Pages

Thursday, 29 September 2011

Demand tinggi bila ramadan dan syawal

Tembikai ILDAS muncul ketika Ramadan, Syawal


Pembeli tidak melepaskan peluang memilih tembikai susu madu sebelum dipasarkan.


KETIKA mula-mula sampai ke ladang tembikai susu madu yang dipanggil ILDAS kerana ditanam di berhampiran Institut Latihan dan Dakwah Selangor di Sabak Bernam, penulis tidak menyangka terdapat ladang tembikai susu di kawasan yang dipenuhi dengan semak-samun.

Kerana lokasi ladangnya itu, maka tembikai susu yang dihasilkan itu diberi gelaran tembikai susu madu ILDAS.

Semasa tiba di ladang berkenaan, kelihatan pekerja-pekerja ladang sedang memetik buah tembikai susu madu ILDAS yang tersembunyi di sebalik semak.

Apa yang lebih menarik tembikai susu madu ILDAS hanya ditanam sejak enam tahun lalu bagi pasaran di bulan Ramadan dan Syawal.

Diusahakan oleh usahawan tani Mahiddin Mohd. Yusuf, 38 yang mempunyai latar belakang sebagai seorang kontraktor.

Yang istimewanya tembikai susu madu ILDAS ini memang menepati namanya.

Selepas merasai hirisan yang dibekalkan penulis merasai tembikai susu madu bagaikan dicelup air gula.

"Kalau memang ada penyakit diabetes, tolong hati-hati sebab tembikai susu madu ILDAS amat manis.

"Jika sehiris untuk merasa mungkin boleh tetapi hati-hati jangan makan sehingga habis sebiji," katanya semasa ditemui di ladangnya bersebelahan bangunan ILDAS, Sabak Bernam, Selangor, baru-baru ini.

Ditanya mengapa terbabit dalam bidang pertanian setelah berjaya sebagai kontraktor binaan, dengan pantas dia menjawab:

"Saya menceburi bidang pertanian sebagai menyahut seruan kerajaan bagi menjadikan pertanian adalah perniagaan."

Mahiddin memulakan tanaman tembikai susu madu ILDAS dengan menyewa tanah terbiar seluas 39 hektar daripada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) selama 25 tahun.

Pada mulanya tanah berkenaan mahu ditanam dengan kelapa sawit.

"Bagaimanapun kami mendapati tanah di sini iaitu tanah liat masin yang hampir dengan laut sangat sesuai ditanam dengan tembikai susu madu ILDAS," katanya yang juga mempunyai ladang ternakan lembu di Taman Agrotek Sungai Panjang, Sabak Bernam.

Di atas tanah yang sama juga, Mahiddin menanam kelapa sawit yang diselang seli dengan pisang dan tembikai susu madu ILDAS.

Beliau yang membeli benih tembikai susu madu ILDAS itu dapat menuai hasilnya hanya selepas 65 hari ditanam.

"Pokok tembikai susu madu ILDAS amat mudah ditanam kerana tidak memerlukan junjung dan hanya menjalar di atas tanah.

"Malah penjagaannya tidak terlalu sukar. Hanya memerlukan baja dan semburan racun perosak apabila diperlukan," katanya.

Kini Mahiddin menanam tembikai itu atas tanah seluas 27 hektar ekar dua bulan sebelum Ramadan secara berperingkat-peringkat.

Menurutnya tembikai susu madu itu amat unik kerana hanya ditanam untuk pasaran semasa Ramadan dan Syawal dan tidak pada bulan-bulan lain.

Diminta berkongsi apakah faktor dia tidak menanamnya sepanjang tahun, Mahiddin menjawab, tanah perlu 'direhatkan' beberapa waktu sebelum ditanam semula.

"Saya perlu menjaga kualiti tembikai susu madu ILDAS dan jika saya menanam sepanjang tahun akan membiakkan dan merebakkan pelbagai jenis penyakit," katanya.

Sebiji buah tembikai susu madu ILDAS yang rasanya amat manis beratnya kira-kira 1.5 kilogram (kg) dengan harga RM2 hingga RM2.50 di ladang.

Dalam sehari ladangnya boleh mengeluarkan empat hingga lima tan tembikai susu madu ILDAS.

Buat masa ini ramai pembeli sekitar Sabak Bernam datang sendiri selain dibeli oleh peraih serta dijual sendiri di rumahnya di Sungai Besar.

Mahiddin berkata, permintaan terhadap tembikai susu madu amat menggalakkan sehinggakan pihaknya tidak dapat memenuhi semua permintaan.

Apa yang lebih membanggakan ladang tembikai susu madu ILDAS kini menjadi tempat pembelajaran belia-belia sekitar Sabak Bernam yang berminat untuk mendalami kaedah menanam tembikai susu madu ILDAS.

"Kini belia yang bekerja dengan saya sudah boleh menanam tembikai susu madu ILDAS sendiri dan mendapatkan pendapatan sendiri," katanya.

Perkara berkenaan disokong oleh Pengerusi Majlis Belia Selangor Daerah Sabak Bernam, Budiman Mohd. Zohdi bahawa kejayaan Mahiddin mengusahakan tanah terbiar itu mampu dijadikan contoh terutama oleh belia.

"Dia bukan sahaja berbudi kepada tanah tetapi juga memberi peluang pekerjaan kepada para belia di kawasan setempat," katanya.

