Pages

Tuesday, 19 April 2011

Langkah kanan usahawan muda

Oleh MOHD. ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.my

KEPULAN asap dan percikan api di gerai Burger Junction menarik perhatian orang ramai untuk melihat dengan lebih dekat cara penyediaan burger istimewa itu.

KEPULAN asap dan percikan api di gerai Burger Junction menarik perhatian orang ramai untuk melihat dengan lebih dekat cara penyediaan burger istimewa itu.
KEPULAN asap dan percikan api di gerai Burger Junction menarik perhatian orang ramai untuk melihat dengan lebih dekat cara penyediaan burger istimewa itu.

KEMAS beruniform seperti chef, dua orang lelaki di gerai Burger Junction begitu tekun menyediakan pesanan pelanggan yang berkunjung ke gerai mereka.

Seawal pukul 7 malam, gerai kecil yang terletak di Jalan Pandan Aman, Pandan Indah, Ampang itu dibuka bagi menyambut kehadiran pelanggan yang kebanyakan daripadanya merupakan pelanggan tetap bisnes mereka.

Sekali pandang, mungkin orang ramai beranggapan bahawa ia sekadar menyajikan burger biasa. Namun, sebenarnya terdapat keunikan di sebalik bisnes yang baru memulakan operasi Februari lalu itu.

Menggunakan teknik kukus dan gril untuk memasak burger, pengusahanya Nor Afif Rahimi, 24, ramah bercerita mengenai idea tersebut yang telah wujud sejak dia berumur 18 tahun.

“Jika kita lihat burger biasa yang digoreng, dagingnya akan ditekan-tekan di atas kuali leper hingga menyebabkan jus dalam daging menjadi kering. Teksturnya juga menjadi liat.

“Namun dengan teknik mengukus dan gril, daging burger menjadi lembut lantas membuatkannya mudah dipotong dan dikunyah. Jus berperisa dalam daging juga dapat dikekalkan,” jelas Afif.

Pada masa yang sama, menurutnya, teknik tersebut turut menyingkirkan kandungan lemak dalam daging iaitu lemak tersebut akan terkumpul di bahagian bawah pengukus.

Graduan Sains Pentadbiran Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu memberitahu, sekurang-kurangnya 10 minit diperlukan bagi mengukus burger tetapi tiada masa maksimum diperlukan kerana daging kukus tidak akan terlebih masak.

Burger yang telah dikukus itu akan digril pula di atas bara arang. Lebih menarik, tempurung kelapa juga menjadi bahan bakar bersama-sama arang tersebut dan ia dikatakan mampu menaikkan aroma daging burger.

Afif menolak penggunaan kuali leper yang sering digunakan di gerai-gerai burger lain kerana baginya, burger yang digril dengan tempurung lebih sedap rasanya malah cara tersebut lebih klasik.


PESANAN pelanggan dicatat dengan cermat untuk mengelakkan kekeliruan ketika menyediakan burger.

PESANAN pelanggan dicatat dengan cermat untuk mengelakkan kekeliruan ketika menyediakan burger.

“Ramai orang beranggapan menggoreng burger di atas kuali leper tersebut sebagai teknik menggril tapi sebenarnya tidak.

“Lagi pula, cara tersebut menyebabkan burger menjadi terlalu berminyak dan mengandungi kolesterol tinggi,” katanya.

Jika kebanyakan burger dilengkapkan dengan kepingan timun sebagai elemen sayuran di dalamnya, burger kukus dan gril di Burger Junction itu pula mengekalkan kandungan asal seperti penyediaan burger di negara Barat.

Menurut Afif, burger merupakan makanan asal orang Barat, maka tidak wajar ia disesuaikan dengan selera tempatan. Salad, kuah salad Thousand Island dan sos sudah cukup melengkapkan sebiji burger.

Bagi memberikan kepuasan berganda kepada pelanggan, roti burger yang digunakan Burger Junction ditempah dari sebuah kilang roti di ibu negara. Roti tersebut berjisim 50 gram (g) berbanding roti biasa yang seberat 40g.

Selain itu, Afif juga hanya menggunakan daging burger berkomposisikan 100 peratus daging demi mendapatkan kualiti yang lebih baik daripada burger biasa.

Risiko usahawan muda

Walaupun memiliki ijazah, Afif tidak segan mengusahakan perniagaan burger seperti itu. Mungkin bagi sesetengah orang, menjual burger di jalanan dianggap sebagai satu bisnes picisan.

Seperti yang dijangkakannya, pelbagai kata-kata peluntur semangat telah diterima oleh Afif apabila dia mula-mula menyuarakan keinginan untuk menjalankan perniagaan tersebut. Tidak kenal erti putus asa, semua itu ‘ditelan’ sahaja untuk dijadikan motivasi.

“Pada mulanya, saya menjalankan perniagaan sate tetapi sambutan kurang menggalakkan jadi saya mengubah haluan kepada burger pula.

“Memang ramai yang bertanya kenapa saya memilih menjual burger sedangkan saya boleh memilih pekerjaan yang lebih terjamin. Namun saya terfikir, jika sesebuah perniagaan itu dijalankan dengan bijak, juallah apa sahaja ia pasti mendatangkan keuntungan,” ujarnya.

Semangat untuk berjaya dalam diri anak muda kelahiran Kuala Lumpur ini tidak pernah padam bahkan dia percaya perniagaan burger kukus dan gril yang dijalankannya kini mampu menjanjikan masa depan cerah buatnya.

Menyedari faktor merebut peluang sebagai salah satu resam berniaga, dia tidak mengambil masa yang lama untuk membuka gerai kedua Burger Junction. Awal April lalu, Afif menambah cawangan gerainya di padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

Risiko yang diambil dirasakan berbaloi kerana sambutan di kedua-dua gerai amat menggalakkan. Dalam sehari, purata 200 biji burger berjaya dijual bagi kedua-dua gerai.


