Pages

Tuesday, 28 February 2012

Untung tanam cendawan

Untung tanam cendawan


Spesies tiram kelabu merupakan cendawan yang paling popular ditanam di negara ini.


SALAH satu perusahaan yang boleh dijalankan oleh petani dan pengusaha pertanian ialah penanaman cendawan disebabkan beberapa faktor.

Faktor utama adalah keuntungan yang tinggi yang boleh diperoleh dalam jangkamasa pendek di samping kos pengeluaran yang rendah dimana bahan-bahan sampingan pertanian boleh digunakan.

Potensi dari segi pemasaran dan kandungan nutrien pemakanan yang tinggi juga menyumbang kepada minat petani untuk menceburi bidang perusahaan ini.

Penanaman cendawan

tiram kelabu

Penyediaan bahan

- Bahan yang digunakan untuk menyediakan media cendawan ini ialah habuk kayu getah, dedak padi, kapur pertanian dengan nisbah (100:10:1) dan kelembapan air 75 peratus.

- Sebagai contoh, untuk menyediakan 200 beg media, campuran yang diperluaskan adalah 100 kilogram (kg) habuk kayu getah, 10 kilogram (kg) dedak padi dan 1 kg kapur pertanian dan dicampurkan dengan air agar kelembapan campuran tersebut adalah 75 peratus.

Pembungkusan dan pengukusan

- Campuran media yang telah disediakan akan dimasukan ke dalam beg plastik polypropylene(PP) yang berukuran 30 sentimeter (sm) x 10sm x 10 sm dan dipadatkan.

- Penapis udara dipasang dengan menggunakan gelang leher dan penutup (cap) beserta dengan span.

- Beg PP ini perlu dikukus selama antara empat dan enam jam pada suhu 1,000 darjah C dan kemudian disejukkan pada suhu bilik selama 28 jam (dua hari).

Penyuntikan benih dan pemeraman

- Sebelum kerja penyuntikan dijalankan, langkah kebersihan perlu dijalankan iaitu kebersihan diri, bilik suntikan dan pastikan tiada kotoran atau habuk serta membuat semburan larutan basmi kuman seperti Dettol, Lysol dan Jeypine.

- Peralatan suntikan adalah spatula/dawai.

- Penyuntik, spirit,lampu, pemetik api dan pelindung pernafasan.

- Tangan perlu dicuci dengan larutan basmi kuman dan pakai pelindung pernafasan.

- Celupkan dawai penyuntik ke dalam larutan spirit dan bakar.

- Panaskan mulut botol benih dan leraikan benih dengan dawai penyuntik.

- Suntikan lima hingga lapan gram benih cendawan bagi setiap beg PP dan tutup beg PP dengan penutup dan disusun di bilik pemeraman.

Pemeraman

- Proses pemeraman dijalankan dalam bilik biasa yang mana micelium akan dibiarkan merebak hingga memenuhi keseluruhan media substrat.

- Proses ini pada kebiasaannya mengambil masa 50 -60 hari dimana beg PP yang rosak atau tercemar akan diasingkan dan beg PP yang elok akan dipindahkan ke bilik penghasilan.

Penghasilan

- Selepas empat hingga lima hari penutup pengudaraan dibuka, putik cendawan akan kelihatan.

- Selepas cendawan tumbuh dan hasil cendawan tersebut dikutip, hasil cendawan tersebut bolehlah dibungkus mengikut kesesuaian.

- Selepas cendawan dipetik, beg PP direhatkan selama tujuh hingga 10 hari dengan menutup semula permukaan beg PP dan dibuka selepas itu untuk kutipan hasil kedua dan seterusnya dengan cara yang sama hingga enam atau lapan kali kutipan.

- Suhu optimum dalam bilik penghasilan adalah 250 darjah C dengan kelembapan di antara 80 dan 95 peratus.

- Untuk mendapatkan keadaan sedemikian penyiraman perlu dijalankan dua kali sehari pada waktu pagi dan petang.

- Cahaya yang sesuai adalah adalah dalam keadaan yang mana seseorang boleh membaca tulisan akhbar di dalam bilik berkenaan.

Musuh dan penyakit

- Perosak utama adalah tikus, lalat, lipas, hama dan nematoda.

- ulat lain yang biasa menyerang media substrat adalah seperti Penicillium, Aspergillus danTrichoderma.

- Pengawalan adalah dengan menjaga kebersihan rumah cendawan dan rak-rak dengan menggunakan bahan kimia basmi kuman seperti Dettol dan Lysol setiap kali habis musim penanaman.

Friday, 24 February 2012

Produk seramik mata pencarian utamanya.

Produk tanah liat dikomersialkan


Tanah liat juga digunakan sebagai bahan utama membuat seramik.


Sebut sahaja labu sayong pasti minda terbayang sebuah perkampungan kecil yang terkenal dengan pembuatan produk itu.

Bernama Kampung Kepala Bendang yang dikelilingi hutan dan Sungai Perak ia terletak dalam mukim Sayong di Kuala Kangsar, Perak.

Menurut cerita orang tua-tua, ketika mula-mula membuka kampung tersebut, mereka tercari-cari barangan yang sesuai digunakan untuk keperluan harian.

