Pages

Friday, 25 November 2011

Tanam labu 3 bulan sahaja

Labu perlu banyak air


Labu merupakan antara tanaman yang sentiasa mendapat permintaan tinggi di pasaran.


Persediaan tanah dan kawasan

LABU akan mengeluarkan hasil yang tinggi jika ditanam pada tanah yang gembur berpasir, mengandungi banyak bahan organik dan mempunyai saliran yang baik.

Nilai pH yang sesuai ialah antara 5.5-6.5. Jika pH tanah kurang dari yang disyorkan pengapuran perlu dilakukan tidak kurang 14 hari sebelum penanaman dilakukan.

Kadar pengapuran antara tiga dan lima tan/hektar bagi tanah mineral.

Tanah perlu dibajak dan digembur sedalam antara 20 dan 30 sentimeter (sm) untuk memudahkan pertumbuhan akar.

Batas disediakan menggunakan jentera atau secara manual mengikut saiz yang disyorkan, biasanya lebar batas antara satu hingga 1.2 meter, tinggi batas di antara 20 dan 30 sm dan panjang batas mengikut kesesuaian tempat. Jarak antara batas ialah satu meter.

Batas ditambak dengan bahan organik tahi ayam atau kompos antara satu dan tiga kg/meter persegi. Bahan ini hendaklah digaulkan ke dalam tanah satu minggu sebelum menanam bagi membekalkan zat makanan kepada pokok atau antara tiga hingga enam tan/hektar bagi tanah mineral.

Penanaman

Labu boleh ditanam terus ke batas dengan meletakkan dua biji benih bagi setiap lubang yang telah dikorek sedalam satu atau dua sm, selepas itu biji benih dikambus nipis dengan tanah halus atau disemai dahulu ditapak semaian sebelum diubah ke ladang.

Selepas seminggu anak benih bercambah, ia perlu dijarangkan dengan mencabut anak benih yang kurang segar dan tidak sihat.

Tinggalkan satu pokok sahaja setiap lubang penanaman bagi mengelakkan persaingan dari segi makanan, ruang, cahaya dan air.

Tanah di keliling anak benih dipadatkan supaya pokok lebih kuat dan akar tidak terdedah Jarak tanaman yang disyorkan ialah antara 60 dan 100 sm antara barisan pokok dan digalakkan ditanam dalam satu barisan sahaja.

Keperluan biji benih antara 0.8 dan satu kg/hektar.

Pengairan

Tanaman labu memerlukan air yang banyak untuk kelembapan yang cukup bagi pertumbuhan yang lebih subur.

Penyiraman dibuat dua kali sehari di peringkat awal penanaman dan dikurangkan sekali sehari bila pokok besar dan sehingga memungut hasil.

Pengairan dibuat secara manual atau menggunakan sistem pengairan.

Perparitan diperlukan bagi kawasan yang menghadapi masalah saliran. Parit ladang dibina bagi menyalirkan air yang berlebihan ke parit utama.

Pengawalan rumpai

Merumput dilakukan secara manual atau menggunakan bahan sungkupan seperti lalang, rumput kering atau agrosheet, sebarang penyemburan rumpai hendaklah dilakukan sebelum pokok labu berbuah.

Pembajaan

Baja yang disyorkan ialah 70 kg N:140 kg P2O5:200 kg K2O setiap hektar, tetapi ia bergantung pada jenis tanah di sesuatu kawasan, keperluan nutrien tanaman, masa dan cara pembajaan .

Penggunaan baja NPK Hijau 15:15:15 untuk pembajaan pertama boleh di gunakan dengan kadar 30g/pokok dan ditabur keliling dengan jarak antara 15 dan 20 sm dari rumpun pokok serta dikambus.

Pembajaan ulangan kedua dan ketiga boleh menggunakan NPK biru 12:12:7 dengan kadar 40-50 g/pokok diselangkan setiap dua minggu, dan sebelum tanaman berbunga.

Kawalan perosak dan penyakit

Penyakit utama ialah kulapuk berdebu (Erysiphe cichoracearum) yang menyebabkan tompok putih dan berdebu di permukaan daun dan merebak pada keseluruhan daun dan bertukar menjadi kuning, perang dan kering dan berkedut.

Pokok yang diserang kurang berbuah dan kecil bentuknya. Jika terdapat tanda serangan musnahkan daun yang diserang dan sembur dengan racun kulat yang sesuai.