GERAI Burger Junction di Pandan Indah ini tidak putus-putus dikunjungi pelanggan daripada pelbagai lapisan masyarakat.

GERAI Burger Junction di Pandan Indah ini tidak putus-putus dikunjungi pelanggan daripada pelbagai lapisan masyarakat.

Lelaki yang mempunyai hobi memasak itu menambah, untuk berjaya dalam perniagaan, seseorang itu perlu tampil dengan identiti tersendiri untuk menarik perhatian orang ramai.

Sementara itu, Penaung Kelab Usahawan 1Malaysia (1MYEC), Tan Sri Rozali Ismail berkata, usaha anak-anak muda yang menjalankan perniagaan burger itu wajar dipuji.

Congak masa depan

Menurut Rozali, galakan harus diberikan kepada usahawan-usahawan muda yang ingin membuka perniagaan secara kecil-kecilan.

“Daripada menganggur, lebih baik mereka membuka perniagaan kecil-kecilan seperti berniaga burger, menjual barangan kraftangan, menjual perabot terpakai dan sebagainya.

“Mereka tidak sepatutnya bimbang akan risiko kerana kita akan memberikan bimbingan dan menyediakan seminar bagi mereka yang berminat menjalankan perniagaan,” ujar beliau.

Sebagai sebuah kelab yang baru ditubuhkan, Rozali menggalakkan para usahawan muda mendaftar di Dewan Perniagaan Melayu dan 1MYEC bagi menjamin operasi dan pergerakan perniagaan mereka.

Tergolong sebagai usahawan muda membuatkan Afif tidak terkecuali dalam merangka masa depan perniagaan burger kukus dan gril miliknya.

Bakal membuka gerai ketiga di Taman Samudera, Gombak menjelang Mei ini, Afif turut menyasarkan untuk menambah beberapa lagi gerai di sekitar Lembah Klang.

Baginya, perniagaan perlu dijalankan secara berperingkat dan tidak gelojoh mengejar keuntungan.

Afif bagaimanapun menyimpan hasrat. Impian memiliki kios bergerak dijadikan sasaran tertinggi dalam perancangannya memandangkan tidak banyak peniaga burger menggunakan cara tersebut.

Monday, 18 April 2011

Doa Rasul kepada Anas bin malik ra jadi Kaya

Video ni menerangkan tentang satu doa daripada Rasulullah S.A.W kepada Anas bin Malik ( khadam nabi ). Sangat berkat doa yang dipinta oleh kekasih Allah ini. Boleh la cuba salin doa tu dan amalkan. Seperti yang Uztaz Zahazan cakap dalam video ini.



kalau masih tak kenal Anas bin malik boleh rujuk video ini:



Ternak guna pendekatan korporat



ZAINAL berhubung rapat dengan pekerjanya bagi memastikan pengurusan ladang berjalan lancar.


MUNGKIN sesuai dikatakan, Ladang BoDen yang terletak di Kampung Serting Ilir, Negeri Sembilan merupakan ladang ternakan kambing Boer pertama menggunakan pendekatan pengurusan secara korporat.

Kedengaran agak canggih dan mungkin juga rumit, namun bagi Ketua Eksekutif ladang itu, Zainal Abd. Ghani, kaedah tersebut cukup berkesan.

''Sebelum membuka ladang ternakan, saya ada menjalankan kajian mengenai perniagaan ini. Apa yang saya dapati, kebanyakan usahawan tidak menerima kentungan yang memberangsangkan.

''Justeru, saya cuba mencari alternatif menyesuaikan operasi pengurusan korporat dengan sistem perniagaan penternakan,'' katanya.

Bercerita mengenai pelaksanaannya, Zainal memberitahu dia amat menitikberatkan penyediaan persekitaran kerja yang kondusif dan selesa.

Dengan cara itu menurutnya, para pekerja boleh melakukan tugas dengan selesa sekali gus dapat mempertingkatkan produktiviti.

''Selain keselesaan haiwan ternakan, saya juga mengambil berat tentang kebajikan pekerja-pekerja dengan menyediakan ruang kerja yang luas, tidak panas, ada laluan angin dan diceriakan dengan penanaman pokok-pokok,'' jelasnya.

Di samping itu, setiap urusan pengendalian ladang ada prosedur operasi piawai (SOP) secara khusus dalam usaha meningkatkan kualiti penghasilan baka.

Sebagai contoh, sistem pemakanan ternakan akan diubah tiga minggu sebelum haiwan ternakan memasuki fasa pembuntingan.

''Ini kerana kita mempunyai sasaran meningkatkan kadar kelahiran anak kembar. Dahulu kadar tersebut hanya 25 peratus dan tahun lalu mengalami peningkatan kepada 60 peratus.

''Menerusi sistem SOP juga, kadar kehidupan untuk setiap kelahiran juga dapat dipertingkatkan kepada 90 peratus,'' jelasnya.

Sistem itu turut membantu haiwan ternakan mencapai tahap matang dengan lebih cepat daripada jangka waktu biasa supaya dapt dijual terus atau dijadikan baka.

Kelebihan itu mampu memberi penjimatan daripada segi kos penjagaan dan menggandakan keuntungan.

''Kambing Boer jantan mencapai tahap matang apabila beratnya mencecah 120 kilogram (kg) dan betina 80 kg dengan nisbah daging dan tulang 60:40,'' katanya.

Sesuatu yang unik dalam operasi pengurusan Ladang BoDen adalah pada teknologi memberi minuman kepada haiwan ternakan iaitu menggunakan sistem puting yang disambungkan terus kepada tangki air.

Ia berbeza daripada sistem konvensional pemberian air di dalam takungan baldi di mana ia perlu dicuci dan airnya diganti empat kali sehari.

''Melalui aplikasi sistem ini, ia dapat menjimatkan kos dan juga masa bekerja kakitangan dalam sehari.