Sementara itu ketika ditanya mengenai perancangan akan datang, Mahiddin berkata, selepas tembikai susu madu itu habis dituai, beliau melepaskan itik telur sebagai agen kawalan perosak biologi di ladang sawitnya.

"Itik telur akan memakan segala serangga perosak seperti kumbang yang biasanya menyerang pokok-pokok sawit.

"Dalam masa yang sama, itik akan menghasilkan telur sementara sawit mengeluarkan hasil.

"Jadi saya akan mendapatkan dua pendapatan pada satu bidang tanah yang diusahakan," katanya.

Ditanya sama ada beliau akan terus menanam tembikai susu madu itu di masa akan datang, Mahidin menjawab, dia akan berbuat demikian jika ada permintaan.

"Jika ada kawasan yang sesuai untuk tanaman tembikai susu madu ILDAS saya akan terus menanam untuk memenuhi permintaan yang semakin bertambah setiap kali Ramadan dan Syawal," katanya.

Bakal Jutawan Kacuk Rock Melon

Dua sahabat kacuk rock melon


Tembikai susu golden dust yang bakal mendapat sambutan menggalakkan di kalangan pengguna.


KAMI sebenarnya tidak mempunyai latar belakang dalam bidang pertanian malah pada peringkat permulaan kami tidak minat dengan pertanian.

"Tetapi apabila kami aktif membina struktur dan sistem fertigasi untuk usahawan serta melihat kertas kerja usahawan telah membuka mata kami," kata Pengarah Urusan Motif Maju Enterprise, Razali Mat Pol, 38.

Dia dan sahabatnya Yusman Musman, 36, yang bertindak sebagai Pengurus Operasi mula berjinak-jinak dengan pertanian fertigasi sejak awal tahun ini.

Sebelum ini dua sahabat tersebut hanya membina struktur dan sistem fertigasi untuk kegunaan usahawan pertanian yang berminat dengan teknologi tersebut.

"Jadi pelanggan kami terdiri daripada pelbagai agensi kerajaan dan orang perseorangan yang amat berjaya dan telah mencatatkan keuntungan besar," katanya.

Dengan pengalaman yang ada dalam pembinaan struktur untuk tanaman fertigasi, mereka mula menceburkan diri dalam bidang pertanian.

"Jadi kami bina binaan fertigasi sendiri dan berbincang dengan pegawai penyelidik Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) yang juga pakar dalam bidang fertigasi.

"Setelah mendapat khidmat nasihat mereka, pada permulaan kami menanam golden dust melon yang merupakan kacukan labu dan rock melon.

"Buah ini agak berbeza dengan rock melon kerana tempoh matang lebih awal berbanding dengan rock melon, bentuknya berjalur dan isinya berair dan manis," katanya.

Ditanya mengenai kos membuat struktur pelindung hujan bagi fertigasi, Razali berkata, ia bergantung kepada usahawan.

"Harga boleh jadi pelbagai mengikut bentuk dan saiz yang dikehendaki dengan kos bermula RM10,500 bagi ukuran 20 kaki lebar dan 100 kaki panjang," katanya.

Ketika mula menanam golden dust melon, Razali agak cuak apabila tiada pemborong yang berminat untuk membeli buah berkenaan.

"Mungkin bentuk yang ganjil, peraih takut untuk membelinya, bimbang tidak mendapat pasaran," katanya.

Cubaannya berhasil apabila pihak Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bersetuju menjual buah berkenaan.

"Selepas golden dust melon dipasarkan melalui FAMA dan mendapat permintaan pelanggan, barulah ramai pemborong mula bertanyakan mengenai golden dust melon," katanya dengan nada kesal.

Buah golden dust melon boleh mencapai berat sehingga 2.5 kilogram sebiji dengan purata 1.2 kg bergantung kepada baja dan agen pendebungaan yang digunakan.

Justeru sebab itu Razali sengaja memelihara beberapa spesies semut bagi tujuan pendebungaan.

Yakin dengan fertigasi boleh membawa pulangan lumayan, Rosli percaya usahawan boleh mendapat kembali modal mereka dalam masa dua hingga tiga tahun.

Misalnya golden dust melon mengambil masa dua bulan sebelum dituai dan boleh ditanam empat kali setahun.

Ini dapat menjimatkan kos berbanding dengan rock melon biasa yang mengambil masa yang lama untuk dituai.

"Kini kami dalam proses memohon Sijil Akreditasi Ladang Malaysia (SALM) bagi memudahkannya dijual di pasar raya besar dan dieksport," katanya.

Kini Razali dan Yusman bercadang menanam cili menggunakan teknik fertigasi di atas tanah seluas setengah ekar.

"Kami mahu usahawan tani melihat bagaimana mereka mengoptimumkan penggunaan sebidang tanah bagi meraih pendapatan lumayan," katanya.

Pada masa sama, dua sahabat tersebut i juga mengadakan kursus fertigasi dengan kerjasama penyelidik tempatan di mana peserta boleh menjalankan latihan praktikal secarahands-on di ladangnya.

Sunday, 25 September 2011

Jutawan cendol

Macam masak dodol



BERJALAN di dalam atmosfera panas terik dengan bahang matahari yang menyengat kulit, secara automatik tekak akan terasa kering.

Saat itu, terlintas di kepala, tiada minuman penghilang dahaga yang dapat menandingi keenakan semangkuk cendol.