Serangan kulapok downy (Pseudopereronospora cubensis) ialah pada daun, terdapat bintik berbentuk bersiku siku, berwarna hijau pucat kekuningan di atas daun. Lapisan bawah diselaputi spora dan akhirnya menjadi perang dan mati, buah akan terbantut. Pastikan daun yang diserang dimusnahkan.

Jika serangan teruk sembur dengan racun kulat yang sesuai.

Perosak utama ialah kumang labu (Aulacophora sp.) akan menyebabkan pokok layu dan mati dan menyebabkan daun rosak.

Serangan kutu daun (Aphids sp) menyebabkan daun berkerekot dan pokok terbantut.

Gunakan racun serangga yang sesuai bagi serangan yang teruk.

Penuaian

Hasil labu lemak boleh dituai selepas antaar 60 dan 80 hari penanaman, kematangan boleh dikesan melalui perubahan warna pada kulit buah dari hijau ke kuning sekurangnya 80 peratus warna kekuningan pada buah.

Tangkai buah dipotong antara lima hingga tujuh sm dari pangkal buah dan dimasukkan ke dalam bakul hasil.

Dalam tempoh 90 hari pertumbuhan labu boleh mengeluarkan lima hingga enam biji labu bagi setiap pokok.

Buah labu yang kotor terkena tanah perlu dilap dengan kain yang lembap bagi menghilangkan kotorannya sebelum dijual.

Berat setiap buah labu antara satu dan dua kg sebiji. Ia boleh disimpan selama satu dan dua bulan pada suhu bilik. Hasil sehektar ialah antara 20 dan 25 tan/hektar.

Friday, 18 November 2011

Kuih Apam pun boleh buat duit

Inovasi kuih apam


Azahari Abdul Aziz bersama isteri Noor Harnani Ab. Halim gembira melihat apam polka dot yang dihasilkan.


WARNA-warna terang apam polka dot mudah menarik perhatian ramai lebih-lebih lagi kanak-kanak. Ditambah dengan corak yang cantik, apam polka dot turut sesuai dijadikan sebagai cenderahati di majlis-majlis.

Permintaan terhadap apam polka dot baik untuk dimakan sendiri, sebagai hadiah kepada saudara-mara yang mengadakan majlis, hantaran pertunangan atau perkahwinan, majlis cukur jambul dan sebagainya membuatkan Azahari Abdul Aziz tidak lagi mempunyai masa terluang.

Setiap malam setelah selesai makan, Azahari akan ke dapur untuk membancuh adunan apam polka dot sambil dibantu isterinya, Noor Harnani Abdul Halim.

Telah setahun pasangan suami isteri ini membuat apam polka dot bagi memenuhi tempahan pelanggan dan jumlahnya juga tidak terkira, mungkin sudah beratus ribu biji.

Dalam sebulan Azahari menerima tempahan sehingga 7,000 biji dan semakin banyak pada musim cuti sekolah dan musim kahwin.

Bekerja di bahagian pemasaran sebuah syarikat swasta, kata Azhari, dia membuat kuih ini pun secara kebetulan sahaja.

''Sebetulnya saya tertarik dengan apam polka dot ini apabila pergi ke rumah mak cik isteri saya yang membuatnya untuk makan sendiri. Saya memintanya mengajar saya cara membuatnya. Pulang ke rumah, saya mencuba membuat sendiri.

''Bagaimanapun beberapa kali mencuba, apam yang saya buat tidak menjadi dan tidak secantik yang dibuat oleh mak cik isteri saya itu. Ada yang pecah, kembang, leper dan sebagainya. Saya hampir putus asa dan mengambil keputusan untuk menyimpan sahaja barang-barang yang digunakan seperti kukus, bekas kuih dan mangkuk,'' kata Azahari yang ditemui baru-baru ini di rumahnya di Desa Pandan, Kuala Lumpur.

Tambahnya, selepas beberapa hari, seorang kawannya hendak menempah sebanyak 100 biji apam polka dot daripadanya setelah terlihat facebook Azahari yang menunjukkan apam yang dibuatnya.

Menurut Azahari, dia tidak mahu memberitahu kawannya bahawa dia belum mahir lagi membuat apam polka dot. Dia mencuba sekali lagi dan kali ini menjadi. Namun ketika itu dia hanya membuat apam polka dot sahaja kerana belum pandai membuat corak lain.