Menyedari kehalusan dan kesesuaian tanah di kampung tersebut telah mendorong mereka mencipta peralatan yang diperbuat daripada tanah di situ.

Kesesuaian tanah merupakan antara faktor kebanyakan penduduk di kampung tersebut menjadikan perusahaan membuat barangan seramik seperti labu sayong sebagai sebahagian daripada mata pencarian mereka.

Tambahan, air minuman yang disimpan di dalam labu sayong dipercayai mempunyai khasiat dan rasanya sejuk seperti meminum air yang diletakkan ais.

Menariknya, labu sayong yang dihasilkan di sini menggunakan sepenuhnya tanah liat yang diambil di tebing-tebing sungai berdekatan rumah penduduk.

Proses pengambilan tanah juga dilakukan secara teliti kerana tanah yang diambil secara sembarangan akan menyebabkan produk yang dihasilkan rosak dan tidak elok apabila dibakar.

Warisan keluarga

Walaupun kampung itu terkenal dengan pengeluaran barangan seramiknya, namun tidak semua penduduknya berminat dan mempunyai bakat dalam bidang pembuatan seramik terutama di kalangan generasi muda.

Tetapi berbeza pula dengan Mohd. Pareb Zamari@ Zamri, 34, yang menjadikan bidang itu sebagai mata pencarian utamanya.

Lagi pula keluarganya memang berkecimpung dalam pembuatan produk seramik yang menjadikan Mohd. Pareb terus bersemangat mengekalkan warisan turun temurun itu.

Walaupun berpeluang untuk bekerja dalam bidang lain, tetapi anak jati Kuala Kangsar itu lebih senang memilih kerjaya membuat seramik seperti labu sayong sebagai sumber pendapatannya.

Berkat keazaman dan kesabaran yang tinggi beliau telah menyambung warisan keluarga dengan penubuhan syarikat miliknya iaitu Kz Kraf Enterprise.

Dia telah mempelajari selok belok pembuatan seramik daripada ayahnya sejak kecil kerana minat yang mendalam terhadap pembuatan produk tersebut.

Menurutnya, ayahnya merupakan pakar membuat barangan seramik yang turut mempelajari teknik pembuatan tersebut sejak turun temurun.

"Arwah ayah seorang yang bersemangat untuk meneruskan warisan seramik ini sejak dari dahulu lagi.

"Sebab itulah sehingga sekarang saya berusaha untuk kembangkan ilmu pembuatan labu sayong kepada generasi muda.

"Bagi saya lebih baik saya menurunkan ilmu membuat labu sayong kepada orang muda bagi memastikan warisan terus terpelihara," jelas Mohd. Pareb.

Namun katanya, bukan semua orang ada kemahiran membuat labu sayong. Selain bakat, mereka juga perlu ada minat mendalam terhadap seni pembuatan seramik.

Sebagai contoh katanya, kalau ada pelajar ingin mempelajari teknik pembuatan produk seramik perkara pertama yang mesti ada adalah minat.

"Untuk hasilkan sesuatu produk seramik, bukan semua orang ada bakat dan minat, jadi janji ada minat perkara mudah pun boleh jadi senang.

"Sehingga sekarang saya sentiasa terbuka dan mengalu-alukan pelajar dan orang ramai yang datang untuk belajar membuat seramik.

"Saya rasa senang dan seronok apabila berjaya mengajar mereka sehingga berjaya menghasilkan sesuatu bentuk daripada tanah liat," kata Mohd. Pareb.

Tambahnya, bagi memastikan produk seramik tidak dilupakan dan hilang ditelan zaman, dia merancang untuk membuka sebuah galeri dalam masa terdekat ini.

"Galeri tersebut akan dipamerkan dengan pelbagai produk dan hasil seramik kepada orang ramai," katanya.

Selain itu, beliau juga antara pengusaha bertuah kerana telah mendapat bantuan dan peruntukan dari Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia.

"Alhamdulillah, sejak menyertainya pada tahun 2002 produk saya semakin terkenal dan mendapat sambutan orang ramai.

"Kraftangan telah memberi bantuan dari segi peralatan seperti mesin dan promosi .

"Sehingga hari ini produk-produk yang dihasilkan oleh syarikat saya telah mendapat permintaan baik dari hotel-hotel di Malaysia," kata Mohd. Pareb.

Selain itu, terdapat juga beberapa produk syarikat itu telah melangkaui pasaran antarabangasa seperti Macau dan Sepanyol.

"Tidak dinafikan, wujud persaingan dalam memastikan produk ini sentiasa mendapat permintaan daripada orang ramai.

"Orang ramai masih belum yakin dengan produk yang dihasilkan dari tanah liat terutama dari aspek kebersihan.

"Kononnya mereka andaikan air yang tersimpan dalam sayong tidak dijamin bersih kerana dihasilkan daripada tanah liat.

"Sebenarnya, kualiti air yang disimpan dalam sayong dijamin lebih bersih dari air paip yang ditapis di samping mempunyai khasiat kepada kesihatan tubuh badan.

"Selain itu, saya terpaksa bersaing dengan produk dan barangan yang dihasilkan daripada bahan seperti kaca dan plastik," kata Mohd. Pareb.

Namun, bagi memastikan produk itu sentiasa mendapat permintaan ramai, kualitinya dijaga dan rekaan-rekaan perlu sentiasa baru dan menarik.