Alangkah segarnya jika sagatan ais yang diperisakan dengan santan berkrim dan manisan gula melaka larut membasahi tekak.

Biasa dihidangkan di dalam mangkuk, antara campuran wajib pencuci mulut ini ialah doh seakan-akan mi yang berwarna hijau dipanggil cendol, santan kelapa dan gula melaka.

Untuk menambah kesegaran hidangan, ketulan besar ais yang telah dimesin halus dicampurkan sama.

Boleh dimakan begitu sahaja, cendol juga enak dinikmati bersama kacang merah, pulut, tapai, jagung, gula durian, buah enau, gula kundur dan pelbagai jenis jeli sebagai variasi.

Menurut pengamatan penulis, yang juga peminat cendol, antara lokasi terbaik untuk menikmati cendol di Lembah Klang ialah SS15 di Subang Jaya, Seksyen 17 dan Jalan Gasing di Petaling Jaya, Seksyen 16 di Shah Alam, Jalan Kolam Ayer di Ampang dan Jalan Bangsar.

Tidak ketinggalan, cendol Restoran Wahab yang popular di Setapak, Kuala Lumpur.

Berkesempatan berkunjung ke Restoran Wahab yang dibuka dari pukul 10 pagi hingga 1 pagi, penulis sempat mengorek resipi kelazatan cendol di situ.

Pekat


PELANGGAN tidak putus mengunjungi gerai Ishak yang terletak di Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak untuk menikmati cendol.


Mohd. Reza yang sudah tujuh tahun mengambil alih perniagaan daripada bapanya, Abdul Wahab Mohd. Ismail berkata, kepekatan gula melaka dan kesegaran santan menjadi kunci utama kesedapan cendol.

"Rasa cendol ditentukan oleh air gula yang pekat dan lemak manis santan yang diperoleh daripada kelapa muda," katanya.

Menarik tentang perniagaan cendolnya, Reza menjelaskan, ia dimulakan oleh bapanya kira-kira 25 tahun lalu.

"Daripada beca kepada van, kini kami memiliki lot perniagaan sendiri di sini.

"Ia memberi peluang kepada semua orang untuk menikmati cendol, bukan sahaja pada waktu siang, tetapi juga waktu malam," katanya.

Biarpun menawarkan pelbagai jenis cendol antaranya cendol pulut, jagung manis, kacang merah, tapai, cincau, bandung, sagu, barli dan aiskrim, cendol asli Wahab masih menjadi kegemaran ramai.

Baru-baru ini pula, Jurnal berkunjung ke Behrang, yang terletak di sempadan Selangor dan Perak untuk melihat sendiri proses cendol dihasilkan.

Di situ, kami menemui seorang pengusaha gerai makanan selera utara, Ishak Ahmad, 45.

Dia yang berniaga di gerai makanan di Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak, sudah 14 tahun berniaga cendol.


KEENAKAN cendol Wahab dipengaruhi resipi Pakistan.


Bermula dari bawah pokok mangga, sekarang dia mempunyai satu lot kedai yang tidak jauh dari tapak lama.

"Saya jual cendol yang dibuat sendiri di rumah. Dulu sebelum ada kuali dan mesin, saya hanya buat untuk dimakan sendiri.

"Kalau ada orang tempah untuk majlis keramaian, jarang saya ambil sebab kerjanya berat. Takut saya tidak mampu penuhi permintaan pelanggan," ujarnya.

Menggunakan sepenuhnya resipi milik arwah ibunya, Ishak memberitahu, proses menghasilkan cendol tidak sesukar mana.

"Apa yang penting, sukatan perlu betul dan tepung dimasak sehingga matang. Jika tidak cendol tidak akan menjadi.

"Kalau menjadi pun, ia tidak mampu bertahan lebih daripada dua hari," katanya yang sudah hampir tiga tahun menggunakan kaedah moden dalam menghasilkan mi cendol.

Sebelum ini, Ishak dibantu isteri, Raziah Mat Ali, 45, serta anak-anaknya memasak cendol.

"Membuat cendol sama seperti memasak dodol. Bahan adunan yang dicampur dan digaul sebati akan dimasak sehingga menjadi doh yang pekat dan berkilat.

"Kalau guna cara lama, saya perlu mengacau kawah cendol selama lebih kurang sejam dengan api sederhana.

"Kawah tidak boleh ditinggalkan dan adunan mesti sentiasa dikacau bagi mengelakkan kerak terhasil di bahagian bawah," jelasnya yang turut memberi kepercayaan kepada isteri dan anak-anaknya untuk memasak cendol sekiranya dia sibuk di gerai.

Tahan empat hari


AIR gula yang pekat sering dijadikan kayu ukur kesedapan cendol.


Menggunakan tepung beras sebagai asas doh, Ishak turut memasukkan tepung jagung ke dalam periuk serba guna yang disumbangkan oleh Jabatan Pertanian Hulu Selangor kepadanya pada tahun 2009.

"Tujuan tepung jagung digunakan ialah untuk mengilatkannya," kata anak kelahiran Sik, Kedah ini.

Selepas itu, Ishak mencampurkan satu jag air perahan daun pandan yang telah dibiarkan semalaman.