Tiga bulan selepas itu kata Azahari, dia mula mencuba membuat corak-corak lain di atas apam seperti angry bird, lady bird, strawberi dan manggis. Selepas ini, dia ingin mencuba corak kun ais krim pula.

Pelanggan juga boleh memilih inti yang dikehendaki untuk dimasukkan ke dalam apam seperti strawberi, blueberi, mentega kacang, kaya dan coklat.

''Sebenarnya membuat apam ini amat cerewet. Api kukusan perlu paling perlahan. Kalau api terlalu besar, apam akan pecah dan tidak masak. Sebelum apam dikukus, air perlu dididihkan dahulu. Kemudian perlahankan api untuk mengurangkan panas dan barulah dikukus.

''Semasa membuat apam ini juga perlu berada dalam keadaan tenang dan menumpukan konsentrasi. Jangan menggelabah dan hendak cepat siap. Nanti apam tidak menjadi dan warnanya akan kembang,'' jelas Azahari yang menjual sebiji apam dengan harga di antara 30 sen hingga 60 sen bergantung kepada corak.

Katanya, apam polka dot yang dibuatnya boleh tahan sehingga empat hari tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk. Tetapi jika disimpan di dalam peti sejuk boleh tahan sehingga dua minggu dan hanya perlu dikukus semula untuk melembutkannya.

Selain menerima tempahan daripada pelanggan di sekitar Lembah Klang, Azahari turut menerima tempahan dari Terengganu, Johor dan Perlis. Tempahan jauh akan dihantar melalui pos laju.

Usahawan Muda Keli

Usahawan muda ternak ikan keli


PROSES suntikan penggalak akan memudahkan ikan keli betina menjalani proses bertelur.


KETIKA mula-mula bapanya menyerahkan urusan penternakan kolam ikan keli kepada Mohd. Aminudin Mohd. Zaibani, dia baru berusia 19 tahun.

Kepercayaan itu diberikan selepas dia selesai menamatkan pengajian di Institut Skill Tech Mara, Melaka dalam kursus Sijil Kemahiran Perikanan.

Bermula waktu itu, kolam yang telah diusahakan sejak tahun 1991 perlu dikendalikannya secara bersendirian.

''Cabarannya cukup besar kerana bukan mudah untuk menguruskan operasi kolam ternakan di kawasan yang besar ini.

''Tambahan pula, saya langsung tidak mempunyai pengalaman selain hanya ada sedikit ilmu yang diperolehi ketika belajar dahulu,'' katanya ketika ditemui di kolam ternakannya di Sungai Besar, Selangor baru-baru ini.

Bercerita mengenai tempoh masa lima bulan pertama selepas mengambil alih kolam berkenaan, dia berhadapan dengan masalah yang cukup besar.

Waktu itu, operasi ternakannya terbantut disebabkan kehabisan makanan ikan dan ubat-ubatan selain keadaan kewangan yang tidak stabil untuk tujuan pusingan modal.

Semuanya gara-gara dia gagal menguruskan perjalanan aktiviti jualan, penternakan dan pembenihan ikan secara konsisten.

''Selepas kejatuhan itu, saya mula berfikir untuk bekerja lebih keras dan memberi fokus terhadap aktiviti penternakan kerana tidak mahu perniagaan yang ayah usahakan selama ini terkubur begitu sahaja.

''Jadi, saya bertekad untuk bangun semula. Saya bermula secara kecil-kecilan dengan membeli benih ikan daripada pengusaha lain, menternak dan kemudian menjualnya kembali.

''Dalam masa enam bulan, saya berjaya mengumpul modal untuk membina perusahaan ternakan baru,'' jelas anak ketujuh daripada lapan orang adik-beradik itu.

Dia yang ketika ini berusia 21 tahun kemudian mengatur pelbagai strategi penternakannya yang didaftarkan di bawah penjenamaan High Tech Aquaculture.

Antara usaha tersebut adalah mencari lebih ramai pelanggan berpotensi selain menimba pengalaman serta ilmu daripada penternak berjaya.

Operasi penternakan dan pembenihan miliknya semakin stabil menjelang Jun 2010.

Melihat daripada segi aktiviti pemasaran, Mohd. Aminudin mengambil pendekatan menjual anak benih dan ikan matang pada harga yang rendah.

''Tujuannya untuk meningkatkan kepercayaan pelanggan dan penternak. Saya juga akan membantu penternak-penternak ini mencari pemborong bagi membeli hasil ikan mereka.