"Selalunya, rekaan dan corak dihasilkan sendiri oleh saya dan juga Kraftangan Malaysia.

"Saya juga menyertai demonstrasi dan membawa produk-produk pada hari Kraftangan Malaysia yang diadakan setiap tahun pada bulan Mac," katanya.

Ketika ini, labu sayong adalah produk utama yang dihasilkan Mohd. Pareb yang kekal sebagai produk warisan walaupun cara penghasilannya telah dimodenkan.

"Kalau dahulu produk ini dihasilkan secara tradisional iaitu dari awal pemilihan tanah sehinggalah proses pembakaran untuk membentuk sebiji seramik.

"Bahan bakar untuk menghasilkan seramik berwarna hitam menggunakan sekam padi, tetapi sekarang bahan bakar tersebut telah ditukar kepada abu kayu.

"Terdapat dua warna labu sayong, iaitu warna asal hitam setelah dibakar dan warna merah bata.

"Selalunya, air yang disimpan dalam labu sayong berwarna merah bata akan lebih sejuk dan segar.

"Suhu yang digunakan untuk membakar labu sayong adalah sekitar 800 hingga 900 darjah celcius,' katanya.

Antara bentuk labu sayong yang terkenal adalah labu panai, labu gelugor, labu licin dan labu tela.

Pelbagai corak menarik diukir di atas permukaan labu iaitu corak bunga raya, bunga cengkih, pucuk kelapa, pucuk paku,tapak kucing.

"Walaupun banyak corak dan bentuk labu sayong telah dimodenkan, labu sayong bercorak tradisonal masih dikekalkan," kata Mohd. Pareb.

Sempena pameran Hari Kraftangan Kebangsaan yang akan diadakan pada bulan Mac depan, beliau telah menghasilkan beberapa produk terbaru.

"Kesemua produk ini akan dipamerkan pada hari tersebut kepada orang ramai.

"Antara produk terbaru yang dihasilkan ialah pasu besar, porselin dan tempayan," katanya

Tuesday, 21 February 2012

Sanggup berenti kerja untuk kerja sendiri

Tinggalkan kerja makan gaji bekal benih


Ismail Abdullah menunjukkan anak ikan puyu dari kolam kuarantin yang sedia untuk dipasarkan.


JIKA dahulu beliau bekerja makan gaji di sebuah syarikat elektronik namun kini tidak lagi. Selain mampu tersenyum bangga dengan hasil usaha yang baru mencecah tiga tahun, syarikat Aquaculture Resource Centre (ARC) yang dibangunkan bersama rakan kongsinya kian dikenali ramai sebagai pembekal benih ikan yang berkualiti tinggi.

Semuanya bermula apabila hati anak muda bernama Mohd. Hafiz Nordin terdetik untuk terjun ke bidang akuakultur apabila melihat peluang bidang tersebut amat luas selain memiliki permintaan yang tinggi.

Baginya bekerja makan gaji di kilang tidak dapat memberi kepuasan sebenar berikutan prestasi sesebuah kilang kadang kala mengikut pasang surutnya ekonomi dunia.

"Saya nekad untuk mengusahakan bidang ternakan ikan yang saya lihat mempunyai potensi yang lebih besar daripada kerja makan gaji.

"Pastinya produk yang berasaskan makanan tidak akan surut permintaannya kerana semua orang memerlukannya dan ia adalah permintaan sepanjang masa," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di kolam asuhan atau kuarantin di Sungai Buloh, Selangor baru-baru ini.

Jelas Mohd Hafiz, ARC bermula secara rasminya tiga tahun lepas namun operasi penternakan dan pembenihan ikan telah lama dijalankan secara kecil-kecilan melalui bantuan kewangan daripada bapanya.

"Semasa menyertai pelbagai kursus dan latihan mengenai penternakan ikan air tawar ini saya bertemu dengan rakan kongsi dan di sinilah bermulanya penubuhan ARC," ujarnya.

Terdapat empat individu yang bertanggungjawab memastikan ARC beroperasi dengan lancar.

Mereka adalah Mohd. Hafiz sendiri sebagai pengurus, seorang pengurus pemasaran, seorang pakar pembenihan ikan dan seorang lagi adalah penyumbang bantuan kewangan.

Ketika ditanya mengapa memilih mengusahakan benih ikan, Mohd. Hafiz berkata ia berdasarkan permintaan yang tinggi untuk produk tersebut di pasaran kini.

Katanya, penternak ikan sama ada sangkar mahu pun kolam sememangnya ramai namun pembekal benih ikan amat kurang terutamanya dalam kalangan bumiputra.

"Justeru saya membuat kajian serta menyertai mana-mana seminar dan kursus untuk melakukan pembenihan ikan.

"Namun, ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk menghasilkan benih ikan yang berkualiti," katanya.

Tambah Hafiz, ramai yang mampu melakukan proses pembenihan ikan namun untuk memastikan berjaya memperolehi benih ikan yang benar-benar berkualiti adalah amat sukar.

Justeru tenaga pakar dan individu yang benar-benar berkemahiran diperlukan untuk melaksanakan tugas tersebut dan ARC dianggap bertuah kerana memiliki salah seorang daripada pakar tersebut.