''Kelebihan lainnya, ubat anti tekanan dan vitamin boleh dimasukkan terus ke dalam tangki air minuman ini,'' katanya.

Bagi memastikan kawasan ternakan bersih dan bebas daripada bau, ladang ini menggunakan sietm penapisan khas yang diletakkan di bawah kandang.

Lubang sedalam satu meter akan digali di bawah kandang dengan bahagian atasnya diletakkan pasir dan batu-batu kasar yang bertindak sebagai penapis.

Sistem itu membenarkan cecair daripada najis haiwan ternakan mengalir ke dalam lubang saliran dan tinja akan dibiarkan kering di bahagian atas sebelum dikumpul menggunakan mesin blower untuk dijadikan baja kompos.

Ladang tersebut mampu menghasilkan lima tan kompos dalam masa seminggu dan dijual dengan harga RM600 satu tan.

Daripada segi pasaran pula, kambing-kambing Boer matang akan dijual kepada agen-agen khas yang untuk daging dan kepada ladang-ladang ternakan lain untuk tujuan pembiakbakaan.

Bagi kambing pedaging, ia dijual dengan harga RM15 sekilo sementara bagi baka, harganya dalam lingkungan RM1,600 hingga RM2,500 bergantung kepada gred dan ketulenan baka.

Sunday, 17 April 2011

Pernah menjadi pak guard dan mak guard untuk berjaya

Ruzaini cekal dek dugaan

Oleh HIDAYATUL AKMAL AHMAD
BINCANG...kerjasama berpasukan penting bagi melancarkan urusan kerja.

BINCANG...kerjasama berpasukan penting bagi melancarkan urusan kerja.

DIA pernah menjadi pengawal keselamatan bersama suami di syarikatnya akibat tidak cukup

pekerja sewaktu hari raya beberapa tahun lalu sebelum berjaya membuka syarikat

keselamatannya sendiri.

Meskipun bergelar bos, itu bukan alasan untuk dia duduk di tempat berhawa dingin,

sebaliknya sedar usaha membangunkan perniagaan yang baru beroperasi memerlukan

pengorbanan.


  • Foto

    BANGGA...penat lelah menempuh pelbagai cabaran membuahkan hasil.

  • Foto

    KELUARGA BAHAGIA...Ruzaini bersama suami, Saleh Hudin Saliman dan anak.

  • Foto

    NADI UTAMA...sebahagian kakitangan Watanwaja Security Services Sdn Bhd.

Tidak terhenti setakat itu, dia turut menjadi penyelia, pengurus, pekerja, penyambut tetamu dan

kerani disebab-kan belum mampu menggaji pekerja.

Namun segala pengorbanan dan perit jerih berbaloi de­ngan tertubuhnya Watanwaja Security

Services (M) Sdn Bhd hasil kesungguhan wanita cekal, Ruzaini Halim.


“Sebenarnya lesen syarikat keselamatan hanya diberi kepada golongan Bumiputera,

disebabkan itu saya tidak lepaskan peluang. Waktu itu belum ramai membuka mata terhadap

bidang ini,”katanya memulakan perbualan.

Menurut Ruzaini, pada awalnya dia dan suami, Saleh Hudin Saliman bertindak sebagai pengarah

di Watanwaja bersama tiga pengarah lain yang masing-masing mempunyai 20 peratus

saham sebelum mengambil keputusan membeli semuanya.


“Saya dan suami sepakat membeli semua saham disebabkan yakin Watanwaja mempunyai

masa depan cerah, di samping lebih mudah membuat keputusan tanpa ada rasa tidak puas hati

daripada pihak lain.“Waktu itu keadaan sedikit kelam kabut apabila tiada pengurusan sempurna,

menyebabkan saya membuat semua kerja dalam satu masa.


“Letih memang tak dapat dibayangkan, namun demi minat dan perniagaan yang baru dijalankan,

saya pasrah,” kata ibu kepada lima cahaya mata ini.

Bercerita lanjut mengenai pengalaman menjadi pe­ngawal keselamatan, Ruzaini menjelaskan,

ia pengalaman yang tidak akan dilupakan sepanjang hayatnya.

Sewaktu orang lain sibuk balik kampung menyambut perayaan, dia dan suami terpaksa bekerja

demi memenuhi permintaan pelanggan.

“Sepatutnya ada pekerja ditugaskan, namun apabila tiba waktu dijanjikan mereka tidak

sampai seperti diharapkan. Mahu atau tidak, saya dan suami terpaksa menggantikan mereka.


“Saya anggap pengalaman itu sebagai permulaan sebelum sesuatu kejayaan dikecapi. Mana

ada orang yang mahu senang tidak melalui pengalaman memeritkan, apatah lagi mendapat

sokongan padu suami,” katanya optimis.

Foto


Sejak memulakan operasi pada 2000, Watanwaja menyediakan perkhidmatan kawalan

keselamatan sama ada bersenjata atau tidak bersenjata dan kini ada lebih 800 pekerja.


Saat ditanya mengapa memilih perniagaan kawalan keselamatan sedangkan lebih banyak

perniagaan lain yang sesuai dengan dirinya sebagai wanita, Ruzaini menjelaskan,

semuanya disebabkan minat dan galakan suami.

“Saya dilahirkan daripada keluarga yang menjadikan perniagaan sebagai sumber

pendapatan.Keluarga menjalankan perniagaan restoran dan kerap mendapat tender kantin

di sekolah.“Sejak itu minat saya hanya dalam bidang perniagaan serta berazam membina

empayar perniagaan yang boleh diwarisi anak, selain menjalankan fardu kifayah membantu

golongan memerlukan,”katanya yang berpe­ngalaman 10 tahun sebagai pengarah syarikat

dalam pelbagai bidang dan cabang perniagaan sebelum membuka Watanwaja.


Ditanya mengenai cabaran menjalankan perniagaan kawalan keselamatan, Ruzaini

memberitahu,dia dan suami tidak terkecuali apabila berdepan individu yang tidak

senang hati melihat kejayaannya.