''Apabila anak benih dijual pada harga rendah di samping mempunyai pasaran tetap, saya yakin para penternak pasti akan lebih seronok dan bersemangat untuk meneruskan aktiviti penternakan ini.

''Secara tidak langsung, saya juga akan dapat mengekalkan lebih 80 peratus pelanggan tetap,'' katanya yang mengusahakan operasi penternakan serta pembenihan ikan keli, puyu, sepat dan tilapia.

Di samping itu, Mohd. Aminudin turut membekalkan spesies ikan lain seperti patin, baung dan jelawat mengikut permintaan.

Setakat ini, dia mempunyai 17 buah kolam simen, 14 kolam separuh simen dan enam kolam tanah yang dibina di kawasan seluas satu ekar dengan pengurusan operasi kolam dibantu oleh tiga orang kakitangan.

Pada masa depan, dia bercadang untuk menukar sistem kolamnya kepada yang lebih moden menggunakan permukaan marmar.

Sistem tersebut mempunyai kelebihan boleh mengurangkan bau selain ikan dapat membiak dengan lebih selesa, tidak mudah luka dan berkualiti.

Saturday, 5 November 2011

Kedai Roti Untung RM43 juta setahun

Kedai roti dibuka 1992, kini peroleh RM43 juta setahun


SEORANG pekerja menolak satu troli yang dipenuhi dengan roti di kedai Lipot Bakery,Budapet kelmarin.


BUDAPEST, Hungary - Sebuah kedai roti, Lipoti Bakery yang bermula sebagai satu perniagaan kecil usaha sama keluarga pada 1992 di Lipot, barat Hungary kini memiliki lebih 100 buah cawangan di negara ini dan Slovakia di Eropah.

Ia menggaji lebih 750 pekerja dan memperoleh perolehan kira-kira 10 juta euro (RM43 juta) setahun.

Pada tahun ini, kedai tersebut disenaraipendek sebagai antara sepuluh usaha niaga yang terbaik di Eropah oleh Anugerah Perniagaan Eropah. - Reuters

Mudah menjual barang kelengkapan haji

Persediaan material ibadah

AMRAN di hadapan kedainya Juita One di SACC Mall Shah Alam.


MUSIM haji diibaratkan pintu rezeki terutamanya kepada peniaga-peniaga yang menjual barangan kelengkapan haji dan umrah.

Meskipun perniagaan itu dilihat berkembang menjelang musim haji sahaja namun, bagi anak jati Selangor ini, Amran Yahya, 53, beliau melihat prospek perniagaan tersebut semakin cerah dari semasa ke semasa.

Tambahan pula, Malaysia sentiasa memperoleh pertambahan kuota daripada kerajaan Arab Saudi berikutan populasi penduduk Malaysia yang kian meningkat.

Menyedari hakikat itu, Amran memberanikan diri menceburi bidang perniagaan tersebut dengan menjual barangan seperti telekung, mini telekung, sarung kaki, beg, jubah ihram, singlet, tasbih dan lengan tawaf serta kasut.

Dalam erti kata lain, semua barangan kelengkapan untuk menjalani kedua-dua ibadah itu boleh didapati di kedainya yang terletak di SACC, Mall Shah Alam, Selangor.

Menurutnya, premis kedua yang dibukanya sejak dua tahun lalu memudahkan orang ramai yang ingin menunaikan haji dan umrah untuk membeli kelengkapan yang diperlukan.

“Harga yang ditawarkan pula murah dan berbaloi bertepatan dengan kualiti barangan. Bagi harga jubah lelaki atau wanita ia dijual dari RM89 ke RM200, manakala kanak-kanak harganya dari RM49 ke RM79. Setakat ini sambutan adalah amat memberangsangkan, malah saya mempunyai pelanggan-pelanggan tetap yang membuat tempahan barangan kelengkapan haji dari semasa ke semasa,” katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Berbicara lanjut mengenai perniagaannya itu, Amran memberitahu dia mula berkecimpung dalam bisnes tersebut sejak tujuh tahun lalu.

“Ketika itu, saya mohon untuk menyewa tapak perniagaan di Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Shah Alam.


JUBAH moden yang direka khas oleh tukang jahit Amran di Indonesia.


