Pages

Sunday, 25 April 2010

Kuih bakar Nura ke Perancis

SUKARNYA hidup dilalui satu waktu dulu menyebabkan dia bertekad membangunkan perniagaan bagi keluar daripada kepompong kemiskinan.

pix_middle


Pemilik Perusahaan As-Nura, pengeluar makanan sejuk beku dan biskut itu, lahir daripada keluarga susah. Mereka tinggal di kawasan terpencil dalam kebun getah di Sungai Pening, Semenyih. Tanpa jiran tetangga, tempat berteduh mereka sekeluarga hanya pondok beratap nipah dan berdinding serta lantai buluh.

Ketika peristiwa hitam 13 Mei, keluarga Nura terbabit dalam program penempatan semula menyebabkan dipindahkan ke Kampung Pasir, Semenyih.


Bapanya menyara hidup dengan menoreh getah manakala ibunya menanam jagung dan ubi kayu di tanah kerajaan untuk menampung belanja dapur.


Disebabkan desakan hidup, ketika berusia 10 tahun, Nura yang sepatutnya bersekolah agama pada sesi petang terpaksa mengorbankan pencarian ilmu kerana perlu membantu ibunya menjual jagung dan kacang rebus.

“Kehidupan saya waktu kecil terlalu susah. Ibu bapa bekerja keras mencari rezeki untuk membesarkan kami sembilan beradik,” kata anak kedua itu.

Bertemu jodoh pada usia 21, seperti pasangan lain, Nura dan suami mengimpikan hidup bahagia dan masa depan lebih cerah.

Namun, dia diuji apabila suaminya, Mohd Jasmi Tan Abdullah, diberhentikan kerja ketika kemelesetan ekonomi sekitar 1984 - 1985, sementara dia sendiri tidak bekerja.


Nura sekali lagi diduga apabila anak sulung, Zarith Sofiah, yang ketika itu darjah satu, dilanggar kereta ketika melintas jalan pulang dari sekolah. Kemalangan itu menyebabkan gegaran otak hingga anaknya lumpuh empat tahun.

"Kehidupan waktu itu cukup perit. Suami yang bekerja tidak menentu, membantu saya menjual kuih. Kami cuba keluar daripada kesusahan itu dengan usaha tak mengenal jemu. Bukan malas, tetapi tidak mampu keluar daripada belenggu kemiskinan. Kehidupan ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.


"Pernah saya ke rumah emak dengan alasan hendak menonton televisyen tetapi ke dapur mencuri beras untuk bekalan makan sehari untuk keluarga. Hendak beli susu anak yang ketika itu sudah dua orang pun tidak mampu. Kami menyewa rumah orang, tetapi kadang kala tidak mampu menjelaskan sewa menyebabkan pemilik rumah marah,” katanya.


Kekusutan hidup mula terurai apabila Jabatan Kemajuan Masyarakat (JKM) membantu anak sulungnya yang kemalangan. Nura dikehendaki menghadiri beberapa kursus untuk membolehkan dia melatih anaknya menjalani latihan fisioterapi.


Peluang untuk bebas daripada kesempitan hidup semakin terbuka apabila Nura ditawarkan menjadi tenaga pengajar dalam Pusat Didikan dalam Komuniti (PDK). Selain menjual kuih, Nura yang bekerja dengan JKM mengajar kanak-kanak istimewa, menguruskan latihan fisioterapi dan membuat tinjauan di rumah orang cacat.


“Kehidupan mula berubah apabila kami mendapat duit pampasan kemalangan anak sebanyak RM30,000 selepas empat tahun kejadian itu.


“Bagaimanapun, wang berkenaan turut digunakan untuk membayar hutang peguam yang menguruskan tuntutan itu. Ketika sesak, atas belas ihsannya, kami meminjam wangnya, jadi apabila menerima pampasan, terpaksa membayar wang dipinjam,” katanya.