“Biasalah orang Melayu, jika berniaga pasti ada hasad dengki. Namun itu sedikit pun tidak

mematahkan sema­ngat, malah dengan adanya ujian dan cabaran itu juga membuatkan

saya bertambah cekal.

“Saya masih ingat, tidak lama selepas membeli syarikat ini suami saya dilanggar lari

hingga koma 13 hari, selain pernah didatangi beberapa gengster di pejabat. Pada masa

sama ibu meninggal dunia.

“Bayangkan bagaimana perasaan saya waktu itu, namun saya bersyukur kerana

Tuhan mengurniakan kekuatan kepada saya menempuh cabaran dengan jayanya,

selain tidak pernah terdetik walau sedikit untuk mengalah,” katanya.


Dia turut meluahkan kekesalan apabila dipandang sinis sesetengah bank sewaktu mahu

membuat pinjaman memulakan perniagaan, kononnya tidak yakin dengan kemampuan

golongan Bumiputera.“Memang rasa sedikit terkilan apabila diperlakukan begitu. Saya

dan suami datang berserta kertas kerja dengan harapan mereka memberi peluang kepada

kami, namun hampa.

“Sekarang apabila syarikat sudah berkembang dan stabil, mereka pula sibuk menawarkan

pinjaman meskipun kami tidak mahu,” katanya yang berterima kasih

kepada keluarga kerana memberi bantuan modal waktu itu.

Ditanya tidakkah berasa bahaya membuka syarikat kawalan keselamatan yang menggunakan

senjata api sebagai peralatan utama, Ruzaini menjelaskan, dia sememangnya bersedia

fizikal dan mental menghadapi sebarang kemungkinan.


“Untuk mendapatkan senjata api, kami memerlukan kelulusan daripada Polis Diraja

Malaysia (PDRM) sama ada layak atau tidak mendapatkan lesen. Pelbagai aspek

dititikberatkan, termasuk mempunyai tempat sesuai menyimpan senjata.


“Ia tidak boleh disimpan di tempat sebarangan. Kos membuat tempat khas saja

mencecah RM100,000 selain diawasi orang kepercayaan dan tidak boleh dipandang

sambil lewa. Ini disebabkan jika berlaku kejadian tidak diingini, syarikat yang

dipertanggungjawabkan,” katanya.

Antara lokasi yang mendapat perkhidmatan kawalan keselamatan Watanwaja

seperti sekolah, kilang,hospital,

kaunter dan pusat pembinaan. Pegawai keselamatan mereka turut dihantar menjalan

latihan asas sebelum memulakan tugas.


“Ia perkara wajib sebelum bergelar pegawai keselamatan. Kementerian Dalam Negeri

(KDN) akan memantau setiap calon sebelum dibenarkan menjalani latihan,” kata

pengumpul jerami terbesar negeri Selangor ini.


PROFIL

NAMA: Ruzaini Halim
UMUR: 49 tahun
ASAL: Singapura
JAWATAN: Pengarah Urusan Watanwaja Security Services (M) Sdn Bhd; Watanwaja

Agrofarm (M) Sdn Bhd,Watanwaja Feedmill (M) Sdn Bhd dan Watanwaja Biotech (M) Sdn Bhd

SUAMI: Saleh Hudin Saliman
ANAK: Syafiruz Afira (26); Syafiruz Adila (22); Mohd Syafirul Zarif (20), Mohd Syafirul Zuhir (18)

dan Syafiruz Afiza (16)

MENYENTUH persepsi masyarakat yang masih memandang rendah pekerjaan

pengawal keselamatan dan dikatakan menjadi pilihan akhir selepas tidak mendapat

pekerjaan dimahukan, Ruzaini mempunyai pendapat sendiri.

Dia yang mempunyai lebih ramai pekerja berbangsa Nepal berbanding tempatan

ada alasan berbuat demikian. Bukan tidak pernah mencuba, tetapi setiap kali peluang

diberi hasilnya mengecewakan.“Rakyat tempatan meng-anggap pekerjaan pengawal

keselamatan sebagai ‘low class’ dan kononnya tiada standard, sedangkan mereka tidak

tahu ia ada banyak aspek yang boleh dipelajari.


“Pernah satu ketika depan saya mereka selamba menghisap ganja tanpa perasaan

bersalah meskipun baru dua hari bekerja.

“Bukan itu saja, ada juga yang baru masuk kerja petang sudah melarikan diri,”

katanya yang kesal dengan kelakuan sebilangan rakyat tempatan yang memandang

enteng pekerjaan pengawal keselamatan.Katanya, mungkin masyarakat tempatan

cepat berasa selesa dengan apa dikecapi, sebagai contoh jika tidak bekerja, mereka

ada ibu bapa yang masih mampu menanggung dan memberi sesuap nasi.

Situasi ini berbeza dengan warga asing yang lebih menghargai sesuatu

pekerjaan diperoleh disebabkan di negara mereka susah mendapatkan wang

di samping faktor kemiskinan dan kemunduran.

Menurutnya, masyarakat harus buka mata dan minda mengenai pekerjaan

pengawal keselamatan.

Katanya, meskipun hanya duduk di sesebuah bangunan atau tempat, pekerjaan

itu turut mencabar jika berlaku sesuatu kejadian tidak diingini.


“Tugas paling berat saya adalah mengubah persepsi masyarakat mengenai

pekerjaan ini selain memberi pendedahan bahawa tugas sebagai pengawal keselamatan

juga mempunyai masa depan cerah. “Sebagai contoh, gaji pengawal keselamatan

kini hampir sama dengan pegawai kerajaan dan setanding pekerja swasta lain,”

katanya yang mengimpikan mahu membuka pusat tahfiz satu hari nanti.

Friday, 15 April 2011

End Lot Bistro mencari keredaan dalam perniagaan

Bistro konsep baru


Ruang makan bistro yang luas untuk keselesaan pelanggan.