“Pada masa itu, pihak pengurusan mensyaratkan untuk membuka perniagaan menjual peralatan ibadah haji dan umrah sahaja. Oleh itu, saya tidak mempunyai pilihan lain. Lagi pun, tidak pernah terlintas untuk membuka perniagaan itu memandangkan sebelum ini saya hanya menjalankan perniagaan jamu dan makanan sahaja,” jelasnya.

Gabungan cita rasa

Pada permulaan perniagaan akui Amran, beliau memang menghadapi persaingan sengit memandangkan ramai peniaga yang turut membuka jenis perniagaan itu.

“Bagaimanapun, saya cuba menghadapi saingan tersebut dengan mengutamakan kualiti barangan. Oleh itu, saya membawa masuk barangan kelengkapan ibadah ini terutamanya telekung dan jubah dari negara Indonesia, Vietnam, Turki dan Dubai,” ujarnya.

Bapa kepada empat orang anak itu menambah, produk yang paling laris sepanjang musim haji dan umrah kebiasaannya jubah, telekung, kain ihram, kasut, sarung tangan, beg serta kelengkapan lain yang digunakan untuk menunaikan kedua-dua ibadah itu.

Dalam usaha memberikan kelainan dalam perniagaannya, Amran mempelbagaikan produk di butiknya yang berkonsepkan luar negara namun, mengikut cita rasa rakyat di negara ini.

“Memandangkan ramai peniaga yang membuka perniagaan yang sama, barangan yang dijual pun sama jadi saya mengambil langkah membawa masuk barangan dari luar negara.

“Alhamdulillah, pelanggan saya semakin bertambah setiap hari dan untuk itu saya boleh terus bersaing dengan produk-produk yang sedia ada hari ini,” jelasnya lagi.

Akui Amran, dengan berkat kesabaran dan bantuan isteri serta anak-anak, beliau akhirnya mampu meneruskan perniagaan itu sehingga hari ini.

“Setakat ini, saya sudah mempunyai dua cawangan yang terletak di Kompleks PKNS dan SACC Mall, Shah Alam.

“Insya-Allah, pada tahun depan saya akan membuka sebuah lagi cawangan di Bukit Jelutong,” katanya.


AMRAN menunjukkan antara kasut yang dijual di kedainya.


Di sebalik perniagaan barangan haji dan umrah, Amran memberitahu dia turut menjual jubah moden untuk wanita.

“Jubah moden di kedai ini diterima daripada pembekal di negara Indonesia. Ia berikutan fesyen di negara - negara itu lebih terkini namun, kebiasaannya pemilihan warna jubah itu akan dibuat mengikut cita rasa wanita di negara ini.

“Di Indonesia, saya ada tukang jahit sendiri. Jadi, jubah-jubah yang dijual di kedai saya sememangnya mempunya kelainan terutamanya dari segi corak. Kebiasaannya jubah moden yang dijual berharga dari serendah RM99 hingga RM250,” ujarnya.

Sehubungan itu, orang ramai yang berminat untuk membeli barangan tersebut boleh mengunjungi Juita One yang terletak di Tingkat 1, Kompleks PKNS, Shah Alam dan Tingkat 3 SACC Mall, Shah Alam.

Jangan sangka kita akan senang selamanya

Krisis ekonomi yang berlaku pada negara eropah yang selama ini tidak diduga mungkin juga akan berjangkit pada negara asia jika tidak berhati juga akan berlaku pada anda cuba baca artikel dibawah ini satu tauladan yang patut kita beringat pada negara kita ini.

SELEPAS 18 tahun memperhambakan diri memasak moussaka dan kambing panggang di sebuah restoran di sekitar Greece, Petros Papadopoulos menyediakan pula makan tengah hari untuk 50 orang di tempat yang tidak pernah dibayangkan selama ini. Ia merupakan kawasan kediaman golongan gelandangan di Athens.

Chef bersuara lembut yang mengaku tidak memberikan nama sebenar kerana khuatir jika rakan dan sanak-saudara akan mengetahui keadaannya itu, baru sahaja membeli sebuah rumah flat dan berhasrat untuk membina keluarga selepas impiannya dimusnahkan oleh krisis ekonomi yang melanda Greece.

Pada tahun 2010, dia kehilangan kerja berikutan kemelesetan ekonomi terburuk di Greece sejak sedekad lalu dan ribuan rakyatnya hilang pekerjaan.