Ketika dihantar menghadiri kursus asas taska dan menjadi tenaga pengajar di pusat asuhan kanak-kanak, Nura nampak lebih banyak peluang. Dia menyambung pelajaran melalui Program Jarak Jauh (PJJ) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai persediaan membuka tadika dan membeli rumah setinggan berharga RM6,000.

“Waktu itu, kerajaan mula prihatin terhadap pengusaha kecil dan sederhana. Banyak dana ditawarkan kepada pengusaha Industri Kecil dan Sederhana (IKS) untuk memajukan perniagaan.


“Disebabkan perlu mempunyai bengkel sendiri, kami tidak jadi tinggal di rumah setinggan yang dibeli tapi menjadikannya bengkel mengusahakan kuih tradisional seperti bahulu, rempeyek, kerepek dan kuih peniram menerusi dana kerajaan menerusi pembelian pelbagai jenis mesin,” katanya.


Produk itu dipasarkan ke kedai runcit dan kantin sekolah dan kilang. Sambutan diterima sungguh menggalakkan, sekali gus mengubah nasib mereka sekeluarga.


“Kehidupan semakin berubah menjadi lebih baik. Jika ketika baru berkahwin, saya terpaksa jalan kaki menjual kuih, kemudian menggunakan basikal pemberian ayah untuk berniaga.

“Ketika suami mendapat kemudahan kereta syarikat, saya pula sudah mampu membeli motosikal untuk menghantar barang jualan. Apabila semakin stabil, saya membeli kereta dan menjelaskan hutang-piutang,” katanya.


Menurutnya, apabila kehidupan semakin cerah, mereka mengambil keputusan menghantar semua anak bersekolah aliran Cina.


“Kini saya mengajak anak kedua, Dzulkarnain, membantu saya menguruskan perniagaan. Sebagai pelapis perniagaan keluarga, dia harus tahu dari A hingga Z,” katanya ketika ditemui di bengkel membuat kuihnya di Kampung Pasir, Semenyih.


Menerusi Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda), Nura menerima kemudahan ditawarkan dalam Persatuan Wanita Pekebun Kecil (PTWK). Sebagai anak pekebun kecil, Nura layak mendapat bantuan, apatah lagi apabila Risda melihat dirinya ada potensi dalam perniagaan.

“Risda memberi banyak kemudahan. Tidak ada kenderaan, mereka sediakan. Disebabkan tidak mahu terlalu bergantung kepada orang lain, saya membeli lori sendiri.


“Risda turut memberi peruntukan untuk pembungkusan kuih bakar pada 2008. Selepas itu, produk saya semakin mendapat sambutan. Banyak pihak mahu mengetengahkan produk saya, termasuk memasarkan menerusi jenama syarikat berkenaan," katanya.


Lebih membanggakan, kuih bakar sebagai produk utama keluaran Nura berjaya menjengah ke Perancis selepas sebanyak 500 biji dibawa secara persendirian oleh orang perseorangan untuk dipasarkan di negara itu.


Produknya turut menerima tempahan satu kontena dari Brunei, tetapi masih belum dapat dipenuhi kerana masalah pengeluaran.


“Saya menyewa kilang sejak dua tahun lalu, tetapi masih belum dapat beroperasi di situ kerana masalah mendapatkan pinjaman bank. Ini menyebabkan usaha mendapatkan amalan pengilangan baik (GMP) dan mengeluarkan lebih banyak produk tertangguh.


“Saya percaya produk saya boleh pergi jauh kerana kuih bakar sejuk beku belum ada pesaing. Setakat ini ia dipasarkan di bawah jenama Nura di Mydin USJ dan kini dalam proses dipasarkan di Tesco dan Carrefour.

“Bagaimanapun, di bawah label syarikat lain, kuih bakar ini dipasarkan di Tesco, Jusco dan Giant,” katanya yang turut menawarkan biskut raya untuk Aidilfitri serta tempahan perkahwinan.


Produk keluaran Perusahaan As-Nura turut dihantar ke hotel dan syarikat pengeluar makanan sejuk beku manakala untuk Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN), Nura membekalkan kuih segar.