"Jangan gunakan air pandan yang baru diperah airnya untuk membuat cendol. Nanti baunya hilang ditelan kapur," beritahunya sambil memasukkan separuh bekas kapur masak ke dalam adunan sebagai fungsi pengentalan.

Setelah semua bahan siap dimasukkan, Ishak menambah sedikit air dan mengadun tepung sehingga sebati menggunakan sarung tangan getah bagi memastikan tiada tepung yang berketul.

Apabila dia sudah berpuas hati dengan kesebatian dan warna adunan, barulah Ishak memasak adunan selama sejam di dalam periuk yang sama.

Bilah-bilah kipas yang ada di tengah-tengah periuk mula mengacau adunan sehingga ia mengental sedikit demi sedikit.

"Memandangkan periuk ini boleh ditetapkan masanya, saya tidak perlu menunggunya seperti dulu.

"Biasanya selepas setengah jam, baru saya tinjau untuk memastikan sama ada perlu ditambah air atau tidak.

"Ibu saya pernah berpesan, jangan terus masukkan air yang banyak ke dalam adunan sebaliknya masukkan sedikit demi sedikit.

"Ini penting bagi mengelakkan cendol menjadi cair," katanya yang terkenal sebagai pembuat cendol di sekitar Hulu Selangor dan Tanjung Malim.


GULA enau dikatakan penambah sedap air gula.


Ditanya tentang ketahanan cendol yang dihasilkan, Ishak menjawab, ia boleh tahan selama empat hari sahaja.

"Saya tidak gunakan bahan pengawet. Siap dimasak perlu terus dimakan.

"Kalau disimpan di ruang sejuk dingin, ia boleh tahan empat hari tetapi jangan pula dimasukkan ke ruang sejuk beku, nanti cendol akan rasa seperti span apabila dikunyah," katanya yang turut membekalkan cendol mentah untuk pasaran sekitar Tanjung Malim.

Selepas sejam, adunan yang sudah mengental segera dialihkan ke mesin acuan cendol.

Dari atas, mesin tersebut akan menekan adunan nanti dan mengeluarkan rantaian mi cendol yang terus memasuki bekas berisi air di bawahnya.

"Proses ini perlu dilakukan segera, jika tidak tepung akan mengeras," kata Ishak yang sebelum ini menggunakan periuk yang ditebuk dengan paku sebagai acuan.

Siap mi cendol diproses, Ishak beralih pula ke periuk berisi air gula yang tersedia di sebelahnya.

Air gula yang menggunakan gula pasir dan gula melaka itu turut dicampur sedikit dengan gula enau untuk menambahkan kesedapannya.

"Air gula yang sedap adalah rahsia keenakan cendol. Saya lebih suka menyediakan air gula yang pekat dan tidak terlalu manis untuk pelanggan saya," katanya.

Friday, 23 September 2011

Kejayaan 280,000 Sahabat AIM




USIA 25 tahun jika dipadankan kepada manusia tentulah boleh diibaratkan pemuda dan pemudi yang bakal mencorak masa depan negara dengan kelebihan yang ada pada diri. Ia juga dianggap waktu yang paling sesuai untuk mereka mendirikan rumah tangga jika sudah bertemu pasangan hidup masing-masing.

Namun, dalam konteks usia penubuhan sesebuah badan yang dibina semata-mata untuk menawarkan perkhidmatan terbaik kepada masyarakat, sudah pasti ia membawa pengertian berbeza.

Hakikatnya, institusi itu sudah tentu akan dinilai melalui aspek kejayaan yang dicapai sejak mula pertubuhan itu diwujudkan dan kesan positif yang diterima khalayak.

Itulah yang turut dialami oleh Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang lahir dengan niat murni bagi membantu menangani isu-isu kemiskinan di negara ini sejak tahun 1987.

Kini, selepas lebih dua dekad penubuhannya, AIM ternyata berjaya meninggalkan legasi yang cukup bermakna buat 280,000 orang wanita yang telah bernaung di bawah badan tersebut melalui saluran pinjaman mikro hingga berjaya mengubah taraf kehidupan masing-masing.

Penternak ikan sangkar


KAMARIAH (kanan) bersama suami, Ayuraziman kini gigih mengusahakan ternakan ikan sangkar.


Perkara itu diakui oleh peminjam. Dalam AIM, peminjam lebih dikenali dengan panggilan Sahabat AIM. Salah seorang daripadanya, Kamariah Udin, 31, kini merupakan seorang penternak ikan dalam sangkar yang berjaya.

Menurut Kamariah, dia mula menyertai AIM sebagai Sahabat pada tahun 2001. Berbekalkan modal yang ditawarkan badan berkenaan, wanita yang pada asalnya hanya seorang suri rumah itu akhirnya memberanikan diri menceburkan diri dalam projek tersebut bersama suaminya, Ayuraziman Tuah, 38, yang bekerja sebagai nelayan.

Menyedari apa yang dilakukan itu memakan modal yang besar, Sahabat dari Pusat Saidatul Syuhada, Pulau Salak, Kuching, Sarawak itu gigih mengusahakan projek tersebut.

“Selain mendapat pembiayaan modal daripada AIM, saya turut mendapat sokongan daripada Jabatan Perikanan Sarawak apabila terpilih menjadi anak angkat dalam projek Lembaga Perikanan Malaysia sekali gus dibekalkan sangkar ikan terpakai.