Dikenali sebagai Ismail Abdullah, beliau merupakan salah seorang tenaga pakar dan pengajar yang telah berkhidmat dengan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) dalam aktiviti pembenihan ikan hampir selama 18 tahun.

Kini Ismail bekerja untuk ARC dan beliau merupakan tonggak utama kejayaan syarikat berkenaan menghasilkan benih yang berkualiti tinggi.

Antara benih ikan utama yang disediakan oleh ARC adalah ikan puyu, keli dan patin. Namun mereka turut menyediakan benih ikan tilapia jika terdapat permintaan.

Pasaran bagi benih ikan tersebut adalah terdiri daripada pengusaha kolam ternakan di sekitar Selangor, Perak dan Pahang.

Menurut Hafiz, bagi benih ikan puyu, ia banyak dibeli oleh penternak dari Perak berikutan ikan puyu dewasa popular untuk dijadikan ikan pekasam di sana.

Manakala benih ikan keli adalah di sekitar Selangor, dan benih ikan patin sekitar Pahang.

Benih-benih ikan tersebut akan dikuarantin terlebih dahulu berdasarkan jenis anak ikan dan paling lama adalah seminggu.

Menurut Ismail, tujuan kuarantin adalah bagi mengasingkan benih ikan yang benar-benar kuat sebelum ia dijual.

"Hampir 20-50 peratus benih yang dihasilkan biasanya akan mati atau tidak menjadi justeru ia perlu dikuarantin bagi menjamin kualiti benih yang dihasilkan adalah terbaik.

"Jika tidak, pastinya pelanggan tidak akan mempercayai lagi kami kerana menjual anak benih yang tidak tahan lama malah mereka juga akan kerugian," ujarnya.

Biarpun pengeluaran anak benih ikan di ARC mencecah dua juta ekor sebulan namun ia masih tidak mampu menampung permintaan yang tinggi daripada penternak ikan air tawar.

Kini ARC hanya memiliki sebidang tanah seluas lima ekar yang menempatkan empat buah kolam dan purata pengeluaran bagi benih ikan keli adalah 500,000 ekor dan 200,000 dan 300,000 ekor bagi ikan puyu untuk sebuah kolam.

Manakala benih ikan patin dikeluarkan berdasar permintaan pelanggan.

ARC juga memiliki pelanggan tetap bagi membeli benih-benih ikan mereka dan mereka turut memperolehi pelanggan baru yang berminat setelah melihat iklan yang dipaparkan di laman web mereka.

Biarpun apa jua cabang perniagaan pastinya terdapat cabaran begitu juga bagi ARC di mana mereka masalah untuk mendapatkan kawasan yang lebih luas untuk menambah kolam pembenihan.

"Permintaan kini amat menggalakkan namun kita tidak mampu untuk memenuhi tempahan pelanggan berikutan benih yang dihasilkan adalah amat terhad.

"Oleh itu, cabaran utama ARC kini adalah untuk mendapatkan tanah seluas 30 ekar bagi menampung permintaan benih ikan daripada pelanggan kami," katanya.

Biarpun stok benih ikan ARC yang agak terhad namun ia telah pun dikenali ramai malah turut mendapat permintaan sejauh dari Sabah.

Monday, 20 February 2012

Jutawan jahitan baju kanak-kanak

Lebih kecil lebih mencabar

Cara menjahit baju kanak-kanak dikatakan lebih rumit berbanding pakaian orang dewasa kerana memerlukan ketelitian yang lebih kerana saiznya.



PAKAIAN siap kanak-kanak, baik kemeja-T, seluar mahupun baju kurung sememangnya banyak dijual di pusat beli-belah atau kedai pakaian.

Namun, ada juga segelintir golongan ibu bapa sanggup menempah pakaian si kecil itu kerana ia lebih menepati cita rasa mereka.

Tentu sekali ibu bapa tersebut akan puas melihat baju anak mereka diperbuat daripada fabrik pilihan dan mengikut warna, corak serta potongan yang diinginkan. Ia tentu tampil eksklusif.

Begitupun, harga sepasang baju kurung kanak-kanak yang siap dijahit bukan murah seperti disangka. Sebaliknya, kos yang dibayar sama sahaja dengan harga jahitan pakaian orang dewasa.

Kebiasaannya, harga sepasang baju kurung bayi yang berusia tiga bulan hingga kanak-kanak yang berumur lima tahun dikenakan harga sebanyak RM50 hingga RM60.

Bagi seorang pembuat pakaian kanak-kanak, Jalina Jalin, 33, harga itu adalah berdasarkan kepada beberapa sebab. Paling utama, jahitan pakaian kanak-kanak memerlukan ketelitian dan kesabaran mendalam.

Ibu kepada dua anak yang mengambil tempahan baju kurung kanak-kanak melalui thejellikids.blogspot.com itu mengakui menjahit baju si kecil bukan mudah memandangkan ia melibatkan kerja-kerja rumit dan leceh.

Meskipun baru setahun menjalankan perniagaan itu, Jalina memberitahu, tugasnya sebagai tukang jahit baju kanak-kanak mempunyai cabaran tersendiri.

"Pertama adalah proses mengukur badan baju si kecil ini. Kebiasaan, mereka tidak duduk diam. Sebagai contoh, ada yang menangis kerana tidak mahu diukur malah, ada yang asyik bergerak.