Selain kuih bakar sebagai produk utama dengan empat perisa, pandan, jagung, keladi dan labu, Nura turut menawarkan karipap, donat, keria, badak, kuih kasturi dan bom bijan.

>Profil
NAMA: Nura Mardi
UMUR: 48 tahun
ASAL: Semenyih, Selangor
JAWATAN: Pengarah Urusan Perusahaan As-Nura
SUAMI: Mohd Jasmi Tan Abdullah
ANAK: Zarith Sofiah (26); Dzulkarnain (24); Azirul Aiman (23); Puteri Mira (19) dan Muhammad Hanif (13)

Wednesday, 21 April 2010

Cabaran usahawan mi



Norlaile Jalaludin mengira bekalan mi dan kuetiau sebelum di hantar kepada pemborong.


JIKA diberi peluang menjengah ke kilang memproses mi dan kuetiau, anda pastinya akan teruja menyaksikan keunikan produk makanan itu disediakan.

Selama ini kita hanya melihat ia dijual di pasar secara mentah selain disediakan dalam bentuk yang telah di masak sama ada goreng atau berkuah.

Baru-baru ini, sekumpulan wartawan dan jurugambar dari beberapa organisasi media tempatan telah dibawa oleh Agrobank melawat kilang memproses makanan itu di Kampung Bendang Panjang, Perak.

Bercerita dengan pemilik kilang, Norlaile Jalaludin, 40, dia amat bersyukur kerana akhirnya berjaya membangunkan syarikat perniagaan yang diberi nama Bendang Panjang Enterprise setelah melalui pelbagai cabaran.

Bermula sebagai peniaga mi dan kuetiau goreng di pasar malam sekitar Kuala Kangsar, Perak, idea untuk menghasilkan bahan mentah sendiri timbul pada tahun 2003.

''Ketika saya berniaga di pasar malam, ramai pelanggan yang bertanya tentang dari mana saya memperoleh sumber mi dan kuetiau.

''Ini kerana, mereka ingin mendapatkan kepastian supaya makanan yang dibeli datang dari sumber yang baik dan halal.

''Bermula dari situ, saya mencadangkan kepada suami untuk cuba memproses sendiri mi dan kuetiau mentah,'' jelas ibu kepada enam anak itu.

Nasib menyebelahi Norlaile apabila abang iparnya telah memperkenalkan dia dengan seorang pengusaha kuetiau dari Kelantan.

Bagi memenuhi hasratnya, dia tidak melepaskan peluang keemasan itu dengan berkunjung sendiri ke Kelantan dan berjumpa dengan pengusaha tersebut.

Selama seminggu, dia menuntut ilmu serta mempelajari teknik yang betul dalam proses membuat mi dan kuetiau.

Lanjutan daripada itu, dengan modal RM45,000 hasil duit simpanannya, Norlaile telah membeli lima mesin memproses mi untuk memulakan perusahaan.

Pada peringkat awal, dia hanya menyewa di tapak industri kecil dan sederhana (IKS) di Lubuk Merbau, Perak selama tiga tahun.

Menjelang tahun 2004, Norlaile telah membuat pinjaman daripada Mara sebanyak RM150,000 untuk membeli beberapa peralatan tambahan termasuk mesin memproses kuetiau.

Walaupun sibuk dengan perusahaan berkenaan, namun dia dan suami Sanit Kimi, 49 masih meneruskan perniagaan di pasar malam.

Ketika itu, dia memperoleh sumber mi sebanyak 300 kilogram (kg) dan kuetiau (300 kg) dari pengusaha di Pulau Pinang yang dihantar kepadanya setiap dua hari sekali.

Tidak semudah yang disangka, selama hampir dua tahun beroperasi , dia berhadapan kesukaran dalam proses pembuatan yang tidak menjadi di samping menanggung kos yang tinggi.