BUKAN keuntungan semata-mata yang dicari dalam perniagaan yang diusahakan, sebaliknya niat ingin membantu golongan memerlukan menjadi teras utama pembukaan End Lot Bistro yang baru beroperasi awal tahun ini.

Konsep berniaga tetapi pada masa sama mencari keredaan Allah satu amalan yang mungkin patut dicontohi setiap individu.

Menurut Pemilik End Lot Bistro, Assri Ismail atau lebih mesra dengan panggilan ayahanda, terdapat seorang sahabatnya yang dermawan telah melaburkan sejumlah wang dalam perniagaan ini tanpa mengambil sebarang keuntungan daripadanya.

"Sebanyak 40 peratus hasil daripada keuntungan akan diinfak (disedekah) kepada rumah-rumah kebajikan, anak yatim dan individu yang memerlukan," katanya.

Menurutnya lagi, idea pembukaan restoran yang berkonsep bistro ini terhasil kerana gerai makanan yang dibukanya ketika itu kurang mendapat sambutan.

"Hari ini pelanggan sudah semakin selektif dan beralih arah untuk menikmati makanan di gerai atau restoran berbentuk moden seperti bistro," katanya.

Selain itu, beliau juga mendapati perniagaan makanan ala bistro ini lebih dipelopori orang bukan Melayu.

Justeru, beliau mengambil kesempatan ini untuk membuka bistro yang dimiliki oleh orang Islam kerana betapa pentingnya penyediaan makanan yang halal dan bersih.

Apabila ditanya tentang keuntungan yang akan dimiliki, katanya, beliau tidak berhasrat untuk meraih keuntungan yang keterlaluan, sebaliknya percaya kepada prinsip bahawa rezeki yang diberi Tuhan harus dikongsi bersama.

Oleh itu, sebahagian hasil yang diperoleh daripada restoran tersebut akan disumbangkan kepada individu atau pertubuhan yang layak sama ada dalam bentuk material mahupun kewangan.

"Bantuan akan diberikan berdasarkan jumlah tertentu bersesuaian dengan badan kebajikan yang terpilih."

"Buat masa ini sebanyak 20 batang tiang lampu telah didermakan kepada dua buah masjid dan 10 buah surau.

"Selain itu, pihak kami juga dalam perancangan untuk memberikan sejumlah bantuan kepada Pertubuhan Anak Yatim Rumah Pangsa, Parlimen Bandar Tun Razak," kata Assri.

Selain itu, End Lot Bistro mempunyai keistimewaannya tersendiri kerana jaminan kesucian makanan yang disediakan adalah halal, bersih, di samping terdapat hampir lima jenis cita rasa makanan dari pelbagai kaum disediakan seperti Melayu, India, Cina, Thailand dan masakan Barat.

Antara menu menarik yang terdapat disini ialah Nasi goreng Ayahanda yang diilhamkan daripada namanya sendiri.

Bistro yang beroperasi dari pukul 3 petang hingga 3 pagi yang terletak berhampiran pusat penjaja Taman Tenaga Cheras, Kuala Lumpur, itu turut dilengkapi dengan perkhidmatan wi-fi percuma.

Wednesday, 13 April 2011

Minat mendalam, kerja keras

TARUHAN...antara produk Avon yang mendapat sambutan memberangsangkan.
TARUHAN...antara produk Avon yang mendapat sambutan memberangsangkan.

BUKAN mudah me�ngubah nasib jika tidak mempunyai keazaman yang kuat untuk berjaya. Alasan itu menjadi pegangan kukuh penerima Anugerah Penjual Nombor Satu Negara Avon peribadi dan kumpulan, Sharmila Ismail, 35, untuk berjaya dalam perniagaan berasaskan produk kecantikan berkenaan.

Ibu kepada empat anak itu sanggup menukar kerjaya bermula daripada pembantu kedai kasut, kerani stesen

  • Foto

    RAI...Mansoor (dua dari kanan) bersama penerima anugerah, Sarmila (kiri) dan Kam (dua dari kiri) serta duta produk bergambar kenangan sempena sambutan 125 tahun Avon.

  • Foto

    FAZURA...Duta Avon.

minyak dan pegawai akaun untuk mengambil keputusan menjadi suri rumah sepenuh masa. Ketika itu dia memikirkan untuk memberi fokus kepada penjualan barangan kosmetik Avon atas alasan inginkan kerjaya mantap, tetapi pada masa sama, memberi perhatian terhadap rumah tangga.

“Bertitik tolak dari situ, ia membuahkan kejayaan apabila jualan saya mencecah RM350,000 tahun lalu iaitu jumlah tertinggi pernah saya hasilkan.

“Antara usaha mendalami selok-belok membina perniagaan ini, saya perlu bijak memikat pelanggan atau ‘downline’ supaya kekal dalam kalangan Wakil Avon Terbaik,” kata Pengarah Unit Daerah Avon ini ketika diraikan syarikat berkenaan sempena 125 tahun produk kecantikan itu di ibu negara, baru-baru ini.

Menurutnya, Avon membawanya ke beberapa negara seperti Britain, Perancis, Jepun dan Turki serta bakal ke Los Angeles, Amerika Syarikat tahun ini.

Rahsia kejayaan sama turut dikongsi bersama pemenang Pemimpin Jualan Nombor Satu Negara, Kam Poh Yen, 40, dari Perlis.

Kam akui, bidang kosmetik itu berjaya mengubah kehidupannya daripada hanya memiliki motosikal kepada keadaan serba mewah atas kesungguhannya.

“Menerusi peluang diberikan Avon menerusi pinjaman tanpa cagaran, saya memanfaatkan sepenuhnya kredit yang diberi.

“Pada saya, cagaran terbaik adalah diri sendiri iaitu perlu bekerja keras. Atas bimbingan diberikan saya menguatkan semangat untuk bekerja keras sehingga melayakkan diri memperoleh apa yang dinikmati sekarang.