"Apabila itu berlaku, agak mencabar untuk mengambil ukuran. Oleh itu, mereka ini perlu dipujuk terlebih dahulu," ujarnya yang mempunyai pola baju kurung sedia ada mengikut usia kanak-kanak.

Zip rumit


RAMAI tukang jahit tidak mahu menjahit baju kanak-kanak kerana melibatkan kerja-kerja rumit.


Berbicara lanjut mengenai cabaran berkenaan, Jalina yang menjalankan perniagaan itu secara separuh masa turut berhadapan dengan masalah menjahit zip baju.

Baginya memasang zip pada baju kanak-kanak sebenarnya untuk memudahkan mereka memakai baju. Namun, ia memerlukan kesabaran yang tinggi.

"Memasang zip di bahagian belakang baju kanak-kanak terutamanya untuk bayi yang berusia tiga bulan hingga dua tahun sememangnya bukan perkara yang mudah. Saiz baju mereka yang kecil menyukarkan jahitan kerana memerlukan ketelitian.

"Selain itu, menjahit di pergelangan tangan dan bahagian ketiak juga mengambil masa yang agak lama.

"Oleh itu, dalam masa sehari saya hanya boleh menyiapkan dua helai pakaian agar dapat hasil yang kemas," jelasnya lagi.

Biarpun menjalankan perniagaan seperti itu melibatkan tugas-tugas yang mencabar, hakikatnya Jalina sentiasa peka dengan perkembangan fesyen bagi memastikan jenama The Jellikids miliknya itu terus relevan di hati pelanggan.

Ternyata beliau cukup tertarik dengan rekaan pakaian untuk kanak-kanak berbanding orang dewasa. Sebab itulah, Jalina turut mengambil tahu mengenai jenis fabrik, corak dan perkembangan fesyen yang bersesuaian dengan jenamanya.

Warna-warna garang pada fabrik dan coraknya serta jenis kain kapas yang lazim digunakan pada rekaannya membuatkan pelanggan terus berminat untuk membuat tempahan menerusi blognya.

Ditanya kenapa memilih menjahit baju kanak-kanak, Jalina memberitahu semuanya bermula apabila dia runsing memikirkan pakaian yang sesuai dipakai oleh anak keduanya yang ketika itu berusia kira-kira tiga bulan.

"Masa itu, puas saya cari baju kurung untuknya namun semua tidak menepati cita rasa dari segi pilihan material. Lantas dengan kemahiran yang pernah dipelajari melalui bengkel belajar menjahit, saya terdorong untuk cuba mereka sendiri," ujarnya.

Sejak itu, apabila menjelang musim perayaan, kedua-dua anaknya itu akan mengenakan pakaian jahitan Jalina yang akhirnya menarik minat saudara dan teman-teman terdekat. Dari situlah Jalina mula membuka blog dan menerima tempahan daripada mereka yang menyukai hasil kerjanya.

"Namun demikian, saya cuma menghasilkan pakaian kanak-kanak perempuan sahaja. Memandangkan saya ada kerja tetap, menjahit ini cuma dibuat secara sampingan," kata pegawai teknologi maklumat yang bertugas di salah sebuah syarikat swasta.

Tukang jahit kemeja-T


MENGAMBIL ukuran baju kanak-kanak merupakan satu tugas yang mencabar.


Sementara itu, pasangan suami isteri, Mohamad Firdaus Mohamed Fedder, 29, dan Zarina Salleh, 29, turut berkongsi pengalaman mereka sepanjang menjahit baju kemeja T sejak empat tahun yang lalu.

Pasangan itu mengakui kerja-kerja menjahit kemeja T kanak-kanak adalah tugas yang mencabar.

Sebagai pembekal kemeja T di sekitar Lembah Klang menjelaskan menjahit baju kemeja T terutamanya di bahagian leher, pergelangan tangan dan pencantuman dua jenis warna merupakan cabaran utama dalam pembuatan kemeja T kanak-kanak.

"Disebabkan saiz baju kanak-kanak ini terlalu kecil, ia membuatkan kerja-kerja menjahit jadi sukar kerana memerlukan jahitan yang halus untuk kelihatan kemas.

"Oleh itu, langkah terbaik adalah dengan membuat pola baju kemeja T untuk memudahkan kerja-kerja jahitan selain mengelakkan masalah seperti pergelangan tangan dan pemotongan leher yang terlalu kecil mahupun besar," ujar bekas pelajar Pusat Giat Mara dari Raub, Pahang itu.

Menyambung cerita, ibu kepada dua anak itu memberitahu kemeja T yang mempunyai dua jenis warna juga sukar dijahit.

"Ia berikutan pencantuman dua jenis kain yang berwarna berbeza dan perlu dijahit dengan kemas agar tidak kelihatan jahitannya," katanya sambil memberitahu dia sanggup menimba pengalaman menjahit baju kemeja T di kilang yang terletak di Kepong.

"Alhamdulillah, meskipun baru empat tahun menjalankan peniagaan ini, orang ramai menerima hasil kerja kami dengan baik sekali gus mendorong kami untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada mereka," katanya mereka kini tidak menang tangan untuk menerima tempahan dari pelanggan.