“Sehingga hujung tahun lalu, saya telah membuat pinjaman ekonomi bersama AIM sebanyak lapan kali dengan jumlah keseluruhan bernilai RM54,900. Selain itu, saya juga turut membuat pinjaman pelbagai melalui skim I-Sejahtera sebanyak enam kali dengan jumlah pembiayaan RM17,000 bagi membeli aset dan memperbaiki sangkar ikan yang rosak.

“Alhamdulillah, jika dahulu pendapatan harian kami sekeluarga sekadar RM30, tetapi kini kami sudah boleh tersenyum dengan jumlah pendapatan yang diraih di antara RM1,000 hingga RM2,000 sehari,” ujar Kamariah yang mempunyai tiga pekerja di kawasan sangkar ikan (40 petak) milik mereka. Pekerja itu dibayar gaji RM2,600 sebulan.

Selain mampu membayar upah pekerja, Kamariah juga telah berjaya memiliki aset tambahan seperti lori satu tan, van dan sebuah rumah besar yang didiami bersama tiga anak mereka.

Antara ikan yang diternak dalam sangkarnya termasuklah siakap, kerapu, merah dan jampung atau dikenali sebagai ikan perencong di Sarawak. Selain itu, pasangan itu turut menternak udang kara.

Di samping menternak ikan, mereka juga bertindak sebagai peraih ikan untuk dijual kepada orang lain dan mempunyai pelanggan tetap iaitu beberapa restoran di sekitar daerah Kuching dan Santubong.

“Saya pernah miskin. Saya ingin melahirkan ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada AIM kerana telah banyak membantu kami sekeluarga mengecapi hidup yang lebih sempurna,” tutur Kamariah penuh syukur.

Pemborong ikan berjaya


SAHABAT yang berjaya dalam perniagaan turut diberikan penghargaan oleh pihak AIM sebagai pemangkin semangat.


Bagi Zoriah Tohat, 44, pula, modal pertama berjumlah RM600 daripada Skim Pembiayaan Ikhtiar AIM yang diterima pada tahun 1999 menjadi batu loncatan dalam mengubah taraf kehidupannya.

Berasal dari Kampung Goebilt, Kuching, Sarawak, wanita cekal itu memulakan projek tangkapan ikan secara kecil-kecilan dengan membeli sampan, jaring dan jala. Kerja itu dilakukan bersama suaminya, Sahari Adam, 49.

Selepas sepuluh tahun berlalu, Zoriah yang sebelum ini hanya mengusahakan perniagaan ikan kering secara kecil-kecilan kini merupakan seorang pemborong ikan yang berjaya di daerah berkenaan dengan pinjaman sebanyak RM58,600 daripada AIM bagi pembiayaan ekonomi keluarganya.

Beritahu Zoriah, dia dan suami tidak pernah membuat pinjaman modal dengan institusi perbankan yang lain disebabkan kesukaran untuk mendapat kelulusan daripada pihak bank.

Bagaimanapun, melalui pinjaman pembiayaan AIM, segala urusan dipermudahkan sekali gus dia berpeluang mengubah nasib keluarganya.

Apabila ditanya sebab dia memilih menjadi pemborong ikan, wanita itu pantas menjawab: “Suami saya amat berminat mengusahakan projek ini. Jadi, saya sebagai penyumbang modal menyokong minat suami yang begitu bersungguh-sungguh sehingga berjaya memajukan perniagaan kami ke tahap ini.”


AIM mengiktiraf mereka yang dinaungi, misalnya Zuiyah Talib (kiri) dan Nur Faizah Zolkafli. Masing-masing telah menerima anugerah Sahabat Warga Emas dan Sahabat ke-2,300 dalam sebuah majlis khas.


Selain daripada pelbagai jenis ikan, Zoriah turut memborong udang seperti udang merah dan udang harimau yang kemudian dipasarkan di kilang Seahorse, Bintawa yang merupakan kilang terbesar di Sarawak.

Tidak ketinggalan, dia juga menjual pelbagai tangkapan laut di kawasan rumahnya. Jika sebelum ini, Zoriah dan suami menjalankan projek secara kecil-kecilan, kini mereka berdua mampu membayar upah pekerja yang melebihi sepuluh orang.

Dengan purata pendapatan melebihi RM30,000 sebulan, pasangan itu telah membuktikan bahawa jika ada kemahuan dan usaha yang gigih ditambah pula dengan bantuan kewangan yang disalurkan AIM, apa sahaja impian pasti boleh dikecapi setiap individu.

“Tiada ucapan yang dapat diungkap melainkan rasa bersyukur yang tidak terhingga di atas kemudahan pembiayaan daripada AIM yang berjaya meningkatkan taraf pendapatan keluarga,” kata Zoriah yang kini memiliki aset seperti sebuah lori bernilai RM50,000, kenderaan pelbagai guna (MPV) bernilai RM68,000 dan rumah besar yang menjadi tempat berteduh mereka tujuh beranak.

Wednesday, 21 September 2011

Kekalkan tradisi sagat pisang

Kekalkan tradisi sagat pisang



KIRA-KIRA 25 tahun lalu, Kamisah Abdul Hamid berfikir panjang. Dengan modal RM50, dia bertanya pada diri sendiri, adakah dia berupaya menggerakkan bisnes kerepek?

Wanita itu mengakui, dia tidak pernah merentas satu fasa yang formal untuk mempelajari selok-belok berniaga.