“Melihat kesungguhan saya sehingga taraf hidup berubah, suami kini turut menyokong pembabitan saya. Menerusi Avon, ia membawa saya ke Switzerland dan tahun ini ke New Zealand selain meraih kereta mewah yang tidak pernah saya impikan untuk memiliki�nya,” katanya.

Bukan hanya mereka yang berjaya dalam jualan produk diraikan sempena sambutan berkenaan, pekerja setia serta tenaga kerja yang semuanya menyumbang ke arah unjuran syarikat turut diraikan syarikat berkenaan dengan memilih tema Avon 125 Tahun Meraikan Wanita.

Presiden Avon Malaysia, Mansoor Wan Abdullah, berkata menerusi 450,000 wakil penjual Avon di seluruh negara, 180 rangkaian butik francais serta suntikan modal sehingga RM70,000 untuk memulakan perniagaan, menjadi pemangkin kepada ramai wanita untuk menjana pendapatan lebih bagi meningkatkan taraf hidup masing-masing.

Antara pekerja setia turut diraikan ialah Dayang Sofia Shahadan, 37, yang menaburkan baktinya lebih 15 tahun di syarikat berkenaan.

Dia bermula dari bawah sebagai kerani, namun bangga diberi peluang meningkatkan kemahiran dan kini bertugas di bahagian undang-undang.

“Saya membangunkan kerjaya di dalam syarikat dan bergerak dari satu jabatan ke jabatan lain tetapi diberi peluang mengembangkan potensi diri. Motivasi diberikan pihak atasan mengubah persepsi dan sikap ke arah positif.

“Banyak yang saya pelajari daripada pemerhatian dan pengalaman ini untuk memanfaatkan yang terbaik buat diri dan turut mengamalkan nilai sama untuk keluarga di rumah.

“Tentunya saya juga bangga apabila dihargai syarikat dan sentiasa berusaha memberi yang terbaik kepada syarikat,” katanya yang dianugerahkan Etika Perniagaan Avon.

Mendapat anugerah sama, Mazni Mohd Zain, 43, yang bertugas di bahagian akaun mengakui seronok bekerja di sebuah syarikat jualan langsung yang merangkumi pelbagai produk kecantikan dari hujung rambut ke hujung kaki itu.

Katanya, paling seronok bekerja seperti keluarga besar tanpa sebarang tekanan sehingga tidak menyedari sudah menabur bakti lebih 20 tahun di syarikat berkenaan.

Tempoh itu juga memboleh�kannya menimba pelbagai pengalaman berguna serta sentiasa menjaga penampilan sesuai dengan minatnya yang sukakan aspek kecantikan.

Selebriti yang juga pengacara TV3, Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zain yang mengikat kontrak selama setahun sebagai duta mempromosikan alat mekap Avon Color, mengakui ia memberi keuntungan berganda kepadanya.

Membesar dengan Avon Cosmetics sejak di kolej membuatkan dia semakin yakin kini untuk bergerak aktif kerana produk itu sentiasa menemaninya ke mana saja.

Pelakon terkenal, Nor Fazura Sharifuddin yang menjadi duta haruman Avon mengakui produk berkenaan mempunyai kelebihan tersendiri kepada kebanyakan mereka yang mementingkan aspek kecantikan.

Monday, 11 April 2011

RZAC Cosmetics meniti pasaran antarabangsa

RZAC Cosmetics meniti pasaran antarabangsa




PERTAMA kali bersua muka dengan pengasas kosmetik RZAC Cosmetics Sdn. Bhd., Datuk Kamaliah Abdul Halim, 51, beliau tampil sederhana sahaja. Tiada solekan tebal saat menyambut kehadiran para petugas media di banglo kediamannya di Kepala Batas, Pulau Pinang minggu lalu.

Tetapi, di sebalik penampilan yang ringkas itu, Kamaliah yang rendah diri dan mesra disapa sebagai Kak Kay mempunyai cita rasa penampilan yang tersendiri. Tatkala tetamu menjamah sarapan pagi, Kamaliah menyarungkan busana warna asas hitam putih persis gaya wanita moden Indonesia.

“Kesemua pakaian saya dibeli di Medan, Indonesia. Saya dan anak gadis saya sememangnya sudah jatuh cinta dengan rekaan busana dari seberang,” katanya semasa sesi suai kenal.

Tetapi fesyen bukanlah tujuan utama Kamaliah membuka pintu banglonya yang turut mendapat sentuhan dari seberang itu. Wanita kecil molek yang obses dengan kecantikan itu optimis mahu meletakkan dirinya sebaris jutawan kosmetik ternama negara yang mempunyai rangkaian bisnes peringkat antarabangsa.

“Sejak kecil saya suka pada kecantikan, malah cita-cita awal saya ialah ingin menjadi pramugari. Pada saya, kecantikan itu penting tidak kira usia atau jantina.

“Meskipun ayah mahu saya menjadi ustazah, saya akhirnya memilih bidang kecantikan kerana minat saya tertumpu di situ,” katanya.

Minat beliau di dalam bidang kecantikan bermula hampir 40 tahun lalu. Katanya ketika berusia 12 tahun lagi beliau sudah terdedah dengan alat solek malah turut menggunakannya.

“Saya suka lihat ibu saudara memakai alat solek, malah apabila dia tiada, sayalah menggunakannya. Saya suka kelihatan cantik, justeru selepas tamat tingkatan lima, saya mula menjual produk kecantikan,” kata beliau.

Bekerja sebagai kerani

Kamaliah berkata, beliau pernah bekerja sebagai kerani di sebuah jabatan kerajaan di Perak tetapi hanya bertahan beberapa tahun kerana suasana kerja tidak sesuai dengan dirinya.