Tuesday, 14 February 2012

Jutawan Ayam Kampung

Dulu kerani kini tauke ayam


KEJAYAAN yang dicapai oleh Soh Ah Pin amat bermakna kerana ia bermula dari bawah.


MENELUSURI perjalanan yang jauh berliku melalui kawasan bandar dan kampung sebelum kenderaan memasuki jalan yang agak sunyi berdebu hingga akhirnya sampai ke kawasan separa hutan serta ladang sedikit sebanyak memberi gambaran awal bahawa perusahaan ternak ayam ini tidak jauh bezanya dengan yang lain.

Namun pengusaha terbabit Soh Ah Pin, ceria menyambut kunjungan rombongan AgroBank yang tiba dengan beberapa kenderaan.

Ah Pin, 73, anak jati Segamat terus membawa tetamu ke sekitar ladang ayam yang jumlahnya ratusan ribu ekor.

Tiada bau tidak menyenangkan kerana katanya, penggunaan mikroorganisme efektif (EM) memberi kesan yang baik untuk menyerap bau dan menghindarkan lalat.

Pesara kerajaan itu pernah bertugas sebagai kerani di Majlis Daerah Labis, Johor, selama 32 tahun sebelum menceburi bidang penternakan ayam kampung kerana melihat peluang terhidang depan mata.

‘‘Berniaga tidak semestinya untung. Ibarat hendak pergi perang. Kalau pandai (berperang) kita menanglah.

‘‘Tapi kena ada ilmu untuk jadi pandai,” ujarnya ketika ditemui di ladangnya yang terletak di Labis, Segamat Johor itu.

Sambil berkongsi pengalamannya dengan ahli rombongan, dia menunjukkan cara menghalau ayam ke reban yang menurutnya ternakan itu tahu pulang ke ‘rumah’ masing-masing.

Berbekalkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau MCE ketika itu, Ah Pin berkata, selepas bersara dia ditawarkan bantuan oleh seorang kenalan dari Perak.

Pada mulanya dia menawarkan diri untuk menternak hanya 50 ekor ayam. Tetapi rakan terbabit menasihatinya supaya memulakannya 4,000 hingga 5,000 ekor.

‘‘Saya bimbang tidak ada modal kalau hendak pelihara banyak. Teknik (menternak) tidak tahu, reban pun tidak ada,” ujarnya yang memulakan projek tersebut dengan empat buah reban sahaja.

Rakan terbabit membekalkannya 4,000 ekor ayam kampung kacuk, ubat-ubatan, makanan dan pelbagai keperluan lain dengan syarat Ah Pin menjual hasil ternakan kepadanya.

Ah Pin itu merupakan satu tuah kerana dia tidak perlu menyediakan pelaburan tinggi untuk memulakan projek pada tersebut pada 1996.

Selepas satu pusingan, dia menjual sejumlah ternakan yang boleh dipasarkan pada harga RM8 hingga RM10 sekilogram dan berjaya meraih keuntungan.

Keuntungan itu digunakan untuk mengembangkan projek dengan membina lebih banyak reban.

Dia membina empat lagi reban dengan tambahan baka ayam 10,000 ekor menjadikan jumlah keseluruhan 15,000 ekor dan ketika itu jualannya mencecah RM47,000.

Tidak lama selepas itu, rakan terbabit tidak lagi membantunya dan kembali semula ke Perak, meninggalkan dia keseorangan mengurus projek berkenaan

Katanya, dia telah memiliki tiga syarikat yang mana dua daripadanya dikongsi bersama rakan dan sebuah lagi adalah syarikat keluarga.

Syarikat terbabit ialah Sam Hup Poultry Sdn. Bhd. (SHPSB), Ladang Ayam KPM Sdn. Bhd. (LAKSB) dan Sam Yong Farming Sdn. Bhd. (SYFSB).

Katanya, LAKSB yang terletak di Sungai G merupakan perniagaan keluarga manakala SHPSB dikongsi bersama rakan.

Ladang SYFSB juga terlibat dengan penternakan kambing yang baru dimulakan dan jumlahnya kini 100 ekor pelbagai baka.

Dia yang juga pengurus dan pengarah kepada syarikat terbabit berkata, keseluruhan ternakan ayam yang dimiliki mencecah 320,000 ekor ketika ini.

Ketika ini, kos pemakanan meliputi 70 peratus daripada keseluruhan kos projek tersebut. Manakala bakinya untuk ubat-ubatan, bekalan elektrik dan kos menggaji pekerja seramai 33 orang semuanya.

Katanya, sejak memulakan projek, dia telah lapan kali memperoleh pinjaman dengan Agrobank menerusi Tabung Untuk Makanan (3F) dan kali terakhir pada 2008 sebanyak RM800,000.

Monday, 13 February 2012

Ustaz Don ader aura

Fenomena Ustaz Don


USTAZ Don yang kini menjadi fenomena di kaca televisyen.


MENGGALAS tugas sebagai pendakwah bukan satu tugas mudah namun anak muda berusia 27 tahun ini begitu gigih melaksanakan tanggungjawabnya.

Tujuannya hanya satu agar ilmu agama yang dimilikinya dapat dikongsi bersama mereka di luar sana.