Malah, lebih teruk apabila dia tidak lagi mampu menguruskan hartanya hingga menyebabkannya kehilangan kediaman dan dipaksa merayau-rayau di jalanan.

“Saya rasa seperti hidup dalam filem. Hidup saya berubah 180 darjah. Saya gagal. Hidup di jalanan tidak tertanggung,” kata Papadopoulos, sambil menggayakan tangannya untuk mengingati kembali bagaimana dia bersusah-payah mencari tempat tidur di dalam bangunan yang ditinggalkan.

Pihak berwajib memberitahu, jumlah orang gelandangan di Greece semakin meningkat iaitu antara 20 hingga 25 peratus dalam setahun dua ini. Ia merupakan satu peningkatan yang mendadak di negara tersebut apabila orang dewasa yang sering menetap bersama keluarga dan wang pencen biasanya digunakan untuk menampung kehidupan.

Statistik menunjukkan kebanyakan negara Eropah menjunam kerana kemelesetan ekonomi dan langkah penjimatan yang diamalkan kerajaan, selari dengan peningkatan penganggur, kekurangan rumah mampu milik dan pemotongan faedah sosial memaksa ramai orang melangkaui jangkaan dan memberi kesan kepada individu yang merasakan mereka kebal.

Gelandangan

Papadopoulos, 40, tidak percaya dengan apa yang dialaminya. Dia seorang seorang chef yang berjaya dan dikenali terpaksa mencari tempat tidur sebelum dia menemui katil di sebuah rumah perlindungan. Dua adiknya yang merupakan ahli keluarga terdekat turut menjadi mangsa kemelesetan ekonomi hingga tidak berdaya untuk membantunya lagi.

“Saya tidak pernah menjangkakan semua ini berlaku pada saya. Saya kemudian sedar betapa hidup ini seumpama roda. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Kita semua ada potensi untuk menjadi orang gelandangan,” tegas Papadopoulos.

Berbanding dengan klise yang sering mengaitkan orang gelandangan dibelenggu masalah mental dan dadah, Papadopolulos adalah sebahagian daripada generasi baru Greece. Dia tergolong dalam kalangan mereka yang menjadi mangsa kepada pemotongan faedah untuk menangani krisis hutang negara.

“Populasi orang gelandangan telah berubah,” kata Aris Violantzis, seorang ahli psikologi Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) di Klimaka.

“Ia biasanya melibatkan orang pertengahan umur dalam tahun-tahun produktif yang memikirkan bahawa segala-galanya akan berjalan lancar dan mereka membuat perkara yang betul. Sebaliknya, apa yang berlaku membuatkan mereka rasa tertipu.”

Di kawasan penempatan gelandangan Klimaka, lebih kurang 50 orang kebanyakannya lelaki kelihatan berbual, bermain backgammon atau menonton televisyen sementara menanti masa untuk makan pasta dan daging yang dimasak oleh Papadopoulos dihidangkan di atas pinggan plastik.

Golongan pertama yang akan ditemui jika memasuki kawasan itu ialah mereka yang sebelum ini bekerja dalam sektor pembinaan.


SEORANG pekerja sosial sedang menyusun makanan di atas meja sebuah pusat perlindungan golongan gelandangan di Athens.


Lambros, seorang pembancuh simen tidak akan memberitahu sanak-saudara yang dia terpaksa tidur di dalam kereta selama tiga bulan selepas dipecat Krismas tahun lalu, sebelum menemui tempat berteduh di kawasan perlindungan itu.

“Saya tidak mahu mereka mengetahuinya. Saya rasa teruk, begitu juga mereka,” tutur lelaki berusia 55 tahun itu dengan linangan air mata.

Kemiskinan telah meningkat secara mendadak di jalanan bandar Athens yang mempunyai populasi penduduk seramai empat juta orang. Orang ramai bersesak-sesak di dalam beg-beg tidur di lorong sunyi dan mereka dilihat mencari-cari sisa makanan, besi buruk atau kaca di dalam tong-tong sampah untuk dijual.

Zon Kelabu

Klimaka menganggarkan populasi yang tinggal di jalanan di Greece telah meningkat kepada 25 peratus iaitu 17,000-20,000 sejak dua tahun lalu.

Dengan jumlah penganggur di Greek yang kini mencecah 16 peratus, generasi gelandangan baru ini datang dari segenap lapisan masyarakat.