“Saya berkahwin ketika usia 21 tahun dan beberapa tahun kemudian suami melanjutkan pelajaran ke Scotland. Saya turut ke sana menemani suami,” ujar Kamaliah ramah.

Menurutnya, ketika di Scotland, beliau tidak mahu membiarkan masa berlalu begitu sahaja. Kamaliah mengambil peluang niaga ketika suaminya sedang sibuk belajar dengan membuat nasi lemak untuk dijual kepada penuntut Malaysia.

Hasil jualan pula digunakan untuk membeli alat solek, melancong dan memenuhi keperluan asas di sana.

Kamaliah berkata, sekembalinya kami ke tanah air, saya terbaca dalam sebuah majalah bahawa pengedar diperlukan untuk menjual satu produk kecantikan dari luar negara.

“Tanpa berlengah, saya ke ibu pejabatnya di Kuala Lumpur dan memohon membuka cawangan di Butterworth.

“Pada masa itu saya dikehendaki membayar RM10,000 dan kerana tidak cukup wang, saya minta membayarnya empat kali selain terpaksa meminjam dengan ibu bapa,” katanya.

Membuka kedai


RANGKAIAN produk kecantikan RZAC Cosmetics yang mendapat sambutan memberangsangkan. Antaranya adalah pembayang mata, penggaris mata, pemerah pipi dan bulu mata palsu.


Menurutnya, pada 1998 beliau berjaya membuka kedai di Taman Selat, Butterworth dengan menjual produk tersebut.

“Sejak saya jual produk ini, jualannya laris dan dari situ saya buka salun. Namun, pada satu ketika produk ini merudum dan perniagaan mula terjejas.

“Tidak mahu bergantung harap dengan produk ini saja, pada tahun 2000 saya terfikir untuk mencipta produk sendiri kerana sudah ada pengalaman.

“Produk ini dihasilkan di rumah dan antara produknya ialah sabun muka, pelembap dan pembersih,” cerita Kamaliah.

Demi memastikan produk tersebut berjaya, beliau melakukan pemasaran sendiri dengan bergerak dari rumah ke rumah.

“Bukan mudah untuk orang ramai menerima produk ini, namun saya kuatkan semangat sehingga sedikit demi sedikit ia mula dikenali,” imbas Kamaliah.

Menurutnya, daripada empat produk awal, kini syarikatnya mempunyai hampir 200 produk kecantikan dan penjagaan imej wanita dari hujung rambut hingga hujung kaki.

Selain itu, daripada menyewa lot kedai di Taman Selat, beliau berjaya memiliki bangunan tiga tingkat milik sendiri di Seberang Jaya yang turut menempatkan ibu pejabat, salun, pusat kecantikan serta penjualan produk.

Kamaliah juga boleh berbangga dengan kejayaannya membuka cawangan di Bertam, Kepala Batas selain berhasrat mewujudkan satu cawangan RZAC di setiap negeri pada masa depan.

Kegigihan Kamaliah mengembangkan perniagaan kosmetik tidak pernah surut. Pada tahun 2005, beliau berjaya membuka kilang pembungkusan produk kosmetik sendiri bertaraf Amalan Pengilangan Baik (GMP) di kawasan Perindustrian Ringan, Prai diikuti pembukaan RZAC Classique Spa.

Jenama RZAC Cosmetics juga berjaya menembusi pasaran Indonesia dengan pembukaan cawangan butik kecantikannya di Medan. Sebelum itu, jenama itu telah menembusi pasaran pengguna di Thailand dan Filipina.

“Bukan mudah menembusi pasaran antarabangsa lebih-lebih lagi di Indonesia yang terkenal sebagai pengeluar produk kecantikan berasas herba.

“Kini jenama ini menawarkan lebih 200 produk penjagaan kulit termasuk alat solek dan produk untuk spa, selain lebih 500 senarai pengedar di seluruh negara,” katanya yang mengaku bangga dengan pencapaiannya itu.

Bagaimanapun katanya, tanpa sokongan suami dan keluarga tercinta, tidak mungkin beliau mampu berada pada tahap sekarang.

“Sejak membuka cawangan di Medan, saya berulang-alik ke negara jiran itu seminggu sekali bagi memastikan urusan perniagaan berjalan lancar.

“Banyak pengorbanan yang terpaksa dilakukan terutama masa yang dihabiskan bersama keluarga,” ujar Kamaliah dalam sedikit nada kesal.

Sedia terima bayi terbuang


MESIN pembungkusan RZAC kosmetics dibeli dari China.


Dalam pada itu katanya, beliau cuba mencari beberapa peluang bagi mengembangkan perniagaannya ke beberapa kawasan lain di Indonesia.

“Sambutan di sana amat menggalakkan kerana kuasa membeli mereka terhadap barangan kecantikan agak tinggi terutama golongan kelas pertengahan dan atasan. Ia memberi keyakinan kepada saya untuk menarik lebih ramai wanita di sana menggunakan produk keluaran Malaysia,” ujar Kamaliah.

Meskipun sudah mempunyai kedudukan, namun sebagai wanita dan juga ibu, Kamaliah tersentuh melihat anak yatim, termasuk bayi yang dibuang atau lahir tanpa bapa.

Justeru, atas inisiatifnya dan suami, beliau menubuhkan Yayasan RZAC yang bertujuan membantu golongan sasaran termasuk sekolah yang memerlukan.

“Rezeki yang Allah kurniakan kepada saya bukan hanya untuk diri saya seorang, malah bantuan dihulurkan dapat meringankan beban golongan yang memerlukan dan mereka yang hidup dalam keadaan serba kekurangan,” katanya yang mengambil seorang anak angkat, Muhammad Hazeeq yang kini berusia setahun.

“Saya ambil anak angkat selepas ibu bapanya tidak mampu menjaga lalu menyerahkannya kepada saya,” kata beliau yang turut mengambil seorang lagi anak angkat perempuan yang diberi nama Humairah yang kini berusia sembilan bulan.