Namun, bekas pesawah padi tersebut sedia maklum, membiayai sebuah perniagaan memerlukan instrumen kewangan yang kukuh selain strategi pemasaran perlu bijak dan teratur.

Menyedari dia perlu dibimbing dan tidak harus mengunci dirinya, Kamisah nekad untuk mengikuti bengkel yang dianjurkan oleh Jabatan Pertanian Daerah Jasin, Melaka.

Bengkel itu antara lain mengajak orang-orang kampung di daerah tersebut untuk melibatkan diri dengan industri kecil dan sederhana (IKS).

Masih jelas di benak wanita yang kini berusia 67 tahun itu, sekitar tahun 1986-1987 buah pisang dan ubi kurang laris di pasaran.

“Jabatan Pertanian hadir dan memberi penerangan cara-cara untuk kami mempelbagaikan pisang dan ubi agar tidak dibiarkan begitu saja,” imbasnya saat ditanya tentang pembabitan awalnya dalam bisnes makanan ringan pelbagai jenis di Melaka Bandaraya Bersejarah.

Selain Jabatan Pertanian, Kamisah memberitahu, perniagaannya turut disokong oleh Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT).

Baru beberapa tahun menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan, Kamisah sudah terasa bahang kepayahan meskipun produk keluarannya hanya berupa kerepek pisang.

Daripada melaksanakan bisnes secara kelompok, wanita itu terpaksa mengundurkan diri lantaran tidak selesa bekerja secara berkumpulan.

Namun, pada tahun 1992, Kamisah bangkit semula dan menubuhkan sebuah syarikat memproses makanan ringan yang dinamakan AH Kamisah Enterprise yang membawa jenama Anak Desa.

Kali ini, dia tidak berseorangan sebaliknya bergandingan dengan kakaknya, Rukini yang bertindak sebagai pengurus. Dia turut dibantu oleh anaknya, Hasnida Abdul Hadi, 35.

Tapak perniagaan mereka pula didirikan bersebelahan dengan kediamannya di Kampung Tedong Pantai, Merlimau, Melaka yang diubahsuai dan diperbesarkan ruangnya sedikit.

Disitulah kerja-kerja menyagat, memotong, membakar dan menggoreng segala macam kuih dilakukan.

Bercerita tentang fasa baharu perniagaan, Kamisah memberitahu, dia mengeluarkan sejumlah duit poketnya.

Pada masa sama, wanita berhati wajah itu turut menggunakan modal yang diperuntukkan oleh Jabatan Pertanian dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas).


SEDIKIT pewarna dicampurkan untuk menaikkan seri warna kerepek pisang tanduk.


Pisang tanduk

Kamisah memberitahu, bisnes kerepek pisang masih diteruskan. Namun, pilihan mereka kali ini lebih terarah menggunakan pisang tanduk.

“Pisang kapas, nangka dan nipah dah susah nak dapat, petani-petani di sini lebih banyak mengusahakan tanaman pisang tanduk yang mempunyai daya tahan terhadap serangan penyakit pokok,” katanya yang tidak pernah putus bekalan daripada tiga hingga empat pembekal yang rata-ratanya datang dari Kampung Rim, Jasin.

Setiap hari, syarikatnya akan menerima kira-kira lima tandan pisang seberat kira-kira 40 kilogram (kg). Harga sekilo pisang tanduk mencecah RM2. Momentum perniagaan adik-beradik itu semakin kencang ekoran jenama Anak Desa semakin dikenali ditambah permintaan yang semakin berlipat kali ganda.

Bilangan pekerja juga bertambah. Jika dulu hanya tiga orang, kini meningkat menjadi lapan orang.

Bagaimanapun, hanya satu perkara yang kekal. Mereka masih mengekalkan cara lama menyediakan kerepek pisang tanduk.

Sambil menyagat pisang tanduk yang saiznya sebesar lengan, Rukini bercerita tentang proses penyediaan kerepek pisangnya.

Teknik menyagat

“Kita tak guna mesin sebaliknya masih menggunakan teknik menyagat. Sesudah itu, bagi naikkan seri warna pisang, kita bancuh sedikit pewarna.

“Dalam banyak-banyak prosedur, proses yang terpenting ialah sukatan air garam. Air garam yang digaul bersama hirisan pisang perlu sekata, kalau tak, kerepek akan masin. Ketika menggoreng pula, kita kena jaga api dan kena tahu tahap kegaringan dan baru boleh diangkat,” jelasnya.

Untuk hal-hal sebegini, Rukini memberitahu, kesemua lapan pekerjanya yang terdiri daripada suri rumah diberi latihan untuk melakukan setiap proses itu dengan teliti.

Daripada hanya mengusahakan kerepek, Kamisah dan Rukini mempelbagaikan keluaran kuih-muih tradisional lain. Antaranya ialah kuih denderam, pisang manis, rempeyek, bahulu, sepit, kerepek ubi masin dan pedas.


KAMISAH mengekalkan tradisi menyagat pisang berbanding menggunakan mesin untuk kerepek pisangnya.


Seperti kerepek pisang tanduk, kesemua kuih Melayu tradisional itu dibuat dengan adunan resipi turun-temurun keluarganya.

“Kita pakai resipi orang-orang dulu, kita olah dan perbaharui sikit,” kata Kamisah.

