil keputusan, sama ada saya pernah dipecat oleh Pas pada 2011, walau tiada surat pemecatan dan terbaharu mereka kata saya masih ahli Pas, kalau mereka kata saya ahli Pas atau kata saya telah dipecat, saya dengan ini mengisytiharkan keluar daripada Pas," tegasnya.
Kepada soalan mengenai keahliannya sepanjang berada di dalam Pas, ujarnya, beliau menyertai parti itu sebelum 1998 dan mendaftar di kawasan Gopeng, bukannya Manjui seperti dinyatakan oleh Pas.
"Saya hanya pindah ke situ (Manjui), baharu jadi ahli kawasan tersebut. Sebelum ini saya yang mula-mula buka Cawangan Pas Kampung Kuala Pari, Menglembu. Dalam sidang akhbar sebelum ini, saya mengakui, saya ahli Pas. Tetapi saya baca dalam blog, katanya (Pas Perak) mahu membawa usul pemecatan saya semasa muktamar parti itu.
"Namun, sehingga kini, saya tak tahu usul itu ada atau tidak, sebab saya tak dapat sebarang surat pemecatan. Sebab itu saya katakan saya ahli Pas dan terbukti Dewan Pemuda Pas dalam sidang akhbarnya baru-baru ini mengatakan saya masih ahli Pas yang sah," katanya.
Berhubung pendiriannya terhadap pelantikan sebagai ahli MT UMNO, beliau menyerahkan kepada Perdana Menteri untuk membuat pengumuman rasmi mengenai perkara tersebut.
Ditanya jaminan Najib susulan pelantikan berkenaan, katanya, pemimpin tertinggi UMNO itu tidak menyekat kebebasannya untuk bersuara atau berdakwah.
"Perdana Menteri memberi jaminan, saya diberikan kebebasan bersuara dan beliau sudi mendengar teguran serta nasihat. Ini niat baik, ikhlas Perdana Menteri untuk memartabatkan Islam dalam UMNO," ujarnya.
Beliau kemudiannya memberikan kenyataan berikut:
"Janganlah buat fitnah dan gelar orang dengan gelaran-gelaran buruk. Saya diterima Perdana Menteri untuk (jawatan) MT UMNO, sekurang-kurangnya berilah sokongan. Selama ini Pas kata UMNO tolak Islam, tapi adakah kita berdampingan, menasihati mereka, adakah kita menegur dan berkawan dengan mereka?
"Salahkah saya berkawan (dengan UMNO) untuk menasihati dan menegur. Ini peluang UMNO berubah, mereka beri peluang ahli Pas menyertai mereka. Ini patut diberi sokongan. Kalau Perdana Menteri memberi saya 'kuasa' dan menggubal dasar, bukankah itu lebih baik daripada sekadar bercakap."

Usahawan keropok lekor


Proses pembungkusan dilakukan berhati-hati bagi menjamin kualiti keropok lekor berada dalam keadaan yang baik.
Biarpun kedengaran agak janggal bagi sesetengah daripada kita kerana kontraktor dan perusahaan makanan merupakan dua perkara yang berbeza. Namun, tidak bagi Zainal Abidin kerana bagi beliau, kedua-duanya membabitkan perniagaan.
Segalanya bermula apabila isterinya menyertai kursus membuat keropok lekor yang akhirnya menimbulkan minat mereka berdua untuk mengusahakan produk makanan tersebut.
Menurut Zainal Abidin yang juga merupakan pengarah, Keropok House dan Industry Sdn. Bhd., berbekalkan modal pendahuluan RM50,000 dia dan isteri membuka sebuah kilang kecil di kawasan perindustrian Glenmarie di Shah Alam, Selangor.
"Pada ketika itu (peringkat awal) saya masih meneruskan perniagaan sebagai seorang kontraktor sehinggalah perniagaan berkembang maju akhirnya saya mengambil keputusan untuk fokus dalam perusahaan keropok lekor sejuk beku ini.
"Semasa di peringkat awal perusahaan, saya banyak dibantu oleh agensi-agensi kerajaan terutamanya Jabatan Perikanan MalaysiaĆ¢€ katanya ketika ditemui di kilang keropok lekor sejuk beku miliknya di Shah Alam, Selangor pada program Kembara Media Perikanan yang diadakan baru-baru ini.
Ujar Zainal Abidin, mengusahakan produk makanan lebih mudah berbanding bidang kontraktor kerana aliran wang tunai diperoleh setiap hari. Manakala bayaran bagi bidang kontraktor adalah berdasarkan projek yang dilaksanakan.
Ketika ditanya mengapakah memilih keropok lekor berbanding produk makanan lain, Zainal Abidin menjelaskan, ketika berkursus di bawah seliaan Jabatan Perikanan, jabatan tersebut lebih menumpukan kepada produk berasaskan ikan.
Setelah menjalani beberapa kursus pembuatan makanan berasaskan ikan, akhirnya Zainal Abidin memilih perusahaan keropok lekor kerana produk tersebut masih kurang diusahakan di sekitar Selangor.
Perusahaan keropok lekor Zainal Abidin terus berkembang, mendorongnya membuat keputusan untuk terjun terus ke bidang tersebut dan terus mengikuti pelbagai lagi kursus di bawah seliaan Jabatan Perikanan dan agensi-agensi kerajaan yang lain.
Selain kursus, Zainal Abidin turut menerima bantuan peralatan pemprosesan keropok lekor, bantuan pemasaran daripada jabatan dan promosi produk menerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).
Kini Zainal Abidin telah berpindah ke lokasi yang lebih baik dan kadar pengeluaran keropok lekornya juga dapat dipertingkatkan antara 45 hingga 55 tan sebulan.
Kebanyakan produk Keropok House & Industry Sdn. Bhd. dipasarkan di pasar malam, kedai makanan sejuk beku, pasar raya, malah turut berjaya menembusi pasaran luar negara seperti ke Brunei dan juga Singapura.
Antara cabaran menghasilkan produk makanan berasaskan ikan seperti keropok lekor pastinya stok bahan mentah atau isi ikan.
Jelas Zainal Abidin, dia mendapatkan stok bahan mentah berupa isi ikan yang dikenali sebagai oto shimi di sekitar Sungai Besar, Selangor dan juga Pantai Remis, Perak.
Selain menghasilkan keropok lekor, Zainal Abidin kini mula mempelbagaikan produk antaranya otak-otak dan bebola ikan bagi mengurangkan persaingan dengan pengusaha keropok lekor yang semakin bertambah di Selangor.
- ASHRIQ FAHMY AHMAD