Kamaliah berkata, usaha itu diharap dapat mengurangkan gejala buang bayi yang berlaku ketika ini, malah beliau sedih dan tersentuh dengan berita dipaparkan mengenai gejala itu.

“Menitis air mata saya apabila membaca laporan mengenai bayi yang tidak berdosa menjadi mangsa pembuangan pihak tidak bertanggungjawab.

“Dengan adanya yayasan ini, saya berharap gejala ini tidak berleluasa dan saya bersedia menerima bayi atau kanak-kanak yang menghadapi kesusahan atau keperitan hidup,” ujarnya.

Menurut Kamaliah, beliau sangat sukakan kanak-kanak. Empat orang anak kandungnya pula telah dewasa termasuk tiga daripada mereka ketika ini sedang menuntut di luar negara.

“Dengan kehadiran kanak-kanak itu, ia memecah kesunyian rumah saya, terutamanya selepas pulang daripada kerja,” kata Kamaliah.

Friday, 1 April 2011

Suri rumah berjaya dengan Avon


NORA (tiga dari kanan) diraikan dalam satu majlis bersama wakil-wakil Avon yang lain.


BELI untuk pakai sendiri. Itulah permulaan seorang suri rumah, Nora Hashim, 43, terpaut dengan jenama Avon kira-kira enam tahun lalu. Waktu itu dia sekadar menjadi ahli biasa untuk mendapatkan diskaun ketika membeli barangan yang dijual seorang temannya.

Namun, gara-gara rakannya berhenti menjadi wakil jualan, Nora bertindak nekad untuk terus mendaftar sebagai wakil penjual Avon pada bulan Jun 2007.

Tambahan pula, ketika itu suaminya, Abdul Gani Hadzri baru sahaja berhenti kerja. Keadaan itu menyebabkan dia memasang niat menjual produk Avon demi untuk menambah pendapatan keluarga.

Ternyata niat murninya itu dimakbulkan Allah. Sehingga hujung tahun 2007, Nora berjaya mencapai sasaran jualan bernilai RM94,000 sekali gus, memperoleh satu tiket percutian ke Switzerland.

“Bagaimanapun, saya mengambil keputusan menukar lokasi ke Perth, Australia kerana dengan itu saya boleh membawa suami dan seorang anak bercuti ke sana.

“Alhamdulillah, dalam tempoh enam bulan saya dapat membuktikan kesungguhan saya untuk serius dalam perniagaan Avon kepada suami melalui kejayaan jualan yang dicapai.” kata Nora dalam satu pertemuan bersama Kosmo! baru-baru ini.

Walaupun pada awal penglibatannya, si suami tidak menunjukkan sokongan tetapi, usaha gigih Nora akhirnya mendapat restu lelaki yang dicintai itu.

Menurut Abdul Gani, 46, sepanjang berbelas tahun dia bekerja dalam perkhidmatan kerajaan, tidak pernah sekali pun dia mampu membawa isteri dan anak-anaknya bercuti ke luar negara.

Tetapi, melihat isterinya melakukan perkara tersebut dalam tempoh enam bulan, hatinya terasa begitu sebak dan pilu.

“Memang mula-mula apabila isteri memberitahu ingin menjadi wakil jualan Avon, saya hanya memandang sinis hasratnya.

“Namun demikian, sebaik saya menjejakkan kaki ke hotel penginapan di Perth saya terus berpaling kepada Nora dan berkata padanya bahawa, ‘no turning back my dear’,” ujar Abdul Gani yang mengakui dia turut menangis ketika itu.

Sejak itu, pendapatan yang diperoleh daripada hasil jualan Avon yang stabil dan terjamin membuatkan hati Nora puas. Tahun berikutnya, Nora menerima insentif dua tiket percutian ke Rom, Itali selepas berjaya mencapai jualan RM196,000.

Cuma, atas beberapa alasan tertentu, Nora tidak mengambil tiket percutian tersebut sebaliknya memilih menukarnya dengan wang tunai.


INSENTIF kereta Avon membolehkan Nora memiliki tiga buah kereta mewah.


Pada bulan Januari 2009, Nora beralih menyertai program Avon Sales Leadership. Kegigihan wanita itu untuk terus merubah kehidupan ke arah yang lebih baik begitu membara.

Tambahan pula, apabila melihat sendiri kejayaan downline menjadi Senior Executive Sales Leader (SESL) menjadikan wanita kelahiran Johor Bahru, Johor itu lebih bersemangat, aktif dan yakin.

Bermula sebagai seorang suri rumah, Nora kini boleh berbangga dengan pencapaian diri apabila bergelar Sales Leader No. 2 negara sepanjang tahun 2010.

Menurut ibu kepada lima cahaya mata itu, Avon Sales Leadership bukan sahaja memberi pendapatan stabil malah mampu mengeratkan hubungan bersama kumpulan masing-masing.

“Ini sangat berbeza daripada kebanyakan perniagaan skim jualan langsung yang ada iaitu menekan downline untuk kejayaan upline.

“Malah, melalui Sales Leadership ini, ia dapat melatih saya menjadi seorang pemimpin yang bertanggungjawab dan prihatin hasil daripada sesi latihan profesional yang dianjurkan Avon,” ujar Nora yang tidak ketinggalan merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada semua ahli kumpulan yang sentiasa menyokongnya.

Kini, soal kewangan bukan satu masalah besar buat Nora sekeluarga kerana dia mampu memperoleh pendapatan sehingga RM20,000 sebulan.

Sementara itu, di bawah program elaun kereta pula, Nora berjaya memiliki tiga buah mewah. Ternyata, bersama Avon Nora dan keluarganya dapat menjalani hidup mewah walaupun tidak mempunyai pendidikan tinggi.

Pesanan Nora bagi mereka yang berminat merebut peluang menambah pendapatan bersama Avon adalah meletakkan impian di hadapan dan terus mengusahakannya hingga berjaya.