''Pada peringkat awal, saya gunakan tujuh guni tepung sehari bagi menyediakan mi dan kuetiau. Bayangkan, lebih sebahagian daripadanya tidak boleh digunakan kerana adunan tidak menjadi.

''Keadaan itu memang memeritkan kerana tiada langsung untung ketika itu.

''Selain kos bahan mentah seperti tepung dan minyak, saya juga perlu menanggung kos bahan api diesel sebanyak RM250 sebulan untuk tujuan menghidupkan mesin pembakar,'' jelasnya yang ketika ini mempunyai 10 kakitangan untuk membantu proses di kilang.

Tahun demi tahun, dia semakin mahir dalam aktiviti tersebut dan hari ini, dianggarkan sebanyak 30 guni tepung bersamaan 1,500 kg diperlukan untuk membuat mee dan 1500 kg lagi untuk kuetiau.

Pada tahun 2005 pula, dia telah menerima bantuan daripada Jabatan Pertanian untuk membina bangunan kilang dan stor simpanan di Kampung Bendang Panjang, Perak.

Tahun 2009 pula menyaksikan penerimaan pinjaman oleh pihak Agrobank bernilai RM50,000.

''Dana itu saya gunakan untuk membeli beberapa mesin tambahan seperti mesin pembungkus bagi melicinkan lagi operasi di kilang,'' katanya.

Melihat daripada sudut pasaran, produk mi dan kuetiau di bawah penjenamaan An-Nur itu kini diedarkan ke beberapa lokasi sekitar Perak.

Antaranya seperti Gopeng, Teluk Intan, Gerik, Bagan Serai, Ipoh, Taiping dan Kuala Kangsar.

''Selain dijual kepada pemborong, kami juga mengedarkan produk-produk ini ke pasar-pasar utama di sini.

''Kami turut menerima permintaan daripad a pemborong di Selangor. Di samping itu, kami juga berharap produk ini dapat dijual ke pasar raya besar suatu hari nanti,'' kata Norlaile.

Bagi tujuan penghantaran, syarikatnya mempunyai tiga orang pemandu supaya bekalan tiba tepat pada waktu yang dijanjikan.

Kesemua produk mi dan kuetiau di pek dalam bungkusan plastik dengan pilihan berat setengah kg, satu kg dan dua kg mengikut permintaan.

Berdasarkan harga pula, produk makanan itu dijual pada harga berbeza mengikut lokasi iaitu sekitar RM1 untuk setengah kg dan RM2 untuk satu kg.

Ketika ditanya mengenai cabaran lain yang dihadapinya, Norlaile memberitahu, dia perlu bersaing dengan beberapa pengusaha bukan bumiputera dari segi ruang pasaran dan juga harga.

Masalah lain yang dihadapi adalah seperti aktiviti penyelenggaraan mesin dan kelengkapan secara berkala.

''Jika mesin-mesin ini menghadapi masalah, kita terpaksa mencari jalan alternatif dengan mengambil bekalan daripada pengusaha lain bagi memenuhi permintaan sedia ada,'' jelasnya lagi.

Beliau yang menjadikan suami dan adik-beradik sebagai pendorong turut bercadang melengkapkan kilangnya dengan mesin moden dan berteknologi tinggi seperti mesin pembungkus automatik pada masa depan.

Ia bertujuan meningkatkan pengeluaran produknya di samping memenuhi kualiti seperti yang diinginkan pengguna.

Saturday, 3 April 2010

Jutawan Adsense Kini Membongkar Rahsia

Jutawan adsense kini membongkar rahsia. Panduan menjana wang adsense kini telah berada di pasaran kalau masih ada yang tak tahu boleh tonton video di bawah:








Saya telah dapatkan hak jual semula pakej janawang adsense ini dari bro munawar jadi anda boleh dapatkan dari saya dengan Harga seperti terkandung di website ini.

Jutawan Adsense atau http:/jutawankota.com

Nak harga bonus dari saya sila email jutawankota@gmail.com dengan kata laluan "saya nak bonus panduan google adsense".

Sekian Terima Kasih.