“Keluarga dan masyarakat kini sedang menderita. Saya tidak pernah melihat situasi sebegini sebelum ini. Ia seperti hidup seseorang itu ditentukan oleh dirinya sendiri,” ujar Violantzis.

Di seberang laut Ionian di Itali, yang memperkenalkan penjimatan untuk mengatasi krisis fiskal, pekerja kebajikan menceritakan kisah yang sama untuk golongan gelandangan dan memberitahu perpaduan keluarga di sana menjadi tegang.

“Lebih ramai orang di dalam zon kelabu yang tidak hidup dalam kemiskinan melampau tetapi tidak mempunyai wang yang cukup daripada gaji bulanan seperti keluarga ibu tunggal dan orang-orang tua,” kata Francesca Zuccari dari badan kebajikan Sant Egidio.

Kumpulan pembasmi kemiskinan yang paling aktif di dalam negara, badan Katholik Caritas melaporkan terdapat kenaikan sebanyak 25 peratus bagi orang yang datang meminta bantuan daripada mereka antara tahun 2009 dan 2010. Keadaan itu juga membuatkan ramai yang bercerai dan menjadi duda.

“Ramai orang berpisah dan krisis ekonomi telah mengurangkan pendapatan, meningkatkan penganggur dan memburukkan situasi perumahan,” kata jurucakap Caritas, Renato Molinaro.

Golongan lemah seperti pendatang asing dan remaja akan menerima risiko yang teruk di sekitar Eropah, kata NGO persekutuan Eropah yang berkhidmat untuk golongan gelandangan, Feantsa.

“Semakin ramai orang yang menyangka terlepas daripada musibah gelandangan kini berada di sini,” ungkap Karolina Krzystek, pegawai polisi Feantsa. Kebanyakan mereka menumpang tidur di rumah rakan yang terdiri daripada flat yang penuh sesak.

Krisis hutang

Di Sepanyol yang memiliki jumlah penganggur paling tinggi dalam Kesatuan Eropah (EU) iaitu lebih 21 peratus dan bertindih dengan ukuran ketat untuk mengelakkan mata wang euro menjunam, bilangan orang gelandangan yang pergi ke pusat perlindungan meningkat kepada 15.7 peratus dari 2008 ke 2010, demikian menurut data rasmi.

Bagaimanpun, isu itu tidak hanya terhenti di negara-negara yang mengalami krisis hutang mata wang euro. Jumlah keluarga bergelandangan di Britain, salah satu negara yang bukan di dalam zon euro, meningkat daripada 10 kepada 44 peratus kepada 44,160 isi rumah tahun lalu. Ia merupakan peningkatan pertama sejak 2004.


SEORANG lelaki warga emas merenung masa depannya di luar sebuah rumah perlindungan di Klimaka, Athens.


Isu terbesar di Britain, yang memulakan penjimatan tahun lalu adalah kekurangan rumah mampu milik, kata jurucakap wanita badan perlindungan kebajikan golongan gelandangan.

“Makin ramai yang tidak mampu memiliki rumah dan sewa semakin meningkat. Pemotongan manfaat rumah telah membuatkan ramai yang hidup dalam keadaan susah yang melampau,” ujarnya lagi.

Kekurangan rumah yang kronik dan peningkatan pengangguran yang tinggi juga menyumbang kepada masalah itu di Perancis yang disenaraikan oleh Pertubuhan bagi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan sebagai negara kebajikan paling pemurah di dunia.

Pengurus Yayasan Abbe Pierre dan seksyen sosial Palang Merah Perancis, dua organisasi yang menguruskan hal orang gelandangan di negara berkenaan memberitahu, jumlah gelandangan telah meningkat dari 130,000 ke 150,000 pada awal tahun 2011, iaitu lebih 100,000 dari tahun 2008.

Sukarelawan palang merah, Didier Piard memberitahu ia suatu peningkatan mendadak sejak tahun 2007 dalam tiga kategori iaitu kejatuhan remaja ketika waktu sukar sebaik meninggalkan rumah, orang pencen yang kekurangan kuasa beli dan pencari suaka politik.

“Kebanyakan mereka tidak berada dalam radar kami sebelum ini, yang bekerja berterusan sepanjang hidup mereka. Bagi golongan pencen, tiba-tiba mereka mendapati mereka hidup dalam jumlah yang kecil, tidak berupaya untuk menampung hidup dengan kadar sewa bil-bil dan makanan yang tinggi,” tegasnya. – AFP