Sementara itu, Sapura Mat Saad, 46, yang merupakan salah seorang pekerja syarikat ini memberitahu, dalam sehari dia akan mengadun kira-kira 20 kilogram (kg) kuih sepit.

“Untuk kuih bahulu dan denderam pula, biasanya kami membakar lebih 2,000 biji,” katanya yang nampak bersahaja meskipun jarak api dengannya terlalu hampir.

Penangan air tangan Kamisah dan Rukini sememangnya berbisa. Namun, wanita-wanita itu masih merendah diri dan seperti menolak kenyataan itu.

Cerita Kamisah, dia pernah mengadun dan membakar kuih bahulu pada malam Hari Raya Aidilfitri demi untuk memenuhi permintaan pelanggannya.

“Saya terpaksa berbuat demikian kerana pelanggan berkeras mahukan kuih itu, tak nak menghampakannya, saya adun dan bakar untuk dia,” katanya yang terharu melihat kesanggupan pelanggannya yang menunggu berjam-jam lamanya di muka pintu.

Beratur depan rumah

Selepas itu, tahun demi tahun, senario orang ramai beratur di halaman rumahnya tatkala menjelang raya untuk membeli kerepek dan kuih-muih yang lain, sudah menjadi satu perkara biasa.

Lena Kamisah dan Rukini sejak kira-kira dua dekad lalu juga sering terganggu pada malam lebaran.

“Masih ada dalam kalangan pelanggan mengetuk pintu rumah tengah malam nak beli kerepek, kalau ada stok kita bagi, kalau tak, anggap tak da rezeki,” ujar Kamisah.

Mengenang kembali kesulitan yang dialami sewaktu mula-mula berniaga dan melihat perkembangan bisnes yang semakin maju pada hari ini usahawan wanita itu sangat bersyukur.

Mereka baru mengerti bahawa keperihan masa lampau sebenarnya adalah resipi kepada kejayaan hari ini.


SAPURA mengadun dan membakar sebanyak 20 kilogram kuih sepit setiap hari.


Masih segar di ingatan adik-beradik itu. Mereka pernah ditempelak gara-gara ada yang tidak yakin dengan kemampuan seorang wanita.

“Biasalah perkara-perkara macam itu. Kita percaya pada rezeki Tuhan. Kita berniaga bukan untuk dapat untung sangat, kita cuma nak bantu orang kampung menambah pendapatan dan dapat bayar zakat seperti yang diwajibkan,” kata Kamisah yang juga merupakan Tokoh Maulidur Rasul peringkat Dun Serkam, Melaka tahun 2011.

Monday, 12 September 2011

Enak burger Kaizer Xpress

BURGER halal dan premis yang selesa menjadi kelebihan Kaizer Xpress.


RENTETAN sambutan menggalakkan yang diterima daripada masyarakat, restoran makanan segera Kaizer Roasters & Burger yang terkenal di Melaka melebarkan sayapnya dengan membuka outlet ketiga di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Memilih lokasi perniagaan di pusat beli-belah Mid Valley, outlet yang diberi nama Kaizer Xpress itu menyajikan pelbagai menu segera yang mampu memenuhi cita rasa pelanggan.

Variasi burger ayam, daging dan ikan serta lasagna antara menu utama yang boleh dinikmati di outlet yang mula beroperasi sejak empat bulan lalu.

Pemiliknya, Abdul Halim Alias, 38, berkata, pembukaan outlet itu dilakukan lantaran menyedari potensi cerah dalam perniagaan makanan segera terutama yang diusahakan oleh golongan Bumiputera.

“Jenama Kaizer Roaster mula diperkenalkan sejak tiga tahun lalu di Melaka dengan hidangan signatur ayam panggang yang lazat.

“Alhamdulillah, sejak itu nama produk kami terus menjadi sebutan di kalangan masyarakat. Justeru, saya tidak mahu ketinggalan untuk terus memasarkan jenama Kaizer di sekitar kawasan Lembah Klang melalui kios ini,” ujar Abdul Halim ketika ditemui Kosmo!.


ABDUL HALIM mahu jenama Kaizer Xpress dikenali di seluruh negara.


Mula ditubuhkan sejak tiga tahun lalu, Kaizer Roasters & Burger merupakan syarikat Bumiputera yang dimiliki oleh Kaizer Gourmet Worldwide (M) Sdn. Bhd.

Outlet sulung restoran tersebut mula dibuka di pusat beli-belah Jusco Melaka pada tahun 2009 diikuti cawangan kedua di Dataran Pahlawan, Melaka.

Tambah Abdul Halim, pihaknya turut mempunyai perancangan untuk memfrancaiskan produk mereka bagi meluaskan lagi pasaran untuk jenama makanan segera Kaizer Xpress.

“Bagi golongan belia atau lepasan siswazah yang berminat menceburi bidang perniagaan makanan segera, peluang ini terbuka kepada mereka. Apa yang penting, ia tidak memerlukan modal yang besar untuk memulakan bisnes ini.

“Namun demikian, kami masih dalam proses memohon lesen francais untuk melaksanakan perancangan yang telah dibuat,” jelasnya sambil memberitahu bahan-bahan mentah yang digunakan seperti bekalan daging, roti dan sebagainya diproses sendiri dan dijamin halal.


OUTLET Kaizer Xpress kini sudah berkembang ke Lembah Klang.