Melalui pendekatan yang sama seperti pendakwah lain daripada segi pengisian dakwah, kini nama Ustaz Don semakin meniti di bibir para peminat apabila program 30 Minit Ustaz Don berjaya menambat hati penonton TV Alhijrah.

Siapa menyangka kemunculannya yang masih setahun jagung itu bukan sahaja telah berjaya menarik minat golongan muda dan tua malah turut mewujudkan fenomenanya tersendiri.

Sehinggakan program yang dikendalikan kini yang bersiaran setiap Isnin hingga Rabu pada pukul 10 malam sebelum ini kini dilanjutkan sehingga Khamis gara-gara sambutan luar biasa daripada penonton.

Merupakan pemilik Ijazah Sarjana Muda Takhassus Qiraat dari Maahad Qiraat Shoubra, Mesir, menurut Ustaz Don, dia tidak mahu terlalu dibelenggu dengan kejayaan yang dikecapinya kini.

Sebaliknya tegas anak muda yang berasal dari Pulau Pinang itu, dia hanya mahu menumpukan perhatian terhadap tanggungjawab dan amanah yang diberikan kepadanya.

Enggan mengulas mengenai fenomena yang dicetuskan olehnya, Ustaz Don atau nama sebenarnya Don Daniyal Don Biyajid memberitahu, dia lebih senang untuk mengatakan populariti yang diraih kini merupakan satu bonus bagi memudahkan aktiviti dan kerja dakwahnya.

“Apa yang saya lakukan ini tidak lebih daripada untuk meneruskan aktiviti dakwah sahaja. Ini kerana sejak dari dulu lagi saya merupakan seorang penceramah bebas.

“Saya memulakan kerja-kerja berdakwah seperti kuliah agama sejak tiga tahun lalu. Semuanya berlaku tanpa dirancang apabila saya menjadi bidan terjun menggantikan penceramah yang tidak hadir pada kuliah tersebut.

“Kini apabila muncul di kaca televisyen, sasaran itu lebih meluas apabila lebih ramai orang boleh menontonnya pada satu-satu masa,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menceritakan kembali bagaimana dia boleh terlibat di dalam bidang pengacaraan di TV Alhijrah, Ustaz Don berkata, pada mulanya dia dipelawa oleh salah seorang rakannya untuk menyertai program yang disediakan oleh stesen televisyen berkenaan.

“Memang pada mulanya agak kekok untuk berada di hadapan kamera. Maklumlah baru pertama kali. Tetapi saya tidak mahu membebankan diri.

“Apa yang penting adalah saya menjadi diri saya sendiri di hadapan kamera dan ternyata itu ia lebih mudah,” katanya.




Thursday, 9 February 2012

Tambah pendapatan dengan oleh2 majlis kahwin

Oleh-oleh istimewa majlis kahwin



CAKAR ayam merupakan salah satu kuih tradisional yang enak dijadikan snek minum petang yang dihidangkan bersama teh. Bentuknya bulat dan berwarna coklat. Kuih tradisional ini diperbuat daripada ubi keledek.

Kepada yang belum pernah merasanya, kuih cakar ayam mempunyai tekstur yang rangup dan manis. Snek ringan ini selain dihidangkan kepada tetamu, ia juga dijadikan buah tangan istimewa kepada tetamu pada majlis perkahwinan menggantikan bunga telur.

Bahkan, ada yang menjadikan kuih cakar ayam berbentuk sarang burung sebagai pengganti bekas telur.

Ia bukan sahaja unik malah menjimatkan kerana anda bukan sahaja dapat menikmati telur bahkan bekasnya juga boleh dimakan.

Norini Mohamad, 55, merupakan salah seorang pengusaha kuih cakar ayam di Parit Punggur Darat, Jalan Seri Tanjung, Muar, Johor. Pada satu pertemuan dengan Kosmo! baru-baru ini, Norini kelihatan begitu sibuk menyagat keledek dengan mesin sagat dari Taiwan yang sangat berjasa kepadanya.

Ubi keledek

Keledek-keledek yang dikupas disagat halus-halus menjadi bentuk seperti mi. Sebelum mempunyai mesin sagat, Norini melakukan proses menyagat keledek dengan tangan. "Dengan menggunakan mesin sagat ini, kerja-kerja menyagat menjadi mudah, senang dan pantas," ujarnya.

Jelas Norini, kuih cakar ayamnya menggunakan ubi keledek. Dia pernah cuba menggunakan keledek kuning, namun hasilnya tidak banyak. Begitu juga ubi kayu, ia menyebabkan proses membuat snek tersebut semakin sukar kerana kandungan kanji yang terdapat dalam ubi kayu tersebut.

Memulakan perniagaan cakar ayam ini sejak 15 tahun lalu, ibu kepada Mohamad Norasif Anuar, 29, dan Mohamad Norhalim Anuar, 21, belajar membuat cakar ayam daripada ibunya.

Sebelum ini dia hanya menjalankan bisnes snek tersebut secara kecil-kecilan. Namun, seiring peredaran masa, cara pembuatan snek itu juga berubah. Cerita Norini, bagi meningkatkan kualiti cakar ayamnya, dia kerap melakukan eksperimen. Semua itu dilakukan untuk memastikan cakar ayamnya lebih enak dan tahan lama.