Selain itu, Abdul Halim turut melahirkan harapan untuk mengembangkan lagi jenama Kaizer Xpress ke seluruh negara dan bercadang untuk menjalin kerjasama dengan universiti tempatan.

Saturday, 10 September 2011

Kuih tradisi cita rasa moden

lompat tikam, talam, bingka, kuih bakar, seri muka dan banyak lagi, bukan sesuatu yang asing di kalangan mereka yang menggemari kuih-kuih tradisional Melayu.

Biarpun kuih-muih ini terus digemari sepanjang zaman namun tidak ramai yang mahir atau tahu membuatnya khususnya di kalangan generasi muda.

Menyedari tidak ramai yang mewarisi kemahiran tersebut, seorang pensyarah kulinari, Asmawati Nor Din mengambil inisiatif mempopularkan semula pembuatan kuih-kuih tradisional Melayu khususnya kuih talam.

"Saya bimbang kalau semakin ramai yang tidak tahu membuat kuih-kuih tradisional ini lama-lama ia akan hilang begitu saja,'' ujarnya ketika ditemui di studio masakannya yang terletak di Taman Putra Perdana, Puchong, Selangor.

Kesedaran itu timbul ketika beliau bekerja di sebuah hotel tempatan apabila melihat kuih-kuih tradisional Melayu ini terpaksa ditempah daripada pembekal Cina untuk di hidangkan di hotel.

"Bermula dari situ, timbul idea untuk menyediakan sendiri lagipun membuat kuih-kuih tersebut bukanlah kerja yang payah.

"Kuih-kuih tradisonal seperti talam, seri muka, kuih lapis dan sebagainya tetap ada penggemarnya. Ia tidak akan mati ditelan zaman walaupun dengan kehadiran kuih-kuih moden,''ujar anak kelahiran Peringat, Kelantan ini.

Asmawati mengambil langkah mempelajari secara serius membuat kuih-kuih tradisonal daripada beberapa guru yang mahir.

Kemahiran tersebut lalu dikongsi bersama orang lain dengan menganjurkan kelas membuat kuih-kuih talam.

Pada masa sama beliau turut menerima tempahan pelbagai jenis kuih talam daripada orang ramai mahupun pihak katering dan hotel.

Menariknya, beliau turut memberi cita rasa moden pada resipi kuih-kuih tradisionalnya seperti memperkenalkan talam roti paun, seri muka pandan, talam jagung, talam puding marble, talam Sri Kedah, talam roti paun dan sebagainya.

"Setiap minggu studio masakan saya penuh dengan pelajar yang datang untuk belajar membuat kuih talam,'' ujarnya.

Kanya, kelas-kelas masakan hanya dibuka pada hari minggu dan cuti umum memandangkan pada hari biasa beliau berkerja sebagai pensyarah di universiti swasta di Kelana Jaya, Selangor.

Ditanya mengenai pelajar yang datang ke kelas masakan, Asmawati memberitahu, ia tidak terhad kepada pelajar Melayu sahaja sebaliknya turut mendapat sambutan daripada pelajar Cina dan India.

Malah beliau pernah menerima pelajar dari Switzeland yang datang ke Malaysia semata-mata untuk belajar membuat kuih-kuih tradisional Melayu.

Setiap kelas, Asmawati hanya menerima 16 orang pelajar sahaja bagi memudahkan beliau memberi tumpuan.

"Ini bagi memastikan setiap pelajar dapat mengikuti dan mempelajari dengan betul setiap langkah membuat kuih-kuih tradisional,'' akuinya lagi.

Ditanya mengenai rahsia masakan pula, Asmawati memberitahu, penyediaan dan sukatan yang tepat adalah cara terbaik dalam memastikan kuih talam menjadi dengan betul.

Malah masa kukusan yang tepat juga turut mempengaruhi rasa kuih yang dihasilkan.

"Untuk mengukus masa yang tepat hanya 20 minit kerana jika terawal atau terlewat daripada tempoh itu rasa kuih talam tidak sedap,'' ujarnya.

Asmawati, yang memiliki ijazah dalam bidang kulinari ini tidak pernah lekang daripada idea untuk memajukan perniagaannya.

Beliau merancang menghasilkan beberapa tepung khas bagi menghasilkan pelbagai jenis kuih tradisional.

"Hasrat saya hendak tambah beberapa jenis tepung membuat kuih lagi yang lebih ringkas dan mudah.

"Ada beberapa pihak yang berminat untuk memasarkan kuih talam ini ke Singapura dan Brunei tetapi buat masa ini kos penghantaran produk itu masih tinggi dan saya memerlukan modal untuk tujuan itu," katanya lagi

Beliau akan meminta bantuan daripada agensi kerajaan berkaitan untuk memperluas pasaran produknya itu.

"Mungkin dengan bantuan itu saya dapat menaikkan nama kuih tradisonal Melayu di persada antarabangsa," katanya.

Ditanya mengenai penglibatan generasi muda terhadap bidang masakan ini, Chef Asmawati memberitahu, pendedahan awal kepada anak-anak muda harus diberikan supaya mereka tahu dan menghargai kuih-kuih tradisonal tinggalan nenek moyang sendiri.

"Biarpun hidup dalam arus kemodenan namun kuih-kuih tradisional ini tidak harus di lupakan ,'' ujarnya yang ingin mempromosikan kuih talam ke peringkat antarabangsa