Menurut Norini, idea untuk menghasilkan kuih cakar ayam berbentuk sarang burung diperoleh sejak lima tahun lalu. Sejak itu, permintaan terhadap cakar ayam sarang burung semakin bertambah.


NORINI menggunakan mesin untuk menyagat ubi keledek.


"Ketika itu adik saya mahu bertunang, jadi saya terfikir bagaimana untuk menggantikan bekas telur yang lazimnya dibuang.

"Jadi, saya terfikir untuk membentuk kuih cakar ayam. Saya menggunakan bekas untuk menghasilkan bentuk sarang burung kerana terfikir burung bertelur dalam sarang," katanya yang mencuba lebih 10 kali untuk mendapatkan bentuk sarang burung yang sempurna.

Jelas Norini, proses membuat cakar ayam ini bermula dengan membasuh keledek sebelum ia dikupas.

Dia yang mengusahakan makanan ringan lain seperti kerepek pisang, tepung jejari udang, rempeyek tumpi dan kacang menjelaskan, keledek itu kemudiannya disagat.

Selepas proses menyagat, ubi keledek yang disagat itu digoreng hingga rangup.

Gula tebu

Kemudian, air gula dimasukkan dan adunan dikacau tanpa henti hingga gorengan sebati dengan gula sebelum diangkat serta ditoskan minyaknya.

"Ia kemudian dibentuk menjadi sarang burung dengan acuan plastik. Bahagian tengahnya ditekan dengan kayu yang dibentuk seperti anak lesung untuk menghasilkan lubang," katanya proses tersebut dilakukan ketika adunan masih panas.

Menurut Norini, untuk mendapatkan cakar ayam yang enak rasanya, dia menggunakan campuran gula tebu dan gula biasa. Gula tebu menurutnya, memberikan rasa lemak dan enak walaupun gula tebu sukar diurus kerana mengandungi banyak bendasing seperti hampas tebu dan pasir.


KELEDEK perlu disagat halus seperti mi sebelum ia digoreng hingga ranggup.


Memandangkan proses mengurus gula tebu ini agak rumit dan leceh, ia menyebabkan tidak ramai pengusaha mahu menggunakan bahan tersebut. Namun, dia mempunyai kaedah tersendiri untuk mengasingkannya.

"Gula tebu dimasak dengan api yang kuat sehingga berbuih. Buihnya kemudian dibuang kerana segala bendasing yang ringan akan terapung bersama-sama buih," ujarnya.

Setelah gula tebu dimasak, lapisan tengah sahaja diambil dan ditapis dengan kain. Lapisan paling bawah dibuang kerana terdapat mendapan batu dan pasir.

Norini memberitahu, campuran gula dan keledek juga perlu seimbang, jika tidak cakar ayam akan berderai dan tidak melekat.

"Biasanya 300 gram keledek menggunakan satu senduk besar air gula. Apa yang penting, gula dan keledek perlu seimbang. Kalau guna gula pasir, cakar ayam akan membentuk tetapi kalau kena panas ia akan lembik.

"Jika terlebih gula, cakar ayam akan keras. Jika cakar ayam liat maknanya keledek tidak digoreng rangup," katanya berkongsi tip.

Cuti sekolah

Kini, banyak tempahan cakar ayam sarang burung yang perlu dipenuhinya. Setiap hari Norini dibantu empat orang wanita dalam kalangan penduduk setempat. "Tempahan paling banyak diterima pada musim cuti sekolah. Selain tempahan biasa, ada juga pemborong yang mahu membelinya tetapi saya tidak dapat penuhi permintaan mereka kerana perlu terikat dengan tempahan," katanya jika ada mesin untuk membentuk cakar ayam, dia mampu meningkatkan pengeluarannya.

Saiz lubang pada bahagian tengah cakar ayam sarang burung mesti sama saiznya dengan sebiji telur ayam.

Sebiji cakar ayam sarang burung dijual pada harga 80 sen. Kata Norini, dia mengambil masa empat jam untuk memproses 40 kilogram ubi keledek menjadi cakar ayam sarang burung. Biasanya, dia akan memproses cakar ayam satu kuali besar yang menghasilkan 700 cakar ayam sarang burung sehari.

Bagi mendapatkan 1,000 cakar ayam sarang burung sehari, Norini dibantu oleh suami dan anak-anaknya.




Ditanya mengenai kelainan cakar ayam hasil air tangannya berbanding cakar ayam yang lain, Norini memberitahu perbezaan dapat dilihat dari segi rasa dan teksturnya. Penggunaan gula tebu menjadikan cakar ayamnya lebih sedap, lemak dan harum.

Kuih buatan Norini juga tahan lama dan hayatnya selama tiga bulan. Dia pernah menerima tempahan sehingga 3,000 biji cakar ayam sarang burung.

Norini juga berkongsi pengalamannya memenuhi jemputan kenduri kahwin. Jelasnya, ada kalangan tetamu yang menyangka cakar ayam sarang burung itu adalah bekas telur kaca hingga melarang anak-anak mereka memakannya.

Dalam pada itu, suaminya, Mohd. Anuar Ahmad, 62, turut membantu Norini mengupas kulit keledek.

"Kami ada juga cuba untuk menanam sendiri ubi keledek, tetapi ia gagal kerana monyet-monyet liar merosakkan tanaman," ujarnya.